Uutiset
20.4.2020 11:58 ・ Päivitetty: 20.4.2020 11:58
Pelastetaan pörriäiset!
Yleisradio kampanjoi parhaillaan pörriäisten ja muiden pölyttäjien tarpeellisuudesta teemalla ”Pelasta pörriäinen”. Kansainvälisen Luontopaneelin vuonna 2016 julkaiseman raportin mukaan pölyttäjäkantojen heikkeneminen uhkaa maailmanlaajuisesti luonnon- ja viljelykasvien pölytystä.
Apu-lehti haastatteli tasan vuosi sitten pölyttäjien tarpeellisuudesta agroekologi Marjaana Toivosta. Hän totesi tuolloin, ettei maallikko tule ajatelleeksi, miten suuri merkitys kimalaisilla ja tarhamehiläisillä kasvien pölyttämisessä on. Kasveja pölyttävät myös kärpäset, perhoset, ampiaiset ja kovakuoriaiset.
Pölyttäjät kärsivät yksipuolisesta maankäytöstä
Kaikki ei kuitenkaan ole sujunut niin kuin pitäisi. Siksi tarvitaan keinoja pörriäisten suojelemiseksi. Suomen Ympäristökeskus onkin käynnistänyt tutkimukset siitä, miksi pölyttäjät katoavat ja mitä se merkitsee. Syiksi Toivonen luettelee kukkarikkaiden elinympäristöjen, kuten niittyjen, luonnonlaidunten ja pientareiden vähenemisen.
Pölyttäjät kärsivät yksipuolisesta maankäytöstä. Tuholaisten torjuntaan käytetyt aineet eivät oikein käytettynä tapa pölyttäjiä, mutta kasvinsuojeluaineille altistuminen voi heikentää pölyttäjien suuntavaistoa, aktiivisuutta, lisääntymistä ja vastustuskykyä taudeille.
Pölyttäjiä voidaan auttaa lisäämällä viljelemättömiä alueita
Eräs keskeinen ongelma on se, ettei meillä ole pölyttäjäseurantaa. Pitkäaikaisseurantaa on ainoastaan perhosista. Pölyttäjien tilannetta voi vain arvailla elinympäristössä tapahtuneiden muutosten perusteella.
Marjaana Toivonen muistuttaa, että pölyttäjiä voidaan auttaa viljelemällä hyönteispölytteisiä monivuotisia kasveja, laiduntamalla eläimiä, lisäämällä viljelemättömiä alueita, kuten pientareita, niittyjä, luonnonhoitopeltoja sekä minimoimalla kasvinsuojeluaineiden käytön.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.