Politiikka

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vaaliliittoon – Sari Essayah, jaatteko yhteiset arvot?

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat sopineet vaaliliiton Varsinais-Suomessa. Perussuomalaiset asettavat 14 ehdokasta ja Kristillisdemokraatit 3.

Kristillisdemokraatit tiedottaa, että vaaliliitto on luonteeltaan tekninen ja että piirijärjestöillä ei ole yhteisiä poliittisia tavoitteita. Molemmat puolueet päättävät itsenäisesti ehdokasasettelusta.

– Perussuomalaisilla on pitkät perinteet teknisestä vaaliyhteistyöstä kristillisdemokraattien kanssa. Perinne jatkuu nyt Varsinais-Suomessa ja on varmasti kummankin osapuolen äänestäjien kannalta hyvä ratkaisu, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo kristillisdemokraattien tiedotteessa.

Kristillisdemokraateilla on vaaliliitto myös kokoomuksen kanssa Lapin vaalipiirissä.

Sinisten kanssa vaalilittoja ei ainakaan toistaiseksi ole ja uutisista päätellen niitä ei olisi tulossakaan. Ilta-Sanomien mukaan kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä ei ole pitänyt tiettyjä sinisten puolusihteeri, kansanedustaja Matti Torvisen kommentteja soveliaina.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, onko sinisillä ja perussuomalaisilla sellaisia hygieniaseikkoja, etteivät he voisi olla vaaliliitossa saman puolueen kanssa.

– Sitä pitää kysyä niiltä puolueilta. Me puolueena päätämme omista vaaliliitoista sen mukaan, mikä on meille hyödyllistä ja järkevää.

”Se on mielestäni ihan selkeä sääntö.”

Kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kokoonpano muuttui ja perussuomalaiset vaihtui sinisiin, syyksi mainittiin se, etteivät perussuomalaisten arvot vastaa muiden hallituksen arvoja. Puoluetta johtamaan oli valittu Jussi-Halla-aho.

Sari Essayah, kun nyt olette perussuomalaisten kanssa vaaliliitossa, jakavatko kristillisdemokraatit samat arvot perussuomalaisten kanssa?

– Vaaliliitot ovat aina teknisiä vaaliliittoja, Essayah sanoo ja toteaa, että viime kuntavaaleissa kristillisillä oli vaaliliitto monen puolueen kanssa vasemmistoliitosta perussuomalaisiin.

– Ne ovat aina teknisiä. Se on mielestäni ihan selkeä sääntö, koskaan ei ole yhteisiä ohjelmia, arvoja eikä tavoitteita, hän toistaa.

Arveluttaako yhtään?

– Kaikissa vaaleissa olemme suurinpiirtein tehneet (eri puolueiden kanssa) teknisiä vaalilittoja. Niitä on olllut kuntavaaleissa, EU-vaaleissa ja eduskuntavaaleissa. Ne kuuluvat suomalaiseen vaalitapaan ja järjestelmään.

Essayah kritisoi vaalijärjestelmää ja sanoo sen yhä suosivan suuria puolueita. Sekin johtaa vaaliliittojen tekemiseen. Hänen mukaansa vaalipiiriuudistus eteni aikanaan niin kauan, kunnes Timo Soinin (sin.) silloin johtamista perussuomalaisista tuli iso puolue.

– Vaalilain muutos ei sen jälkeen kiinnostanutkaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat