Nyheter

PAU-aktiva Mikko Kontio är nöjd med strejkens resultat

Mikko Kontio är aktiv inom postfacket PAU.

Henrik Helenius har intervjuat den fackligt aktiva lagerarbetaren Mikko Kontio från Kyrkslätt, med anledning av den nyligen avslutade poststrejken. Kontio arbetar för ett företag som ägs av Posten och är aktiv inom postfacket PAU. Han har full förståelse för motståndet mot avtalsshopping. 

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

– Det var ett bra resultat vi arbetstagare uppnådde tack vare den långa poststrejken, trots att vi nu får en massa extra jobb. Men det var också bra att strejken äntligen tog slut.

 

Det säger lagerarbetare Mikko Kontio från Kyrkslätt i en kommentar till Arbetarbladet med anledning av den nyss avslutade poststrejken. Han jobbar vid företaget Transval i Tusby som till hundra procent ägs av Posten. Vid Transval som har cirka femtio anställda görs utlokaliserade lagerarbeten för Posten. Transval grundades för 25 år sedan.

 

– Men samma jobb gör vi oberoende av vem som är ägare, konstaterar Kontio som tillhör styrelsen för Post- och Logistikunionens (PAU) fackavdelning för logistik i Södra Finland nr 187.

 

Han vet vad han talar om eftersom han började vid Transval den 1 april i år. Före det var han anställd av Posten. Transval har bytt från postbranschens till handelsbranschens kollektivavtal.

 

– Skillnaderna i avtalen var dock inte så stora att vi inte skulle ha kunnat accepterat dem. Men den stora tröskelfrågan blev när Postens dotterbolag Posti Palvelut skulle flytta 700 paketsorterare från Postfackets kollektivavtal till Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal som hade inneburit klara försämringar. Postfacket motsatte sig överföringen av de 700 arbetstagarna och därför utbröt den tre veckor långa poststrejken, säger Kontio.

 

Arbetstagarna vid Transval deltog inte i poststrejken.

 

– Det var så att ingen frågade oss, konstaterar Kontio som ändå framhåller att han och hans arbetskamrater har full förstående för de postanställda som strejkat.

 

– Uppslutningen inom de förbund som tillhör transportbranschen var stor. Både Luftfartsunionen IAU, Finlands Sjömans-Union samt Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT gav med sina solidaritetsstrejker sitt stöd för vår kamp, framhåller Kontio.

 

Han var inte heller överraskad över att strejken utbröt.

 

– Redan på våren var vi medvetna om att en strejk kan bryta ut på grund av arbetsgivarnas planer på avtalsshopping som betyder att man byter till kollektivavtal med försämrade arbetsvillkor och lägre löner.

 

Vid Transval är den fackliga organisationsprocenten relativt låg. En orsak är att det är en arbetsplats där folk kommer och går.

 

– Omkring fyrtio procent av arbetstagarna har invandrarbakgrund och det är helt okej. Men det innebär att många av dem bara jobbar en kortare tid för Transval innan de antingen byter jobb eller börjar studera. Invandrarna kommer både från Afrika och från Asien, speciellt från Filippinerna. Vi har också en del finlandssvenskar men de talar så bra finska att de inte skiljer sig från de andra finländska arbetskamraterna.

 

– Sedan fem år tillbaka är jag medlem av ett kvalitetsteam inom företaget. Om det sker fel i sorteringen så går arbetstagarna och arbetsledningen tillsammans inom teamet igenom misstaget.

 

Kontio arbetar från kl. 6 till 14 och tar bilen mellan hemmet i Kyrkslätt och arbetsplatsen i Tusby. Han upplever inte sitt jobb som särkilt stressigt, men betonar vikten av att satsa på utbildning.

 

– Visserligen lär man sig mycket via det dagliga arbetet men jag valde för tre år sedan att ändå att ta en yrkesexamen. Utbildningen räckte ett och ett halvt år. Man lärde sig mycket om branschen fast lönen inte påverkades, berättar Kontio.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE