Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Pääuutiset

Patrian jättikauppa Slovakiaan suututti maan opposition: vaatii rikostutkintaa panssaritilauksesta

Patriagroup

Patrian Slovakiaan tekemistä panssariajoneuvokaupoista on syntymässä lihava riita. Maan oppositio kertoo tekevänsä rikosilmoituksen ajoneuvojen kalleudesta ja valintaprosessin epäselvyyksistä.

Petri Korhonen

Demokraatti

Patria kertoi keväällä voittaneensa tarjouskilpailun Slovakian asevoimien uusista panssaroiduista ajoneuvoista. Yhtiö ei kerro tarkkaa tilaussummaa, mutta slovakialaismedian mukaan valtio ostaisi alkuun 76 Patrian AMV-ajoneuvoa noin 470 miljoonalla eurolla.

Ostoksia voidaan täydentää myöhemmin lisätilauksilla, joiden arvo voi nousta pariin miljardiin euroon. Slovakia haluaa korvata neuvostovalmisteisen panssarikalustonsa länsimalleilla vielä ennen 2020-luvun loppua, ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt varustelutarpeita.

Sosiaalidemokraattinen oppositiopuolue Smer-SD sanoo nyt tekevänsä maan puolustusministeriön toiminnasta rikosilmoituksen valtionsyyttäjälle. Opposition mukaan kilpailutus tehtiin epäselvästi ja ainakin ajoneuvojen elinkaari- ja käyttökululaskelmat ovat epäuskottavia.

Smerin puheenjohtaja, entinen pääministeri Robert Fico syyttää Slovakian puolustusministeriä törkeästä virkavirheestä ja ihmettelee, miksi hallitus suostui maksamaan ajoneuvoista ylihintaa.

Patria sopi Slovakian kanssa yhteisten sotilasajoneuvojen kehittämisestä jo 2017, kun Smer oli hallituksessa. Ficon mukaan hänen hallituksensa neuvottelemassa diilissä yksittäinen AMV olisi maksanut liki puoli miljoonaa euroa vähemmän.

Myös Patrialle hävinneet valmistajat ovat tänä kesänä moittineet valintaprosessia läpinäkyvyyden puutteista.

Smer-puolueen maalina kiistassa on Slovakian hallitus. Puolue varoo syyttämästä Patriaa väärinkäytöksistä, mutta muistuttaa että yhtiöllä on ”kyseenalainen maine” muun muassa Kroatian ja Slovenian vaunukaupoista.

Patrian käyttämien alihankkijoiden epäiltiin lahjoneen noissa maissa panssariajoneuvojen valitsijoita, ja muutamia tuomioitakin jaettiin. Jupakkaa puitiin myös Suomessa eri oikeusasteissa, mutta hovioikeus kaatoi viimeisetkin Patrian suomalaisten vastuuhenkilöiden korruptiosyytteet vuonna 2016.

Suomen valtion osaomistama Patria ei usko, että Slovakian sisäpoliittinen kohu vaikuttaa tilauksen toteutumiseen.

Yhtiön mukaan Slovakia toteutti kaupan EU-direktiivien mukaisena, valtioiden välisenä valvottuna hankkeena. Myös sotilasajoneuvojen tuotantokustannukset ovat nousseet Robert Ficon mainitsemasta vuoden 2018 tasosta huomattavasti.

”Slovakia testasi perusteellisesti tarjotut ajoneuvovaihtoehdot asejärjestelmineen sekä laati näiden ja kustannusten perusteella analyysin, jossa AMV XP 8×8 selvisi voittajaksi. Slovakian hallitus totesi tämän analyysin pohjalta aloittavansa neuvottelut Suomen/Patrian kanssa lopullisen toimitussopimuksen laatimiseksi. Sopimuksen ennakoidaan valmistuvan allekirjoitettavaksi lähiaikoina”, Patrian viestinnästä kerrotaan Demokraatille.

Yhtiö kertoo, että se on säännöllisesti yhteydessä Slovakian puolustusministeriöön hankkeen valmisteluista ja sitä koskevista sisäpolitiikan kiemuroista. Patria ei ole saanut selvityspyyntöjä tai oikeudellisia yhteydenottoja opposition vaatimasta rikostutkinnasta.

Patrian ajoneuvot valmistettaisiin suomalais-slovakialaisena yhteistyönä paikallisissa tuotantolaitoksissa. Slovakialle tärkeän kotimaisen tuotannon osuus vaunuista on 40 prosenttia, ja monella teollisuusyrityksellä on suuria haluja päästä osalliseksi miljardihankkeesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE