Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Pelastakaa lapset varoittaa huolestuttavasta netti-ilmiöstä – lasten kuvia saattaa päätyä vääriin yhteyksiin

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Pelastakaa Lasten tuottama “Arkipäiväiset kuvat lapsista seksualisoivassa kontekstissa” -julkaisu nostaa esiin huolestuttavan ilmiön siitä, että lapsista otettuja tavallisia, arkisia kuvia päätyy netissä seksualisoiviin konteksteihin.

Demokraatti

Demokraatti

Seksualisoiva konteksti voi olla esimerkiksi sivusto, jossa on aikuisille tarkoitettua pornografista sisältöä.

Lasten kuvia poistetaan niiden alkuperäisestä yhteydestä ja sijoitetaan uuteen, seksualisoivaan yhteyteen. Ilmiön laajuudesta ei ole varmaa tietoa, mutta esimerkiksi Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun vastaanotetaan toistuvasti vihjeitä tämän tyyppisestä materiaalista.

Termi “arkipäiväiset kuvat” sisältää neutraaleja ei-seksuaalissävytteisiä kuvia. Kuvissa lapset tekevät tavanomaisia, iälleen sopivia asioita. Kuvat voivat myös olla lapsen itsensä ottamia.

– Netissä on helppo ladata kuva ja liittää se sellaiseen yhteyteen, johon sitä ei ole tarkoitettu. Arkipäiväiset kuvat ovat niitä ihan tavallisia arkisia kuvia tai lomakuvia lapsista, joita aikuiset tai lapset itse julkaisevat esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla. On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka laajasta ilmiöstä on lopulta kyse, sillä aihetta on tutkittu vähän. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa vastaanotamme toistuvasti vihjeitä tämäntyyppisestä materiaalista, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Pauliina Sillfors sanoo tiedotteessa.

– Sen lisäksi, että lapsen kuva on joutunut väärään yhteyteen ja on asiana jo vakava, voi lapsi kokea kriisireaktion saadessaan tietää, että hänen kuvansa on netissä tällaisessa yhteydessä. On tärkeää suojella lapsia tämän tyyppiseltä väkivallalta, Sillfors jatkaa.

Tuore julkaisu on tuotettu Tanskan Pelastakaa Lasten toimesta ja käännetty suomeksi.

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Eveliina Karhu muistuttaa tiedotteessa, että valtaosa lapsista on netissä turvassa, eivätkä kaikki siellä jaetut kuvat päädy seksualisoiviin konteksteihin.

– Tuore julkaisumme korostaa, miten tärkeää lasten kanssa on keskustella kuvien jakamisesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Huoltajan tulee toimia myös itse esimerkkinä ja pitää lapsen oikeutta suojeluun ja yksityisyyteen etusijalla jakaessaan lapsesta tietoja tai kuvia. On eri asia laittaa kuva perinteiseen valokuva-albumiin kuin jakaa se netissä suurelle yleisölle, Karhu sanoo.

Jos näet kuvan tai videon lapsesta esimerkiksi aikuisviihdesivustolla, ilmoita siitä poliisille tai nimettömästi Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun (nettivihje.fi). Nettivihje välittää tiedon laittomaksi arvioidusta toiminnasta ja materiaalista keskusrikospoliisille, Pelastakaa lapset kertoo tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE