Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Perussuomalaiset jatkaa ruotsin vastaista ristiretkeään – syyllistää ja häiritsee suomenkielisten minäkuvaa

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Työmiehen tuumaustunnilla maanantaina.

Perussuomalaiset toistaa vaatimuksensa pakollisten ruotsin kielten opintojen poistamisesta kouluista. Kielestä pitäisi puolueen mukaan tehdä valinnainen kieli peruskouluissa sekä luopua sitä koskevista osaamisen vaatimuksista toisella asteella ja korkeakouluissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Perussuomalaiset linjasi asiasta tänään julkaistussa kieli- ja kulttuuriaiheisessa ohjelmassaan, jota se kutsuu suomalaisuusohjelmaksi. Puolue vaatii siinä yhteiskunnallista keskustelua perustuslain takaamista kielellisistä oikeuksista.

Ohjelma kiistää perustuslain tulkinnan, jonka mukaan suomen ja ruotsin kielillä on yhdenvertainen asema Suomen kansalliskielinä. Puolueen mukaan kyseessä on lain ylitulkintaa.

PUOLUE SYYTTÄÄ pakollisia ruotsin opintoja ja kaksikielisyyden ihannetta muun muassa suomenkielisten syyllistämisestä, minäkuvan häiritsemisestä ja kielellisen samaistumisen häiritsemisestä. Ne aiheuttavat puolueen mukaan huonoja oppimistuloksia, haittaa työuralla ja huonompaa kieli-ilmapiiriä.

Puolue väittää, että järjestelmäkeskeisyys aiheuttaa kieliasioissa suomea puhuville haittoja. Sen mukaan suomenkielisten tarpeista puhuminen on vaikeaa, koska nämä tarpeet kytketään aina ruotsin kielen asemaan.

Perussuomalaiset haluaa poistaa yleiset ruotsin osaamisvaatimukset ruotsinkielisten palveluiden järjestämisestä. Puolue ehdottaa esimerkiksi sitä, että äidinkieleltään ruotsalaiset huolehtivat suurelta osin ruotsinkielisten palveluiden tuottamisesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE