Politiikka
24.10.2019 06:01 ・ Päivitetty: 24.10.2019 05:55
Petteri Orpo ihmeissään uutuuskirjan väitteistä Sipilän toiminnasta hallituskumppanina: “En muista, että poliittisessa historiassa olisi vastaavia tapauksia”
Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjoittamassa Antti Rinteen (sd.) auktorisoidussa elämäkerrassa Antti Rinne – koko tarina (Into) nostetaan pintaan uusi tieto silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ja oppositiojohtaja Antti Rinteen tapaamisesta heinäkuussa 2017 porilaisessa Vaakuna-hotellissa.
Kirjan mukaan Sipilä tarjosi tapaamisessa sote-ratkaisuun uutta mallia ilman valinnanvapautta, jos SDP on valmis tukemaan sitä hallituksessa tai hallituksen ulkopuolella.
Ennen tapaamista eduskunnan perustuslakivaliokunta oli linjannut, että Sipilän hallituksen esitys sote-palvelujen laajan valinnanvapauden toteuttamisesta oli perustuslain vastainen. Tuottajavastuun siirtäminen yhtiöille ei luonnistunut. Sen sijaan keskustalle tärkeitä 18 maakuntaa perustuslakivaliokunta piti perustuslain mukaisena.
Kokoomus halusi valinnanvapauteen uutta esitystä. Kirjan mukaan Sipilä kuitenkin näki sote-uudistuksen olevan kaatumassa maakuntineen päivineen.
”Pelastaakseen maakunnat ja saadakseen lupaamansa sote-uudistuksen voimaan pääministerikaudellaan Sipilä yritti saada uudelle mallilleen hotellissa Rinteeltä SDP:n tuen”, kirjoittajat päättelevät.
Sipilä oli saapunut palaveriin Rinteen kanssa puoli tuntia myöhässä.
– Hotellihuoneeessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että SDP ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia. Hallitusohjelma olisi pysynyt muuten ennallaan; vain soten valinnanvapaus olisi jätetty pois, Rinne kertoo.
“Kuvastaa ehkä vähän toimintatapoja.”
Demokraatti tavoitti Sipilän hallituksessa valtiovarainministerinä toimineen Petteri Orpon (kok.) hetki sitten tänä aamuna puhelimitse.
– En tiennyt, Petteri Orpo sanoo tiedosta, jonka mukaan Sipilä yritti tosissaan SDP:tä hallitukseen 2017.
– Huhuja oli mutta en tiennyt, mutta ei yllätä. Kuvastaa ehkä vähän toimintatapoja. Ei kuulu minun tapoihini toimia, Orpo jatkaa Sipilän väitettyä toimintaa pohdiskellen.
Orpo jatkaa, että ehkä se kuvaa sitä, että siinä vaiheessa oli keskustalla pinna kireällä, kun maakuntamalli ei oikein edennyt ja se ajoi tämän tapaisiin pohdintoihin.
Tämän jälkeen Orpo sanoo mietteensä varsin suoraan.
– Jos ja kun näin on, minusta se on jotain sellaista poliittista kulttuuria tai tapa toimia, jota on kovin vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Itse en samalla tavalla toimisi hallituskumppania kohtaan enkä muista, että poliittisessa historiassa olisi vastaavia tapauksia ollut.
Orpo muistuttaa, että hallitusyhteistyössä keskustan kanssa oli paljon hyvääkin. Tämän enempää hän ei halua asiaa kommentoida.
– Pitää lukea se kirja nyt. Tässä ensikommentit, hän toteaa.
Keskustan johdosta viesti jo 10.4.
Kirjassa tulee esiin myös tietoja, jotka osoittavat keskustan olleen valmis hallitukseen jo paljon kerrottua aikaisemmin eli jo ennen eduskuntavaaleja.
Kirjan mukaan keskustan johdosta kerrottiin Rinteelle, että Sipilä ilmoittaisi eroavansa puolouejohtajan tehtävästä joko vaali-iltana tai sen jälkeisenä päivänä.
Sipilän jälkeisestä poliittisesta tulevaisuudestaan kiinnostuneet päättivät kirjan mukaan toimia.
Keskiviikkona 10. huhtikuuta eduskunnassa kahvitellaan vaalikauden päättäjäisissä. Rinne saa keskustan johdolta viestin, että Sipilä todennäköisesti ilmoittaa erostaan vaali-iltana tai heti alkuviikosta. Viesti annetaan siksi, että keskustalaiset haluavat jatkaa hallituksessa.
– Todennäköisesti yritän muodostaa punamultahallituksen, Rinne kertoo kirjan tekijöille kolme–neljä päivää ennen vaaleja kotimatkallaan Yleisradion suuresta vaalikeskustelusta.
Orpo kommentoi Demokraatille myös näitä tietoja.
– Tämä kuulostaa juuri siltä miltä se näyttikin eli oli olemassa sopimus keskusta ja demarien välillä ja vahva halu kansanrintamahallitukseen. Kun keskusta kärsi rökäletapion ihan omasta syystään vaaeleissa, se vaikeutti prosessaja. Kun keskusta sai rivit suoriksi, entinen pääministeripuolue kuitenkin lähti hallitukseen ja mahdollisti sen, että Rinteen vasemmistohallitus syntyi.
Orpo: Vaalituloksen vastainen hallitus.
SDP:n hallitustunnusteluja kokoomuksen kanssa Orpo ei kuitenkaan pitänyt turhaan käytyinä.
– Koska keskustan tappio oli niin suuri.
Orpon mielestä hallituspohja, lopputulos on ”vaalituloksen vastainen”.
– Kansa halusi keskustan oppositioon, kuitenkin keskusta ratkaisi hallituspohjan Antti Rinteen hyväksi.
Siihen Orpo ei suoraan vastaa, uskoiko kokoomus viime hetkeen asti, että se olisi pääsemässä hallitukseen.
– Kun Rinteen kanssa neuvoteltiin, päätetiin pitää tiukasti kiinni meidän talous- työllisyys ja veropoliittisesta linjasta.
Tiesimme, ettei Rinteellä ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa rahalla tämä hallitusoohja, joka syntyi keskutan kanssa, Orpo sanoo viitaten rahalla hallituksen finanssipoliittiseen linjaan.
– Kun näin päätettiin, oltiin myös henkisesti valmiita siihen, että mennään oppositioon, Orpo sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.