Politiikka
24.2.2019 07:59 ・ Päivitetty: 24.2.2019 07:59
Perustuslakivaliokunnan jäsen sanoo sen nyt suoraan: Soten valinnanvapaus ei voi edetä ilman notifiointia
SDP:n kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Ilkka Kantola ihmettelee sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nergin lausuntoja. Projektijohtaja Nerg on antanut ymmärtää, että soten valinnanvapauden notifiointi EU-komissiolle ja sitä koskevat perustuslakivaliokunnan vaatimukset voitaisiin täyttää jollakin kevyemmällä menettelyllä.
Menettelystä Nerg on käyttänyt nimitystä oikeusvarmuusilmoitus.
– Oikeusvarmuusilmoitusta käytetään terminä yleisesti synonyyminä notifioinnille. Perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa ei ole tullut esiin, että olisi jokin notifioinnista erillinen oikeusvarmuusilmoitus, Kantola huomauttaa tiedotteessaan.
Kantola korostaa, että perustuslakivaliokunnan lausunnossa valiokunnan nimenomaisella päätöksellä ei ole myöskään käytetty termiä oikeusvarmuusilmoitus.
– Lausunnossaan perustuslakivaliokunta edellyttää Euroopan Unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 108 artiklan 3 kohdan mukaisen ilmoituksen eli notifioinnin tekemistä.
– Korkeimman hallinto-oikeuden tuomarin lisäksi useat johtavat EU-oikeuden asiantuntijat ovat jatkuvasti muistuttaneet hallitusta notifioinnin välttämättömyydestä. On hämmentävää, miksi hallitus ja virkamiesjohto jatkuvasti viittaavat kintaalla näille oikeudellisille neuvoille.
Perustuslakivaliokunnan lausunnossa annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle pohjimmiltaan kolme vaihtoehtoa. Joko soten valinnanvapausmallista on tehtävä ennen sen hyväksymistä SEUT 108(3) artiklan mukainen notifiointi tai järjestelmän voimaantulosäännöksiä on muutettava niin, että valinnanvapausmallia ei voida soveltaa ennen kuin asianmukainen notifiointi jossain vaiheessa tehdään ja EU-komissio on järjestelmän hyväksynyt.
Mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyy johonkin muuhun kuin edellä mainittuihin ratkaisuihin asiassa, niin se on lausunnon mukaan tuotava vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Myös SDP:n eduskuntaryhmän lainopillisena asiantuntija Valtteri Aaltonen on hämmästellyt Twitterissä Päivi Nergin lausuntoja. Lue alta Aaltosen ja Nergin vuoropuhelu:
En minä sitä keksinyt ole, vaan löytyy Pev lausunnosta. Ja jonka Pev varapuheenjohtaja sanoi tiedotustilaisuudessa. Sitä nyt auki perataan, mitä sillä oikein tarkoitetaan. Kyllä se sana ja menettely löytyy saman perussopimuksen artiklan alta.
— Päivi Nerg (@PaiviNerg) February 23, 2019
Tässä tätä juuri selvitellään. Siis sitä, mitä Pev tarkoitti ilmoituksella, joka olisi kevyempi.
— Päivi Nerg (@PaiviNerg) February 23, 2019
Ei puhuta, mutta tiekkarissa näin annettiin ymmärtää. Ja tätä nyt juristit läpi käy.
— Päivi Nerg (@PaiviNerg) February 23, 2019
Käsitinkö oikein: PeV lausunnossa ei puhuta mitään kevennetystä menettelystä, vaan koko ajatus tällaisen konseptin olemassaolosta perustuu siihen, että yksi PeV kansanedustaja sanoi suullisesti jotain tällaiseen viittaavaa tiedotustilaisuudessa?
— Valtteri Aaltonen 🇺🇦 (@ValtteriAa) February 23, 2019
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.