Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Palkansaajajärjestöt tyytyväisiä: COP28-kokouksessa oikeudenmukaisen siirtymän työohjelmaan saatiin tärkeät viittaukset työntekijöiden oikeuksiin

LEHTIKUVA / AFP / GIUSEPPE CACACE

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat pääosin tyytyväisiä Dubain ilmastoneuvottelujen tuloksiin.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestöt kiittelevät tiedotteessaan, että YK:n COP28-ilmastokokouksessa hyväksytty oikeudenmukaisen siirtymän työohjelma sisältää viittaukset työntekijöiden oikeuksiin ja sosiaaliturvaan sekä tunnustaa ammattiliittojen ympäri maailmaa tekemän työn ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Palkansaajajärjestöt olisivat kuitenkin toivoneet, että työntekijät ja heidän ammattiliittojensa asema olisi tunnistettu myös konferenssin keskeisimmässä globaalin tilannekatsauksen päätöksessä.

– Hallitusten ilmastoneuvottelijat ovat vihdoin ymmärtäneet, että selkeä viittaus työntekijöiden oikeuksiin, ihmisarvoiseen työhön, laadukkaisiin työpaikkoihin ja sosiaaliseen suojeluun on välttämätöntä, jotta pystymme taistelemaan yhdessä tehokkaasti ilmastonmuutosta vastaan, STTK:n ilmasto- ja energiapolitiikan asiantuntija Jaakko Haikonen sanoo tiedotteessa.

SAK:n johtava ilmastoasiantuntija Pia Björkbacka kertoo tiedotteessa, että palkasaajien ja työnantajien globaalit kattojärjestöt (ITUC ja IOE) ovat yhtä mieltä siitä, että ILO:n oikeudenmukaisen siirtymisen suuntaviivat on jatkossa hyväksyttävä myös ilmastoneuvotteluissa oikeudenmukaisen siirtymän toimiksi.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n oikeudenmukaisen siirtymisen suuntaviivoista on sovittu työntekijöiden, työnantajien ja hallitusten edustajien kolmikantakeskusteluissa, Björkbacka taustoittaa.

AKAVAN yhteiskunta-asioiden päällikkö Piia Rekilä toteaa tiedotteessa, että Suomessa siirtyminen pois fossiilienergiasta on edennyt useita muita maita pidemmälle, eikä se ole johtanut joissakin maissa nähtyihin energian hintojen nousuihin.

– Vihreän siirtymän arvioidaan yleisesti lisäävän työpaikkoja enemmän kuin niitä poistuu, mutta on myös aloja, joille muutos tuo kielteisiä seurauksia. Seuraukset riippuvat pitkälti siitä, kuinka maat ovat muutoksessa mukana ja kuinka ne panostavat osaamiseen aloilla, joille kysyntää syntyy. Ja tässä me olemme jäämässä monesta verrokkimaasta jälkeen, hän sanoo.

SAK, STTK ja Akava muistuttavat tiedotteessa, että oikeudenmukainen siirtymä on taloudellinen, sosiaalinen ja alueellinen kysymys.

– Suomessa alueellinen jako näkyy esimerkiksi vihreän siirtymän investointien kasautumisessa Länsi-Suomeen. Suomen tulisi pitää kiinni myös Itä-Suomen vetovoimasta, jotta hyöty vihreästä siirtymästä koskisi suomalaisia mahdollisimman laajasti.

– Taloudellisesti vaikeina aikoina leikkauspuheet valtaavat julkisen keskustelun. Siksi olisi tärkeää saada vihreän, reilun siirtymän investointeja nopeasti Suomeen. Myös tässä riittävä osaajien tarjonta olisi yksi vetovoimatekijä, palkansaajajärjestöt katsovat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE