Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Palkansaajakeskusjärjestöt jyrähtävät: Aikuiskoulutustukea pitää uudistaa ilman katkoja

Arja Jokiaho

SAK, Akava ja STTK vaativat, että aikuiskoulutustuen lakkauttamisen valmistelu pitää keskeyttää.

Demokraatti

Demokraatti

Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä ainakin siksi aikaa, kun sosiaali- ja terveysministeriön työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävä työryhmä työskentelee ja etsii keinoja aikuiskoulutuksen kehittämiseksi.

– Nykyaikataulu uhkaa johtaa katkoksiin työikäisten osaamisen kehittämisessä, vaikka suunnan tulisi olla päinvastainen, keskusjärjestöt perustelevat tiedotteessa.

Palkansaajakeskusjärjestöt ovat valmiita kehittämään tukea. Ne haluavat, että aikuiskoulutustuki kannustaa vahvemmin koulutustason nostoon ja pätevyysvaatimuksiin vastaamiseen, kohdentuu paremmin myös matalasti koulutetuille ja tukee osaamisen uudistamista esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisaation luomiin osaamistarpeisiin.

– Työn ja opiskelun yhdistämiseen pitää kannustaa vahvemmin, mikä edellyttää myös työnantajalta työaikajoustoja. Lisäksi on huomioitava, että esimerkiksi alanvaihto edellyttää monissa tapauksissa päätoimista opiskelua.

Työntekijöiden yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua pitää turvata ja esimerkiksi työvoimapula-aloille täytyy olla mahdollisuus kouluttautua ilman työttömyysjaksoa, järjestöt painottavat.

AIKUISKOULUTUSTUKI
Toimeentuloa turvaava etuus, jota voidaan myöntää työntekijälle tai yrittäjälle ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin.
Työntekijät ja yrittäjät voivat hyödyntää tukea uransa aikana yhdessä tai useammassa jaksossa yhteensä enintään 15 tukikuukauden ajan.
Tuella voi opiskella kokonaisia tutkintoja tai lyhyempiä koulutuksia työn ohessa tai kokoaikaisesti. Tuen määrä riippuu tuloista.

Aikuiskoulutustuki rahoitetaan lähes täysin työntekijöiltä ja työnantajilta kerättävillä työttömyysvakuutusmaksuilla. Järjestöjen mielestä työnantajan pitää osallistua työuran aikaisen opiskelun rahoitukseen.

– Tähän toimiva ja olemassa oleva instrumentti on työttömyysvakuutusmaksut. Tästä kouluttautumisen kustannusten jakamisen periaatteesta on pidettävä kiinni myös tulevaisuudessa.

Aikuiskoulutustuella on tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä, joita ei ole tunnistettu riittävästi osana poliittista päätöksentekoa, palkansaajakeskusjärjestöt toteavat.

Tuentuen lakkauttamista on perusteltu sillä, että tuen kustannukset ovat suuremmat kuin siitä saatavat hyödyt. Lakkauttamisella oletetaan olevan myös työllisyysvaikutuksia.

– Valmistelussa ei ole huomioitu työuran aikaisen kouluttautumisen vaikutuksia esimerkiksi työssä jaksamiseen, työkykyyn tai työurien pituuteen.

Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen työllisyysvaikutus toteutuisi käytännössä sitä kautta, että yhä harvemmalla olisi taloudelliset mahdollisuudet jäädä työstä opintovapaalle.

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen itsessään ei toisi työtä yhdellekään työttömälle, järjestöt huomauttavat.

Palkansaajakeskusjärjestöt muistuttavat, että aikuiskoulutustukea on kehitetty kaksi- ja kolmikantaisesti lukuisia kertoja. Viimeisin uudistus, jonka tavoitteena on lisätä työn ja opiskelun yhteensovittamista, tuli voimaan vuonna 2020.

– Uudistus näyttää onnistuneen, koska jo lyhyessä ajassa niin sanotun sovitellun aikuiskoulutustuen saajien määrä on kasvanut. Aikuiskoulutustuen kustannukset eivät ole nousseet, vaikka käyttäjämäärä on lisääntynyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE