Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pekka Haavisto odottaa tarkkoja tietoja ja selvitystä Anna Kontulan toiminnasta Israelissa: ”Tietysti kaikkien maiden lakien mukaan täytyy mennä”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Odotetaan nyt vähän tarkempia tietoja. Tietysti Suomen kansalaista ja kansanedustajaa autetaan mahdollisuuksien mukaan, mutta katsotaan mitä voidaan tehdä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) toimintaa Israelissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Israelin poliisi pidätti eilen kansanedustaja Kontulan (vas.) kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa.

Hän sanoo pyrkineensä järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen.

Kontula vapautettiin eilen illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen.

Helsingin Sanomien mukaan Kontulan aikomuksena oli tunkeutua Gazaa ympäröivän Israelin muurin läpi.

Tiedotteensa mukaan Kontula halusi palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella kiinnittää myös huomion siihen, ”miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa”. Hän vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

Lue lisää: Paavo Arhinmäki Anna Kontulan toiminnasta: ”On ihan linjassa puolueen periaatteiden kanssa”

Hyväksyttekö Kontulan aktivismin, ulkoministeri Pekka Haavisto?

– En ole vielä nähnyt siitä kaikkia detaljeja. Odotan selvitystä, mitä siellä on tapahtunut ja mitkä asiat ovat johtaneet tähän.

Miten yleisellä tasolla suhtaudutte tällaiseen toimintaan?

– Tietenkin kansanedustajat ovat vapaita henkilöitä ilmaisemaan mielipiteitään. Siinähän ei varmaan ole mitään. Mutta tietysti kaikkien maiden lakien mukaan täytyy mennä, Haavisto vastaa Demokraatille.

Hän sanoo, ettei osaa spekuloida, onko Kontula toiminut lakien mukaan.

–  Selvitetään ja katsotaan.

Pitäisikö Suomen lopettaa aseostot Israelista?

– Valtioneuvosto tekee näissä omat ratkaisunsa ja omat päätöksensä.

Ei erityistä uutta Irakin tilanteesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on tänään kiertänyt valiokunnasta toiseen. Ensin häntä kuultiin al-Hol asiassa perustuslakivaliokunnassa, jonne 10 kansanedustajaa on tehnyt muistutuksen. Muun muassa sitä selvitetään, onko Haavisto painostanut ministeriön virkamiehiä.

Tätä asiaa Haavisto ei edelleenkään kommentoi.

–En kommentoi, koska he (perustuslakivaliokunta) ovat itse tehneet päätöksen salaamisesta.

Ulkoasiainvaliokunnassa Haavisto taasen kertoi kansanedustajille Suomen kriisinhallinnan toiminnasta Irakissa. Tilanne kiristyi alueella äärimmilleen USA:n ja Iranin toimien seurauksena. Puolustusvaliokunta päätti, että suomalaiset joukot jäävät paikan päälle.

Puolustusvaliokuntaan nähden Haavisto tiivisti, ettei ulkoasiainvaliokunnassa noussut esiin mitään uutta.

– Meillä on tänään meidän Suomen Irakin-suurlähettiläs Vesa Häkkinen tapaamassa ihmisiä Erbilissä, myöskin suomalaisia joukkoja, Haavisto kertoo.

Irakissa on uudelleenavattu syksyllä Suomen suurlähetystö.

– Vaikka turvallisuusriskiäkin on, että siellä on nyt hyvä suomalainen edustus, joka pystyy antamaan täyden tuen sekä meidän OIR-joukoille Erbilissä että meidän Bagdadissa oleville EU:n kriisinhallintaihmisille, joita on siellä noin 10. Oikeastaan koko ajan ollaan yhteydessä Irakin viranomaisiin ja sitten verrataan muiden maiden kanssa turvallisuustietoja ja pyritään tekemään arviot yhdessä muiden OIR-osallistujien kanssa.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) toimii osana kansainvälistä OIR -operaatiota (Operation Inherent Resolve).

Demokraatti kysyi Haavistolta myös Syyrian tilanteesta ja siitä, onko Suomeen tulossa lisää väkeä al–Holin leiriltä-

– Al-Holista hallitus noudattaa sitä periaatepäätöstä, jonka Sanna Marinin (sd.) hallitus on tehnyt. Mitään yksityiskohtia sitten muusta viranomaistyöstä en pysty kommentoimaan, Haavisto totesi lyhyesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE