Kolumnit
3.8.2018 17:00 ・ Päivitetty: 3.8.2018 11:53
Palme ja vuosi 2018 – ”50 vuoden takaisen maailman periaatteiden ajankohtaisuus hätkähdyttää”
50 vuotta sitten silloinen opetusministeri Olof Palme aloitti Ruotsissa tapahtuman, joka nyky-Ruotsissa kokoaa yhteiskunnalliset keskustelut Almendaleniin ja Suomessa Poriin.
50 vuoden kunniaksi valmistauduin Suomi-areenan keskusteluihin arvioimalla 50 vuoden takaista ajankuvaa. 1968 Robert Kennedy ja Martin Luther King oli murhattu, Prahan kevät oli päättymässä Neuvostoliiton miehitykseen ja Vietnamin sota oli käynnissä. Synkeiden uutisten ohella oli valtava usko teknologian ja tieteen kykyyn viedä maailmaa eteenpäin.
Tätä taustaa vasten Ruotsin nuoren opetusministerin toiminnasta piirtyy kolme kiinnostavaa periaatetta. Palme yhdisti globaalin ja kansallisen tason ajattelun ja toiminnan. Palme korosti idealismin ja tavoitteellisen toiminnan yhdistelmää: pelkillä hyvillä ajatuksilla on vähän merkitystä, jos ne eivät konkretisoidu tulokselliseksi toiminnaksi.
Palmen sosialidemokratia ei ponnistanut luokkataistelusta vaan ihmisen vapauden ja ihmisarvon korostamisesta.
50 vuoden takaisen maailman periaatteiden ajankohtaisuus hätkähdyttää.
”SDP:llä on kaikki edellytykset olla merkittävä vaikuttaja tässä kaikessa.”
2018 meillä on voimapolitiikkaa korostava Trumputin-aika, Syyrian sota, ilmastonmuutos, EU:n perusarvojen vastaisesti toimivat jäsenvaltiot kuten Unkari, Afrikan pakolaisuutena purkautuva köyhyys ja väestönkasvu.
Lisää aiheesta
Kaikkiin näihin on sovellettava globaalia ja kansallista näkökulmaa, idealismin ja tavoitteellisen toiminnan liittoa ja perimmäistä tavoitetta ihmisarvosta ja vapaudesta.
Ja kyllä, 2018 on myös uskoa teknologian ja tieteen kykyyn viedä maailmaa eteenpäin.
Meillä on tulossa kriittinen vuosi 2019. EU-vaalit ja eduskuntavaalit käydään peräkkäin. Heti vaalien jälkeen Suomeen muodostetaan uusi hallitus ja Suomesta tulee EU-puheenjohtaja.
SDP:llä on kaikki edellytykset olla merkittävä vaikuttaja tässä kaikessa. Voimme nostaa EU:n roolin torikeskusteluun – millainen puheenjohtaja Suomen pitäisi olla?
Kansallisesti meiltä odotetaan kykyä viedä hyvinvointivaltio 2020-luvulle. Kyse on esimerkiksi koulutuksesta (oppivelvollisuus!), sosiaaliturvasta ja kansanterveydestä.
Olemme tehneet 2030-tulevaisuusohjelmatyötä koko vuoden satojen ihmisen voimin. Se rakentaa kestävää pohjaa syksyn oppositiotyölle, joka vie kohti 2019 vaaleja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.