Politiikka

Perussuomalaiset pettyi uuteen istumajärjestykseen ja vertaa asiaa koululuokan tapahtumiin – Tavio: ”Etsimme kultaista keskitietä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten Ville Tavio ja kokoomuksen Jukka Kopra eduskunnassa Helsingissä tänään.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten Ville Tavio ja kokoomuksen Jukka Kopra eduskunnassa Helsingissä tänään.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten Ville Tavio ja kokoomuksen Jukka Kopra eduskunnassa Helsingissä tänään.

Kaikki muut eduskuntapuolueet paitsi perussuomalaiset ovat valmiita muuttamaan eduskunnan istumajärjestystä siten, että RKP siirtyy salin oikealta laidalta keskellä ja perussuomalaiset samalla keskeltä salin oikealle laidalle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio näkee päätöksen syntyneen ”aika yllättäen”.

– Vasta aamulla kuulin, että muut puolueet suunnittelevat sitä, että perusuomalaiset siirretään istumaan aivan oikealle, Tavio sanoi tänään eduskunnassa medialle.

– On aika erikoista, että Lindtman käytti siinä vielä tuollaista termiä, että ”äärimmäisenä oikealla”, Tavio sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman oli juuri hiukan ennen kuvannut medialle perussuomalaisten paikkaa noilla sanoilla.

– Tämä ei meille tietenkään käynyt tämä muutos. Olisimme halunneet istua vanhassa paikassa, Tavio sanoo.

Lue lisää: Eduskunnan istumajärjestys muuttumassa – vain perussuomalaiset muutosta vastaan

”Koemme olevamme myös kuitenkin SMP:n jälkeläisiä.”

Tavion mielestä ei ole talouspoliittisesti perusteltua eikä oikein konservatiivi–liberaali-akselillakaan sijoittaa puoluetta täysistuntosalin oikeaan laitaan.

– Kuvittelin, että toiseksi suurimman puolueen merkitys olisi sillä tavalla erilainen, että ei tehtäisi ihan tällaista päätöstä meitä vastaan. Vähän niin kuin yllätti, että tämä voidaan tehdä muutoin kuin yksimielisesti. Ei anna eduskunnan arvokkuudesta mielestäni ihan kovin hyvää kuvaa.

Tavion mukaan perussuomalaiset eivät koe olevansa eduskunnan oikeistolaisin puolue.

– Meidän äänestäjäkuntammekin on perinteisesti aika keskustaa talouspoliittisesti. Me pyrimme etsimään politiikassa nimenomaan sitä tolkkua tai kultaista keskitietä.

– Olisimme halunneet pitää tradition. Koemme olevamme myös kuitenkin SMP:n jälkeläisiä poliittisessa traditiossa.

Tavio ei maininnut sanaa kiusaaminen, mutta antoi ymmärtää, että tästä olisi nyt perussuomalaisten kohdalla kyse.

– Miksikä sitä kutsuttaisiin jo koululuokassa osa luokasta päättää siirtää yhden epämieluisan tai epätykätyn oppilaan istumaan jossain nurkassa? Miksikä sitä sitten kutsutaan? hän kyseli.

– En tiedä, jos ennen hallituskokoonpanosta sopiessa tällä tavoin kohtelevat meitä, onko se jokin signaali.

”Kokoomus haluaa siirtyä askeleen vasempaan.”

– Uuden mallin mukaan kokoomus sijoittuu perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien väliakselille. Mielestäni aika erikoinen, vaikeasti perusteltava yhtälö, hän ihmetteli kokoomuksen muuttuvaa tilannetta salissa.

Puhemiesneuvosto tehnee huomenna puolueiden enemmistön mukaisen ehdotuksen uudeksi istumajärjestykseksi. Perussuomalaiset äänestävät sitä vastaan, mutta eduskunnan enemmistön kanta luonnollisesti voittaa.

Tavio toteaa, että RKP oli vain halunnut vaihtaa omaa paikkaansa. Tästä keskustelu lähti liikkeelle. Hän näkee nyt muiden puolueiden pelanneen peliä, kun perussuomalaistenkin paikkaa vaihdettiin samalla.

– Yritetään vähän mustamaalata tässä vaiheessa. Se on tosi pikkumaista. Sitä ei kyllä itse tänne toivoisi ihan istumapaikkajärjestyksestä tällaista suhmurointia.

– Mielestäni pitäisi olla puolueen itsestä lähtevä halu siirtyä äärilaitoihin.

– Sanotaan näin, että kokoomus haluaa siirtyä askeleen vasempaan. Sehän on nyt jo nähty. Siinä ehkä on jo vähän totuuttakin sitten, Tavio nälväisi kokoomusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi asiaa Twitterissä.

”Ei istumapaikka puoluetta pahenna, mutta on tämä aika pikkusieluista protestointia ja kiusantekoa muilta puolueilta. Taustalla lienee kiukku vaalituloksesta.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat