Nyheter

Partifullmäktige väljer statsministerkandidat på söndag – ABL presenterar alternativen

Sanna Marin är knapp favorit att efterträda Antti Rinne som SDP:s statsministerkandidat.

På söndagen väljer SDP:s partifullmäktige partiets statsministerkandidat i de kommande regeringssonderingarna. Kandidaterna är i nuläget två: riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman och partiets vice ordförande Sanna Marin. ABL presenterar kandidaterna, det förväntade understödet och FSD:s inställning.

Kandidaterna

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman meddelade redan under en kort pressträff i samband med tisdagens gruppmöte, efter att Antti Rinne lämnat riksdagen för presidentens tjänstebostad på Talludden, att han inte tackar nej om partiet ber honom ställa upp som ny statsminister.

 

 

Lindtman, 37, är hemma från Vanda och invald i riksdagen från Nyland sedan 2011. Han är sedan förra mandatperioden ordförande för riksdagsgruppen och fick i vårens riksdagsval näst mest röster av landets socialdemokrater – endast motkandidaten Marin samlade fler.

 

Han har facklig bakgrund och fungerade innan den politiska karriären bland annat som ungdomssekreterare för FFC. Till utbildningen är Lindtman politices kandidat. Han har även varit vice ordförande för SDP en kort period, innan han valdes till ordförande för riksdagsgruppen. Han förväntades ställa upp i ordförandevalet 2017, men drog tillbaka sin kandidatur efter avslöjandet att han hade överlämnat listor till talmännen på partikamrater som skulle få tala.

 

 

Framför allt annat behöver vi nu stabilitet och förtroende, både i regeringen och riksdagen och samarbete mellan alla partier.

 

 

Lindtman erbjöds också posten som arbetsminister i regeringen Rinne, men avböjde av familjeskäl och med hänvisning till arbetet som gruppordförande. Nu är han ändå redo att axla ansvaret som statsminister, säger han själv.

 

– Framför allt annat behöver vi nu stabilitet och förtroende, både i regeringen och riksdagen och samarbete mellan alla partier, säger Lindtman i en facebook-video uppladdad på tisdag kväll.

 

– Därför står jag till förfogande som statsminister och partifolkets uppgift är nu att bedöma under vems ledning de kommande utmaningarna löses på bästa sätt.

 

 


 

Lindtmans motkandidat är partiets vice ordförande, kommunikationsminister Sanna Marin. Hon meddelade också på tisdagen, efter att ha tvingats flyga hem från ett möte i Bryssel, att hon inte undflyr sitt ansvar om partiet vill se henne som ny statsminister.

 

 

Marin, 34, är hemma från Birkala men har gjort politisk karriär i Tammerfors där hon bland annat har varit ordförande för stadsfullmäktige. Till utbildningen är hon magister i förvaltningsvetenskaper.

 

Sedan 2015 sitter hon i riksdagen för SDP och var i vårens riksdagsval partiets röstdrottning. Hon har också varit vice ordförande för partiet sedan 2014, sedan 2017 första vice ordförande. Då Antti Rinne insjuknade strax innan riksdagsvalet i våras gjorde hon ett uppskattat inhopp som ledare för partiet.

 

I regeringen Rinne innehade hon posten som kommunikationsminister. Hon anses ofta stå på partiets vänsterkant, en aning till vänster om Lindtman. Hon har ofta, både till vardags och i vårens regeringsförhandlingar, förespråkat gröna värderingar vid sidan om klassiskt socialdemokratiska.

 

 

Det viktiga är att vi fortsätter arbetet för att bygga ett jämlikare och rättvisare samhälle.

 

 

I ett facebook-inlägg på tisdagskvällen upprepade hon att hon inte flyr sitt ansvar, utan är tillgänglig som ny statsminister.

 

– Det viktiga är att vi fortsätter arbetet för att bygga ett jämlikare och rättvisare samhälle. De bästa förutsättningarna för detta är det nuvarande regeringsunderlaget och -programmet.

 

– Finland behöver snabbt en handlingskraftig regering.

 

 

Understödet

 

Marin och Lindtman har under de senaste dagarna fått stöd från olika håll. Marin har bland annat fått uttalat stöd från partiets andra vice ordförande Ville Skinnari samt Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister i Rinnes regering.

 

 

Hon har dessutom Socialdemokratiska kvinnor (Demarinaiset) bakom sig.

 

 

Lindtman stöds öppet både av SDP:s och socialdemokratisk ungdoms distrikt i Nyland.

 

 

Dessutom stöder Socialdemokratisk ungdoms avgående ordförande Mikkel Näkkäläjärvi Lindtman.

 

 

Enligt en undersökning av Uutissuomalainen är Lindtman också favorit bland distriktledarna. Av de tolv som svarade angav sex Lindtman som sin favorit, medan en valde Marin. De övriga fem ville antingen inte svara eller ansåg båda vara jämnstarka kandidater.

 

Österbottens distriktsordförande Matias Mäkynen stöder Marin.

 

 

Även riksdagsledamot Johan Kvarnström har öppet tagit ställning för Marin.

 

 

Beslutet ligger ändå hos partifullmäktige, som samlas 17:30 på söndag.En rundringning som Yle genomförde på onsdagen visar ändå att Marin är knapp favorit inom partifullmäktige. Många är ännu osäkra. Enligt Yle stöder 20 ledamöter Marin och 14 Lindtman medan 20 är osäkra och sju inte svarade.

 

FSD representeras av Mikael Hiltunen och Viveca Lahti. Hiltunen skriver i ett offentligt facebook-inlägg att han själv kommer rösta för Lindtman. Distriktet i sin helhet har ändå inte tagit ställning i frågan (se nedan).

 

 

FSD?

 

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) sammanträdde på onsdagen, men har inga planer på att officiellt stöda någon av statsministerkandidaterna. Varken avgående ordförande Viktor Kock eller nyvalda efterträdaren Anette Karlsson har heller öppet uttalat stöd för någon av kandidaterna.

 

Istället underströks under mötet upprepade gånger att båda kandidaterna är bra, kompetenta alternativ med rätt förutsättningar för att fortsätta regeringens arbete och ta socialdemokratin framåt.

 

FSD lämnar därför beslutet till distriktets representanter i partifullmäktige och önskar att partistyrelsen gör samma sak. Med en asterisk om att det viktigaste ur FSD:s synvinkel är att statsministern fortsätter arbeta för svenskans ställning.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE