Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

PAMin kysely: Kaupan ja ravintola-alan vetovoima hiipuu – ”Uskon vastentahtoisen osa-aikatyön olevan yksi syy”

iStock

Työikäisistä suomalaisista valtaosa haluaa perusteet osa-aikatyölle, kannattaa sunnuntaikorvauksia ja toivoo joustoa työelämään lähiomaisistaan huolehtiville. Tämä selviää Palvelualojen ammattiliitto PAMin teettämästä kyselystä.

Demokraatti

Demokraatti

PAMin vetovoimabarometrissa kysytään työikäisiltä suomalaisilta palvelualojen vetovoimaisuuteen liittyviä kysymyksiä sekä laajasti näkemyksiä työmarkkinoiden ja yhteiskunnan asioista. Kyselyä on toteutettu vuodesta 2010 lähtien.

Tuoreen kyselyn perusteella kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalan vetovoimaisuus on hiipumassa. Kiinteistöpalveluala on noussut niukasti matkailu- ja ravintola-alan ohi. Kaupan alaa houkuttavana työskentelyalana piti 34 prosenttia, kiinteistöpalvelualaa 23 prosenttia ja matkailu- ja ravintola-alaa 22 prosenttia vastaajista. Noin neljä viidestä vastaajasta arvostaa alojen työntekijöitä paljon.

Ihmisten mielissä osa-aikatyön suuri määrä leimaa kauppaa ja ravintola-alaa. Noin 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että osa-aikatyön teettämiselle pitäisi määritellä selkeät perusteet.

– Uskon vastentahtoisen osa-aikatyön olevan yksi syy vetovoimaongelmien taustalla. Me teemme töitä sen vähentämiseksi työehtosopimusta tehdessä. Odotamme työnantajiltakin intoa asiaan, jotta alojen vetovoima paranisi, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

ALIPALKKAUKSEN kriminalisoinnin kannatus on kasvanut tasaisesti PAMin vetovoimabarometreissä vuodesta 2016. Nyt 86 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä ajatuksen kanssa.

Valtasosa vastaajista katsoo, että on oikein saada sunnuntaina tehdystä työstä parempi korvaus. Niin ikään enemmistö kokee, että työehtosopimus turvaa heidän asemaansa työpaikalla.

– Suomalaiset ovat edelleen yhteisen turvallisen sääntöpohjaisen työelämän kannalla, Rönni-Sällinen tulkitsee näkemyksiä.

Työelämässä pitäisi olla nykyistä enemmän jouston mahdollisuuksia heille, jotka huolehtivat lähisukulaisistaan. 78 prosenttia vastaajista katsoo, että tämä olisi oikein. Näin ajattelevien osuus on kasvanut kahdeksalla prosenttiyksiköllä kolmessa vuodessa.

– Näyttää siltä, että väestön ikääntyminen ja hyvinvointialueiden ahdinko heikkenevine sosiaalipalveluineen tulee jatkossa välttämättä näkymään myös työpaikoilla ja työehdoissa, kun yhä useampi hoitaa läheisiään työn ohessa, Rönni-Sällinen sanoo.

TOIMEENTULONSA heikentymisestä viimeisen 12 kuukauden aikana kertoo noin joka neljäs vastaajista (24 %). Yhtä moni pelkää paljon tai jonkin verran työttömäksi jäämistä seuraavan vuoden aikana. Pelko on kasvanut – kaksi vuotta sitten työttömäksi jäämistä pelkäsi 18 prosenttia vastaajista.

Eriarvoisuuden kasvu huolettaa 72 prosenttia vastaajista. Liki yhtä moni katsoo, etteivät hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan ole olleet tasapuolisia. Lääkekaton nostaminen on osunut 29 prosenttiin ja asumistuen leikkaukset 20 prosenttiin vastaajista.

26 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että 2501-3000 euron bruttopalkka kuukaudessa riittää elämiseen. 25 prosenttia vastanneista arvioi, että 2001-2500 euroa riittää.

Kyselyn toteuttui Verian PAMin tilauksesta. Kyselyn kohderyhmänä marras-joulukuussa olivat 18-65-vuotiaat suomalaiset. Tutkimusta varten haastateltiin 1 223 henkilöä. Heistä 839 on tällä hetkellä työelämässä. Tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla 2,8 ja työelämässä mukana olevissa 3,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE