Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Paluu normaaliin on vielä kaukana” – PAM: matkailu- ja ravintola-alan ahdinko jatkuu

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometri kertoo, että matkailu- ja ravintola-alan yritysten ja työntekijöiden tilanne jatkuu tuskaisena.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Muilla PAMin suurista toimialoista eivät kevään pahimmat pelot myynnin laskusta ja työntekijöiden ahdingosta vaikuta kuitenkaan käyneen toteen.

Matkailu- ja ravintola-alan lomautukset ovat odotetusti jatkuneet kesälle. Suhdannebarometrin vastaajista 26,3 prosenttia oli vastaushetkellä lomautettuna ja peräti 68,9 prosenttia kertoi olleensa lomautettuna koronavirusepidemian jossain vaiheessa.

– Lomautettuina olleiden osuus ei onneksi ole juuri kasvanut kevään kyselystä, mutta paluu normaaliin on matkailu- ja ravintola-alalla vielä kaukana edessä, PAMin ekonomisti Olli Toivanen arvioi tiedotteessa.

Lomautusten ohella vastauksissa näkyy alan työnantajayritysten heikko tilanne. Peräti 80,7 prosenttia arvioi työnantajansa myynnin vähentyneen vuoden takaiseen verrattuna.

– Kotimaan matkailun kasvu ei riittänyt paikkaamaan kesäkauden myyntiä kuin pienellä osalla matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä. Ruoan kulutus on lisäksi siirtynyt merkittävällä tavalla ravintoloista päivittäistavarakauppoihin, Toivanen toteaa.

Epidemian vaikutukset muihin PAMin suurista aloista ovat kuitenkin olleet lievempiä, ja suhdannebarometrin vastaukset kertovat jopa positiivisesta tuloskehityksestä. Esimerkiksi kaupan alalla 44,9 prosenttia vastaajista kertoi työnantajana toimivan yrityksen myynnin kasvaneen ja vain 28,7 prosenttia arvioi sen vähentyneen vuoden takaiseen verrattuna.

– Vaikuttaa siltä, että erityisesti kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla epidemian vaikutus jäi työntekijöiden keväällä odottamaa pienemmäksi, Toivanen arvioi.

”Useammassa toimipisteessä työskentelystä on tullut tyypillistä.”

Sekä kaupan alan että kiinteistöpalvelualan vastaajista poikkeuksellisen suuri osuus, yli 20 prosenttia kertoi kyselyssä, etteivät he koe lainkaan huolia omasta taloustilanteestaan.

– Vaikuttaa siltä, että taloushuolia koetaan ainakin osin suhteessa ympäröivään tilanteeseen. Ei voi sanoa, että näiden alojen työntekijöiden taloudellinen tilanne olisi parantunut koronaepidemian aikana, Toivanen sanoo.

Suhdannebarometrissa kysyttiin lomautusten ohella myös muista muutoksista vastaajien työsuhteissa epidemian aikana. Vastaajien työtunteja oli lisätty laajalti kaupan alalla, kiinteistöpalvelualalla sekä turvallisuusalalla. Lisäksi kaikilla suurilla toimialoilla yli 10 prosenttia vastanneista kertoi, että toimipiste, jossa he työskentelevät, on vaihtunut epidemian aikana.

– Useammassa toimipisteessä työskentelystä on tullut etenkin suurissa keskuksissa tyypillistä, ja koronan aikana suuremmat työnantajat ovat pyrkineet pitämään toimipisteitä auki entistä pienemmällä henkilömäärällä. Tämä on johtanut työntekijöiden kuormituksen voimakkaaseen kasvuun, Toivanen huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE