Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Palkan pitää alkaa kolmosella” – OAJ:n Luukkainen puuskahtaa: “Ja sitten ihmetellään, kun opettajan ammatti ei kiinnosta”

Opetusalan ammattijärjestö OAJ istuu työmarkkinaneuvottelupöytään vasta ensi keväänä, mutta asetelmat ovat jo valmiina mietittyinä. Järjestö hakee palkkaohjelmaa, jonka avulla erityisesti nuorten opettajien palkkatasoa saataisiin nostetuksi.

Marja Luumi

Demokraatti

– Meidän näkemyksemme on, että palkan pitää alkaa kolmosella, puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa Demokraatille.

Aloitteleva luokanopettaja tienaa kuukaudessa 2 664 euroa, alemman korkeakoulututkinnon suorittanut varhaiskasvatuksen opettaja 2 336 euroa ja erityisopettajankin tienesti jää kirkkaasti alle 3 000 euron.

– Ja sitten ihmetellään, kun opettajan ammatti ei kiinnosta. Pitkästä koulutuksesta pitää maksaa. Se on suoraan yhteydessä vastuullisiin ja erittäin vaativiin tehtäviin, Luukkainen perustelee.

Hän toivoo, että työnantajan kanssa saadaan tällä työmarkkinakierroksella pää auki siitä, millä aikataululla koko palkkaohjelma voisi realisoitua.

– Realistisesti ajatellen se ei ole mahdollista yhdellä kierroksella.

“Ydin on turvata julkisen sektorin palkkakehitys.”

Lisää aiheesta

Luukkainen ei innostu suuremmin ajatuksesta, että vientiteollisuus määrittelisi jälleen palkankorotusten tason.

– Julkisen puolen palkkakehitys jää koko ajan jälkeen todellisesta realisoituneesta yleisestä palkkakehityksestä. Siksi me tavoittelemme palkkaohjelmaa. Ydin on turvata julkisen sektorin palkkakehitys.

Luukkaisen mukaan OAJ on valmis keskustelemaan palkankorotusten tasosta, kun kyse on reaalipalkoista – paljonko on maksettu. Hän tietää kokemuksesta, että työnantajaleiristä tulee kielteinen palaute.

– Kuntatyönantajien Markku Jalonen sanoo vakaalla, rauhallisella äänellään, että työnantajapuoli ei halua sitoutua mihinkään muuhun kuin sopimuskauden mittaisiin ratkaisuihin, jotka turvaavat työrauhan.

“Me emme ole valmiita maksamaan kiky-tuntien poistosta.”

Kilpailukykysopimukseen liittyvät ilmaiset 24 lisätyötuntia kirpaisevat opetusalaakin. Luukkaisen mukaan OAJ vaatii niitä nyt pois työehto- ja virkaehtosopimuksista. Opettajien ammattijärjestö ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko haluavat kompensaatiota.

– Me emme ole valmiita maksamaan kiky-tuntien romukoppaan heittämisestä. Yksityisellä puolella näyttäisi olevan jonkin verran halukkuutta poistaa kiky-lisätunnit, mutta sille voi tulla sikahinta, Luukkainen huomauttaa.

Yksi erityiskysymys on hiertänyt OAJ:ssa pitkään. Varhaiskasvatuksen opettajiin sovelletaan yhä edelleen kunta-alan yleistä virka- ja työehtosopimusta.

– Muilla opettajilla on oma sopimuksensa. Emme näe mitään perusteita sille, että varhaiskasvatuksen opettajat olisivat kv-tessissä. Se juontaa juurensa siitä, että varhaiskasvatus oli aikoinaan osa sosiaalitointa.

Maailma on muuttunut noista ajoista aivan toiseen asentoon. Siksi haemme siirtoa OAJ:n sopimukseen, Luukkainen perustelee.

“Palkka koetaan aika heikoksi vieläkin.”

Kentällä suurin huomio kiinnittyy palkkaan.

– Palkka koetaan aika heikoksi vieläkin, kun henkilöstöä tapaa. Työn määrä ja vaativuus ovat lisääntyneet, mutta palkka ei ole pysynyt perässä, Espoon opetusalan pääluottamusmies Markku Kälviä ja OAJ:n pääkaupunkiseudun puheenjohtaja, espoolainen varhaiskasvatuksen laaja-alainen erityisopettaja Hanna Iso-Kuortti korostavat.

Heidän mukaansa viime kierroksella iso paikallinen erä saatiin Espoossa hyvin jaetuksi ja kohdennetuksi. Iso-Kuortti ja Kälviä ovat erityisen mielissään, että varhaiskasvatukseen tuli reilu tasokorotus.

– Ei leikkirahaa -kansanliikkeellä oli siihen vaikutusta. Mutta parantamisen varaa on joka tasolla. Se oli vasta ensimmäinen steppi, he muistuttavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE