Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pekkarinen jättää eduskunnan keväällä, EU-vaalit yhä auki – kommentoi myös keskustelukulttuurin muutosta: “Olen itsekin vähän syyllinen”

Eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 7. syyskuuta 2018.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ei lähde ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Hän nousi eduskuntaan vuonna 1979.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pekkarinen, 70, ei ota vielä kantaa mahdolliseen eurovaaliehdokkuuteen vaan pitää sille oven auki. Hän aikoo tehdä päätöksen eurovaaliehdokkuudesta muutaman viikon sisällä.

– En ole ratkaissut mitään tällaisia kysymyksiä loppuun asti. Jätän oven raolleen tuolle mahdollisuudelle, ja laitan jalan vähän sinne oven väliinkin, Pekkarinen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Kuuntelen, miten kenttä vastaa, onko ehdokasjoukossa Maurin mentävää aukkoa.

Kentän kanta Pekkarisen eurovaaliehdokkuuteen voi hyvinkin olla myönteinen, sillä keskustan Keski-Suomen piirihallitus pyysi Pekkarista asettumaan eurovaaliehdokkaaksi jo viime kuun lopulla.

– Jyväskyläläisillehän tilanne on aina fifty-sixty, Pekkarinen sutkauttaa kysyttäessä, kuinka todennäköisiltä EU-vaalit näyttävät.

– Mutta päätöksessä kaikista tärkeimmässä roolissa on oma vaimo ja perhe. Mitä he ajattelevat. Mutta en lähde sinne muuten vain harjoittelemaan, jos lähden.

Lisää aiheesta

Pekkarisen mukaan hänellä olisi hyvät lähtökohdat EU-parlamenttityöhön, sillä hän on työskennellyt EU-asioiden parissa jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin Suomi neuvotteli EU-jäsenyydestään ja Pekkarinen toimi ministerinä. Sittemmin Pekkarinen laskee ministerinä osallistuneensa noin sataan EU:n ministerikokoukseen.

Osallistumistaan mahdollisiin maakuntavaaleihin Pekkarinen pitää hyvinkin mahdollisena.

– Olen näissä maakunnallisissa asioissa ollut mukana koko ikäni, ja voi hyvin olla, että lähden mukaan nytkin.

“Ei yhtä erityistä syytä”

Pekkarisen mukaan 40-vuotisen eduskuntauran päättämiselle ei ole yhtä erityistä syytä, vaan monet pienet asiat käänsivät vaakakupin luopumisen kannalle.

– Myös eduskunnan ulkopuolella on paljon mielenkiintoisia asioita, Pekkarinen sanoi.
Pekkarinen toimi sisäministerinä 1991–95, kauppa- ja teollisuusministerinä 2003–07 ja elinkeinoministerinä 2008–11.

Viime aikoina keskustan kansanedustajista Kauko Juhantalo, Timo Kalli, Niilo Keränen, Seppo Kääriäinen, Markku Rossi ja Tapani Tölli ovat ilmoittaneet jättävänsä eduskunnan ensi keväänä.

Keskustalla on nyt Pekkarisen vaalipiiristä Keski-Suomesta neljä kansanedustajaa. Heistä Anne Kalmari ja Petri Honkonen on jo nimetty ehdolle myös kevään vaaleihin. Aila Paloniemi kertoo STT:lle, että hän aikoo tehdä päätöksensä ehdokkuudesta viikon sisällä.

Viime viikkoina useat eduskunnan jättämisestä kertoneet konkariedustajat ovat pahoitelleet poliittisessa keskustelussa kokemaansa muutosta. Muun muassa keskustalaiset Seppo Kääriäinen ja Tapani Tölli ovat esittäneet huolensa tahallisen väärinymmärtämisen, kärjistyksien ja keskustelun pinnallisuuden lisääntymisestä.

Tänään ehdolle lähtemättömyydestään kertoi myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) hän kertoi Demokraatille, ettei aio liittyä kyseiseen kuoroon.

– Jos vertaa niihin vuosikymmeniin, milloin nousin eduskuntaan, niin mielestäni tilanne on mennyt parempaan suuntaan, Jaakonsaari painotti.

– Keskustelu on nykyään oikeasti vilkasta ja poliittista.

Pekkarinen puolestaan kertoo puolestaan Demokraatille, että hänen mielestään poliittinen keskustelukulttuuri täysistuntosalissa on mennyt hieman pinnallisemmaksi.

– Olen itsekin siihen vähän syyllinen. Kulttuurihan oli 1980-luvulla aivan erilainen. Esko Aho (kesk.), Timo Kietäväinen (kesk.) ja minä käynnistettiin tämä kehitys Holkerin (kok.) hallituksen aikaan.

– Mutta se on mennyt paljon pidemmälle, oikeastaan överiksi. Olen puhemiehenäkin sallinut sen, että entistä enemmän edustajat kiinnittävä huomiota vain käsiteltävien aiheiden debattivaiheeseen. Joka ikinen kansanedustaja osaa huitaista yhden minuutin vastauspuheenvuoron mistä tahansa asiasta.

– Näin tehdessään, he eivät pääse osoittamaan, onko heillä syvällisempää osaamista asiassa.

Suomeksi sanottuna siis täsyistuntokeskustelussa ei Pekkarisen mielestä tule esiin, onko asiaan oikeasti perehdytty.

– Pintaliidolla pärjää ja se on huono juttu. Mutta en minä sen takia täältä lähde, hän kuitenkin huikkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE