Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pekka Haavisto esitti arvionsa: Tämä on nyt tilanne al-Holin leirillä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Turkin toimia Syyrian kurdialueella eduskunnan suullisen kyselytunnin jälkeen.

Suomi kertoi eilen tuomitsevansa Turkin hyökkäyksen Syyriaan ja vetosi sen pysäyttämiseksi. Pääministeri Antti Rinne (sd.) antoi asiasta lausunnon eilen illalla.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että huoli humanitaarisesta tilanteesta Pohjois-Syyriassa on nyt suuri.

Haavisto kommentoi tilannetta tänään medialle eduskunnassa.

Haaviston mukaan kansainväliset järjestöt varautuvat noin 100 000 ihmisen auttamiseen eli uuden pakolaisaallon syntymiseen kurdialueelta. Suuntana tuskin on Turkki vaan Irakin suunta ja etelä.

– Pahimmissa tapauksessa ihmiset jäävät sellaisilla alueelle, jossa heitä on vaikea tavoittaa ja apua on vaikea järjestää.

EU:n ulkoministerit keskustelevat ensi maanantaina keskustelevat Syyrian tilanteesta.

“Silloin tietysti leirin tilanne muuttuu turvattomammaksi.”

Suomalaisittain kiinnostaa erityisesti al-Holin leiri, joka on noin 60 kilometrin päässä Turkin ja Syyrian rajavyöhykkeestä. Siellä on suomalaisia isis-taistelijoiden vaimoja ja heidän lapsiaan.
Leiri ei ole suoraan sotatoimialueella.

– Niiden arvailujen mukaan, joita on ollut, kurdit mobilisoidessaan omaa vastarintaansa varmaan joutuvat vähentämään väkeä vankiloiden valvonnasta ja leirin valvonnasta. Silloin tietysti leirin tilanne muuttuu turvattomammaksi, Haavisto sanoo.

Suomi on ollut yhteydessä leirillä toimiviin kansainvälisiin järjestöihin, muun muassa YK-järjestöihin. Signaalien mukaan turvattomuus on lisääntynyt myös kansainvälisillä työntekijöillä.

Haaviston mukaan Suomi pyrkii ylläpitämään avun jatkumisen leirille.

– Olemme olleet selkeitä siinä, että suomalaisilla on oikeus tulla kotiin, jos heitä ei syytetä mistään toimista, Haavisto kertoo.

Tähän arvioon ei ole tullut muutosta. Näin ollen jos suomalaisia pääsisi edustustoihin, joissa Suomi voisi heitä auttaa, heidän olisi mahdollisuus saada matkustusasiakirjat.

Turkin presidentiltä kovaa puhetta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut, että mikäli EU kutsuu Turkin toimia maahanhyökkäykseksi (invasion), maa avan sen sisällä oleville syyrialaispakolaisille portit Eurooppaan.

Turkissa on arvioitu olevan 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista.

Haavisto toteaa, että sotilaallisia toimia Turkin toiminta ainakin sisältää, koska siellä on ollut sekä suurilla aseilla että maajoukoilla toimia.

– Ehkä kysymys ei nyt ole, miksi tätä kutsutaan, vaan kysymys on siitä, miten tällaiseen toimenpiteeseen suhtaudutaan. Meidän mielestämme tämä eskaloi sillä alueella konfliktia ja tuo sotatoimet Pohjois-Syyrian kurdialueelle, joka tähän mennessä on ollut rauhallinen ja siviilejä on voinut siellä asua. Sen takia pidämme hyvin suurena uuden pakolaisuuden syntyä siltä alueelta. Kurdiperheet joutuvat lähtemään liikkeelle.

Haavisto: Kurdien kohtelusta luvassa “moraalinen jälkipyykki”.

Haavisto mukaan Turkki on tehnyt ison työn pitäessään pakolaiset maassaan.

– Se on positiivinen asia, että Turkki on ottanut vastaan niin monta pakolaista.

Haavisto toivoo, että Turkin ja EU:n sopimuksia noudatetaan.

Hänen mukaansa ei ole myöskään hyväksyttävää, jos joidenkin pitää jättää Turkin turvavyöhykkeeksi Pohjois-Syyriassa kutsuma alue.

– Tällaisille sotatilanteille on varmasti tyypillistä, että kielenkäyttö kovenee ja esitetään voimakkaita vetoomuksia ja uhkauksia, Haavisto sanoo ja toivoo että voidaan päästä maltilliseen asioiden hoitamiseen.

– Suomen ja EU:n kannalta on tietysti tärkeää, ettei siviileihin kohdistuvia sotatoimia tällä alueella tapahdu, uutta pakolaisuutta ei synny ja tämän puolesta olemme myös Turkkiin vedonneet.

Haavistolta kysyttiin, pettikö USA kurdit, kun se lähti alueelta.

Ulkoministeri näkee, että monessa maassa joudutaan käymään moraalinen jälkipuukki ja kysymään, olisiko kurdien eteen voitu tehdä enemmän. Haavisto muistuttaa, että kurdien ajatus on ollut se, että juuri he ovat tehneet paljon isisin vastaisessa sodassa.

– Varmasti kurdien pettymys on suuri, ettei rintama täysimääräisesti ollut heidän tukenaan tässä tilanteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE