Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Pekka Haavisto selvisi luottamusäänestyksestä, mutta nyt eduskunnan käytävillä kohistaan uudesta käänteestä, johon Jussi Halla-ahokaan ei ota kantaa

Toimituksen kommentit

Johannes Ijäs

Demokraatin eduskuntatoimittaja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) nauttii eduskunnan luottamusta äänin 110–79. Asiasta äänestettiin keskiviikkona. Oppositiopuolueet olivat esittäneet, että luottamusta ei olisi. Taustalla oli tyytymättömyys Haaviston tapaan hoitaa al-Hol-asiaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Ulkoministeri Haavisto ei ole antanut eduskunnalle totuudenmukaista tai riittävää tietoa toiminnastaan al-Holin leirillä olevien henkilöiden Suomeen palautukseen liittyviä suunnitelmia koskien, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muun muassa katsoi.

Näyttää siltä, että al-Hol-tilanne alkaa pikku hiljaa rauhoittua eduskunnassa. Oikeuskansleri kuitenkin tutkii yhä ulkoministeriön sisäisiä tapahtumia ja poliittista ohjausta. Kyse tässä on siitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä. Yhtä lailla oikeuskansleri selvittää, onko ulkoministeriössä toimittu asiallisesti konsulipäällikkö Pasi Tuomiseen virkaan ja uuden erityisedustajan asemaan liittyen.

Eduskunnassa pohditaan tällä hetkellä myös, onko perussuomalaiset viemässä tapaus-Haavistoa eteenpäin ministerivastuuasiana. Vireillepanoon tarvittaisiin kymmenen kansanedustajaa ja perussuomalaisten väitetään pohtivan asiaa. Suoraa vahvistusta tähän ei kuitenkaan ole saatavissa.

Vanhanen ja Katainen.

Perustuslain mukaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuuden tutkinta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa voidaan panna vireille oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen perustuslakivaliokunnalle tekemällä ilmoituksella, vähintään kymmenen kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella sekä eduskunnan muun valiokunnan perustuslakivaliokunnalle esittämällä tutkintapyynnöllä. Perustuslakivaliokunta voi myös omasta aloitteestaan ryhtyä tutkimaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuutta.

Perustuslakivaliokunta suorittaisi asian tutkinnan. Tutkinnan jälkeen perustuslakivaliokunta veisi asian eduskuntaan, joka päättäisi syytteen nostamisesta tavanomaisella enemmistöllä. Jos syyte nostettaisiin, edessä voisi olla valtakunnanoikeus.

Viimeiset selvitellyt tapaukset liittyvät Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) toimintaan. Eduskunta päätti talvella 2011 perustuslakivaliokunnan esityksen mukaisesti, ettei entistä pääministeriä Vanhasta aseteta valtakunnanoikeudessa syytteeseen Nuorisosäätiö-avustuksiin liittyen.

Eduskunta päätti myös 2013 yksimielisesti olla nostamatta syytettä pääministeri Kataista kohtaan niin sanotussa Himas-asiassa.

Demokraatin tietojen mukaan perustusvaliokunnassa on viime aikoina luettu muun muassa näihin päätöksiin liittyviä papereita eli ainakin alustavaa varautumista mahdolliseen ministerivastuuasian esillenousemiseen on. Sitä, miten perussuomalaiset tai oppositio lopulta toimivat, ei kuitenkaan ainakaan laajasti valiokunnassa tiedetä. Tieto kiinnostaisi myös eduskunnan virkamiehiä, sikäli mikäli luvassa olisi valiokunnan istuntoja eduskunnan ensi viikosta alkavan istuntotauon aikana.

Perussuomalaisten johto vaikenee.

Demokraatti kysyi tänään tekstiviestitse eduskunnassa leviävien huhujen takia perussuomalaisten puheenjohtajalta, aikooko puolue tehdä ministerivastuuasian Haaviston al-Hol-toiminnasta.

– En ota kantaa, Halla-aho vastasi.

Myöskään puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei halunnut puhua asiasta sanallakaan tänä iltana.

Kokoomuslainen perustuslakivaliokunnan jäsen Wille Rydman totesi vähintäänkin mielenkiintoisesti, ettei kommentoi asiaa ”tässä vaiheessa”.

Kommentoimattomuus saattaa tietenkin olla myös paineen luomista ministeri Haavistoa kohtaan, vaikka asian annettaisiinkin jo olla.

Myös perussuomalaisten puheet välikysymyskeskustelun yhteydessä on pantu eduskunnassa merkille.

– Mikäli Haavisto on kohdistanut virkamieheen painostusta tai seuraamuksia siksi, että virkamies on kieltäytynyt toteuttamasta selvästi lainvastaista ministerin määräystä tai pyyntöä, on ministerin toimintaa arvioitava virkarikoksena, Ville Tavio sanoi eilen eduskunnan täysistunnossa.

Tammikuussa istuttaisiin eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä ei luonnollisesti ota kantaa mihinkään spelulaatioihin liittyen ministerivastuuasiaan.

Yleisellä tasolla hän toteaa, että mikäli tällaisia prosesseja eduskunnassa tulisi, niissä annettaisiin ministerille ja luultavimmin virkamiehelle mahdollisuus kuulluksi tulemiseen. Lisäksi kuultaisiin valtiosääntöasiantuntijoita ennen asian etenemistä suureen saliin. Se olisi perustuslakivaliokunnan osuus.

Laissa valtakunnanoikeudesta ja ministerivastuuasioiden käsittelystä lukee, että perustuslakivaliokunnan on välittömästi ministerivastuuasian tultua vireille varattava tutkinnan kohteena olevalle tilaisuus antaa lausunto perustuslakivaliokunnalle tehdystä ilmoituksesta, muistutuksesta tai tutkintapyynnöstä.

Jos ministerivastuuprosessi käynnistettäisiin vielä tällä viikolla, käytännössä se tarkoittaisi sitä, että perustuslakivaliokunta istuisi istuntotauon aikana tammikuussa. Näin ollen al-Hol-keskustelu velloisi julkisuudessa paitsi leiriltä Suomeen palaavien myös eduskunnan tapahtumien seurauksena jo ennen helmikuussa alkavaa kevätistuntokautta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE