Politiikka

”Palkkatuen katto vaikeuttaa työllisyyspolkuja” – työttömien järjestöt vetosivat Lindströmiin

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hallitus on asettanut kolmannelle sektorille 3 000 henkilötyövuoden katon palkkatuen käytölle. Työttömien järjestöjen mielestä tämä estää ely-keskuksia käyttämästä enemmän rahaa yhdistysten palkkatukeen.

Työttömien keskusjärjestö ja Jyvässeudun työllistämisyhdistys (JST) vetosivat tänään työministeri Jari Lindströmiin (sin.), että järjestöjen mahdollisuutta työllistää palkkatuella pikemminkin lisättäisiin.

Järjestöt muistuttivat, että palkkatukityö toimii keskeisesti ponnahduslautana avoimille työmarkkinoille. Esimerkiksi Jyväskylässä toimiva JST on sitoutunut 50 henkilön palkkatukityöllistämiseen kuukaudessa. Toiminnanjohtaja Eija Tuohimaan mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

– Työttömät ovat osallistuneet muun muassa palkkatukityöhön sekä oppisopimuskoulutukseen. He ovat päässeet siitä edelleen avoimille työmarkkinoille. Palkkatuen katto on vaikeuttanut työttömien työllisyyspolkujen rakentamista ja estänyt työttömien sijoittumista työmarkkinoille.

Pelkällä hinnalla kilpailu laskee palveluiden tasoa.

Huolta aiheuttaa myös tuleva maakuntauudistus ja kasvupalvelulaki. Työttömien keskusjärjestö epäilee, miten käy laadukkaiden, pitkäkestoisten ja asiakaslähtöisten työllisyyspalveluiden.

– Osaavatko kunnat ja maakunnat käyttää sosiaalisia kriteereitä hankintojen kilpailutuksissa ja tilata riittävän laadukkaita työllisyyspalveluita? Pelkällä hinnalla kilpailu laskee palveluiden tasoa, joka on nyt jo nähtävissä, keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski painottaa.

Entinen työministeri, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) yhtyy työttömien yhdistysten palkkatukihuoleen. Hänen mielestään on perusteltua, että palkkatuella tuetaan ensisijaisesti työllistymistä niin sanotulla avoimella sektorilla. Ihalainen ei kuitenkaan näe perusteita 3 000 henkilön katon asettamista järjestöjen palkkatuen käytölle.

– Poistetaan katto tai nostetaan sen niin, että kolmannen sektorin toimijat voisivat tukea vaikeammin työllistettävien paluuta työmarkkinoille. Ajatus siitä, että toimijoille määritellään laadullisia, tuloksiin pohjautuvia kriteereitä on selvittämisen arvoinen, Ihalainen ehdottaa.

Työministeri Jari Lindström sanoi ymmärtävänsä työttömien yhdistysten esittämiä huolia. Hän lupasi, että järjestöjen ehdotuksia tarkastellaan valmistelussa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat