Työmarkkinat
11.9.2023 17:37 ・ Päivitetty: 11.9.2023 17:39
”Pallo on nyt hallituksella” – näille linjauksille Akava sanoo ehdottomasti ”ei”
Akava suhtautuu hallituksen työelämälinjauksiin kriittisesti ja erittäin torjuvasti. Se tarjoaa silti vielä hallitukselle ja muille työelämäosapuolille sopimisen tietä.
Hallituksen suunnittelemat uudistukset vähentävät Akavan mielestä ennennäkemättömällä tavalla palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella tärkeistä työehdoista ja puolustaa oikeuksiaan.
Korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestön Akavan hallitus oli koolla tänään pitkään keskustellen ajankohtaisesta tilanteesta ja erityisesti Petteri Orpon (kok.) hallituksen työelämälinjauksista.
– Olen ollut lähes 30 vuotta Akava-yhteisön palveluksessa, enkä muista, että ikinä olisi käyty näin tiukkaa keskustelua. Tapa, jolla hallitus on viemässä suomalaista työmarkkinaa kriisiin, ei mielestämme vie tätä maata eteenpäin, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren (kuvassa) totesi illan tiedotustilaisuudessa.
Hän painotti, että sinänsä keskusjärjestö ymmärtää ja tukee hallituksen tavoitetta nostaa työllisyysastetta ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä.
– Mutta keinot, joilla hallitus lähtee nyt työelämää ja työmarkkinoita möyhentämään, herättivät Akavan hallituksessa vahvasti kritiikkiä. Hallitusohjelmaa rakennettaessa tietty kritiikittömyys työnantajan tavoitteita kohtaan paistoi läpi. Keinot, joita on kritiikittömästi valittu, eivät johda tavoitteiden toteutumiseen. Ne ovat sen sijaan omiaan luomaan työpaikoille pelolla johtamisen ilmapiiriä.
TYÖNTEKIJÖIDEN jaksaminen ja työpaikan vuoropuhelu ovat Akavan mielestä avainasemassa, jos työllisyysastetta halutaan hilata ylös.
– Pallo on nyt maan hallituksella, jotta hallitusohjelman hankkeisiin saadaan tasapainoa, jolla suomalaista työelämää viedään eteenpäin.
Akava tarjoaakin hallitukselle sopimisen tietä.
– Se on vahvuus, jolla tätä yhteiskuntaa on rakennettu. Tarvitsemme työelämää, joka tukee ihmisten jaksamista ja joka tukee innovatiivisuutta – sitä kautta saamme uutta työtä.
Löfgren esitti viikko sitten pääministeri Petteri Orpolle ehdotuksen, että työlainsäädäntö- ja työttömyysturvaa koskevia tavoitteita tarkastellaan kokonaisuutena.
– Oli sinänsä positiivista kuulla viikonloppuna haastattelussa pääministeriltä, että hän aikoo kutsua työmarkkinaosapuolet koolle tarkastelemaan tätä tilannetta.
AKAVALLA on Löfgrenin mukaan valmiutta neuvotella muun muassa paikallista sopimista ja työrauhaa koskevista kysymyksistä. Hallitusohjelmassa on myös linjauksia, jotka ovat keskusjärjestölle ehdottomia ei-kysymyksiä.
– Henkilökohtaiset lakkosakot esimerkiksi eivät kuulu Suomeen. Irtisanomisten helpottaminen henkilökohtaisella perusteella ja määräaikaisten työsuhteiden perusteiden höllentäminen ovat myös aivan ehdottomasti ei.
Mahdottomaksi kirjaukseksi Akava listaa lisäksi esimerkiksi lakisääteisen työmarkkinamallin säätämisen, jolla hallitus ja poliittiset päättäjät sekaantuisivat palkkaneuvotteluihin. Hallituksen suunnittelema aikuiskoulutusten lakkauttaminen olisi sekin akavalaisille myrkkyä.
Löfgren painotti, että Akavan tarkoitus on pyrkiä ensisijaisesti sopien ja neuvotellen vaikuttamaan maan hallitukseen ja työnantajapuoleen niin, että löytyisi yhteinen sävel työelämälinjauksista.
Hänen mukaansa keskusjärjestö sai tänään Akavan hallitukselta toimeksiannon reagoida tilanteen vaatiessa myös muilla tavoin.
– Kohtuuttomien heikennysten edessä valmistaudumme toimenpiteisiin. Seuraamme liittojemme kanssa tarkasti hallituksen reagointia ehdotukseemme.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.