Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Pentikäisen malli” ay-liikkeelle hyvin periaatteellinen kysymys – STTK:n Palola Keitele Groupin toiminnasta: “Tässä mennään sopimusjärjestelmästä sanelujärjestelmään”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää Teollisuusliiton ja Keitele Groupin työmarkkinakiistaa hyvin periaatteellisena ja hankalana.

Simo Alastalo

Demokraatti

Teollisuusliiton tueksi kiistassa ilmaantunut Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sulki tiistaina satamat vuorokaudeksi ja nosti riidan valtakunnan pääuutisiin. Palolan mukaan kiista ei ole työmarkkinoita seuraaville yllätys.

Palola ei keskusjärjestön puheenjohtajana neuvottelupöydissä istu, mutta seuraa työmarkkinaneuvotteluja STTK:n jäsenliittojen kautta.

– Tämä oli odotettavissa. Tilanne lähti kehittymään jo toista vuotta sitten, kun Metsäteollisuus ilmoitti lopettavansa työehtoneuvottelut ja teknologiateollisuus teki omat ratkaisunsa. Tie on ollut se, että halutaan romuttaa vallitseva ennakoivuutta ja vakautta luova sopimusjärjestelmä sinne paikalliselle tasolle.

Metsäteollisuuden päätöksen jälkeen alan sopimuspöydissä ovat istuneet ammattiliittoja vastapäätä yritysten edustajat. Tästä poiketen Keitele Groupille ei kelpaa Teollisuusliiton kanssa edes paikallinen sopimus. Yritys katsoo, ettei Teollisuusliitto edusta riittävää määrää sen työntekijöistä. Teollisuusliitolla on järjestäytyneiden määrästä toinen käsitys.

Kokonaan liittojen kanssa sopimisesta kieltäytyvänä yrityksenä Keitele on Palolan käsityksen mukaan ensimmäinen. Hän kutsuu sopimisen tapaa Pentikäisen malliksi Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan.

“Liitto turvaa pöydässä palkansaajan edun.”

– Keitele haluaa viedä sopimisen työnantajan ja työntekijän välille. Meidän näkökulmastamme tilanne on hankala. Katsomme, että se yksittäinen työntekijä on heikompi osapuoli työelämässä. Tässä mennään sopimusjärjestelmästä sanelujärjestelmään.

Palkkaukseen tulisi Palolan mukaan tuskin Keiteleen tyylillä suuria muutoksia, mutta työehtosopimusten tekstiosiin sitäkin enemmän.

– Tesseissä on sovittu muitakin asioita lainsäädännön minimejä paremmin. Nämä tulevat muuttumaan jatkossa.

– Tämä on ay-liikkeelle hyvin periaatteellinen kysymys. Liitto turvaa pöydässä palkansaajan edun.

Teollisuusliitto jätti keskiviikkona Keitele Groupille lakkovaroituksen.

Tilanne on Palolan mukaan hankala myös teknologiateollisuudessa.

– Alalla, jonka tilanne on varsin hyvä, tilauskirjat ovat täynnä, kauppa käy ja vienti vetää, palkanmaksuvara muodostuisi työnantajan esityksessä heikoimmin kannattavan teknologiateollisuuden alan mukaisesti. Eihän se ole hyväksyttävää.

Juttu korjattu klo 14.40: Metsäteollisuusjätti UPM ei ole tehnyt Paperiliiton kanssa toimialakohtaisia sopimuksia eikä talokohtaisia sopimuksia Teollisuusliiton tai Pron kanssa. Paperiliitto on tehnyt lakkoilmoituksen, joka koskee UPM Pulpia, UPM Biofuelsia, UPM Communication Papersia, UPM Specialty Papersia ja UPM Raflatacia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE