Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunnan jäsenen “ei ole soveliasta” allekirjoittaa ministerivastuumuistutusta – Vestman ja Rydman eivät jäävää itseään Haaviston tapauksen käsittelystä

Kansaedustaja Wille Rydman (kok.).

“Perustuslakivaliokunnan jäsenen ei ole soveliasta valiokunnan erityiseen asemaan ja tehtävään sekä oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin liittyvien näkökohtien vuoksi allekirjoittaa ministerivastuumuistutusta ja osallistua siten aloitteellisesti tällaisen, luonteeltaan rikosoikeudellisen asian vireillepanoon valiokunnassa, jossa hän on itse jäsenenä ottamassa asiaan kantaa.”

Johannes Ijäs

Demokraatti

Näin todetaan eduskunnan valiokuntaoppaassa (s. 38).

Tänään eduskunnassa 10 kansanedustajaa jätti muistutuksen Haaviston toiminnasta al–Holin leirin suomalaisin palautuksiin liittyen. Prosessin loppupisteenä voisi olla Haaviston osalta valtakunnanoikeus, tosin tästä olisi päätettävä eduskunnassa salin enemmistöllä.

10 kansanedustajan joukossa ovat myös kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman ja Wille Rydman. Huomion kiinnittää se, että he ovat kumpikin perustuslakivaliokunnan varsinaisia jäseniä.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen siteeraa niin ikään eduskunnalle valiokuntaopasta ja sen kohtaa, ettei jäsenten osalta “ole soveliasta” allekirjoittaa ministerivastuumuistutusta. Tuovinen toteaa kuitenkin, että tästä ei seuraa estettä sille, etteikö muistutuksen tekijä voisi kuitenkin olla perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelemässä.

Näin Rydman ja Vestman aikovat myös toimia. He eivät ole jääväämässä itseään.

– Ymmärtääkseni en ole esteellinen sitä käsittemään. Tässä muistutuksessahan on pyydetty perustuslakivaliokuntaa tutkimaan tämä asia. Siinä on viitattu oikeusprofessorien näkemyksiin julkisuudessa olleiden tietojen valossa. Valiokunnan jäsenenä, kun en ole esteellinen, aion toki käsittelyyn osallistua, Heikki Vestman sanoo.

Yhtä lailla oikeuttaan osallistua asian käsittelyyn käyttää myös kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman.

– Siitä on aika selkeät kirjaukset olemassa. Aion osallistua käsittelyyn, Rydman sanoo.

Hän viittaa perustuslain esitöihin kuten myös Heikki Vestman.

“Käytännössä on katsottu, että kansanedustaja voi ottaa osaa ministerivastuuasian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, vaikka hän olisi esimerkiksi allekirjoittanut sen muistutuksen, jolla ministerivastuuasia on pantu vireille. Samoin on vakiintunut tulkinta, että perustuslakivaliokunnassa ministerivastuuasiaa käsitellyt kansanedustaja voi ottaa osaa asian käsittelyyn täysistunnossa. Kummassakaan tapauksessa kyseessä ei siis ole sellainen kansanedustajan esteellisyysperuste, jota perustuslain 32§:ssä tarkoitetaan”, Rydmanin siteeraamassa hallituksen esityksessä vuodelta 1999 todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE