Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Työmarkkinat

29.8.2024 13:33 ・ Päivitetty: 30.8.2024 07:22

PAM: Osa-aikatyöntekijöitä rangaistaan – ”Hallitus ei ole tehnyt mitään kokoaikatyön tarjonnan lisäämiseksi”

iStock
Majoitus- ja ravitsemisalalla osa-aikaisten työsuhteiden osuus oli 59 prosenttia.

SAK:n työttömyysbarometrin mukaan useampi kuin joka neljäs työnhakija arvioi työttömyytensä tärkeäksi syyksi kokoaikatyön puutteen. PAM muistuttaa, että osa-aikatyön monet ongelmat korostuvat liiton aloilla.

Demokraatti

Demokraatti

Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenistön keskuudessa kokoaikatyön puute korostuu, sillä majoitus- ja ravitsemisalalla osa-aikaisten työsuhteiden osuus oli 59 ja vähittäiskaupassa 60 prosenttia.

– Osa-aikatyö on merkittävin työssäkäyvien köyhyyden riskitekijä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 alkaneista työsuhteista yhteensä 31 prosenttia oli osa-aikaisia ja vastentahtoisesti osa-aikatyötä teki 95500. Pelkästään myyjien ammattiryhmässä heitä oli viime vuonna 17200, PAM avaa tiedotteessa.

Hallitus on perustellut työttömyysturvan leikkauksia sillä, että se pyrkii kannustamaan osa-aikatyötä tekeviä kokoaikatyöhön. PAM huomauttaa, että kuitenkin esimerkiksi kokoaikaisia myyjän paikkoja oli työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan kesäkuussa avoimena vähemmän kuin koskaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Hallitus ei ole tehnyt mitään kokoaikatyön tarjonnan lisäämiseksi, mutta hallitus on heikentänyt niiden asemaa, jotka tekevät osa-aikatyötä kokoaikatyön vähäisen tarjonnan vuoksi. Työnantajille ei ole esitetty vaateita kokoaikatyön lisäämiseksi, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto sanoo tiedotteessa.

Palvelualojen työttömyyskassassa ansiopäivärahan hakijoista keskimäärin puolet saa PAMin mukaan soviteltua päivärahaa. Se tarkoittaa, että he ovat saaneet hakujaksolla palkkatuloa keikka- tai osa-aikatyöstä.

PAM nostaa SAK:n eilen julkaisemasta barometrista esiin tiedon, että kyselyyn vastanneista työttömistä yhteensä 84 prosenttia on täysin tai osittain sitä mieltä, että käteen jäävän tulon pieneneminen 250 euroa kuussa tekisi heidän elämästään taloudellisesti käytännössä mahdotonta.

Lisää aiheesta

PAM muistuttaa, että keväällä työttömyysturvasta poistui suojaosa, minkä seurauksena monen osa-aikaisesti työskentelevän kokoaikatyön hakijan tulot pienenivät 150 euroa kuukaudessa.

– Jo suojaosan poisto merkitsi siis isoa osaa barometrissä kysyttyä 250 euron menetyksestä, jonka neljä viidestä barometrin vastaajasta sanoi tekevän elämästä taloudellisesti mahdotonta, Veirto sanoo.

PAM muistuttaa, että työttömyysturvasta poistettiin myös lapsikorotus. Syyskuun alusta osa-aikatyöllä on vaikeampi täyttää työssäoloehtoa, kun työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi.

SAK:n työttömyysbarometriin vastanneista yhteensä 43 prosenttia piti erittäin tai melko tärkeänä työttömyyden syynä sitä, että työnantajat eivät tarjoa kokoaikaista työtä.

Juttua korjattu 30.8. klo 10.22: Jutussa mainittiin aiemmin, että suojaosan poiston myötä tulot pienenivät 279-300 euroa. Tosiasiassa tulot pienenivät 150 euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU