Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Petteri Orpo Ylellä: ”En usko, että hallitus kaatuu”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi Ylen Ykkösaamussa, että Marinin hallitus näyttää toimintakyvyttömältä, mutta pysyy silti kasassa.

Rane Aunimo

Demokraatti

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Mielestäni erittäin huonoa on se, että meillä on kuitenkin lähestulkoon puoli vuotta vaaleihin ja sitten riitaa käydään julkisuudessa. Se ei kerro kauhean hyvää hallituksen toimintakyvystä.

Orpo sanoo kuitenkin, ettei usko hallituksen kaatuvan.

– Heidän pitää saada rivinsä suoraksi. Hallitusta pitää johtaa. Heidän pitää puhua asiat halki ja pystyä tekemään tärkeitä päätöksiä. Me emme edes tiedä, mitä kaikkea vielä voi tapahtua.

Orpon mielestä ajatus toimitusministeristöstä ei ole hyvä.

– Keskusta kokeili tätä viime kauden lopussa. En pidä sitä hyvänä ratkaisuna. Minusta maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Alamme olla jo niin pitkällä, että vaaleja tuskin pystytään aikaistamaan.

Orpo veikkaa, että hallitus hoitaa ”riitansa rahalla”.

ORPO esittää, että säästöjä voitaisiin saada aikaan esimerkiksi asumistukijärjestelmää muuttamalla. Hän sanoi olevansa varma, että sieltä saadaan leikkauksia aikaan.

Orpon mukaan kokoomus tulee luultavasti esittämään vaihtoehtobudjetissaan esimerkiksi toimeentulotuen asumislisää koskevan omavastuun palauttamista.

Lisäksi kokoomus esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja sen keston lyhentämistä. Tämän taustalla on Orpon mukaan tarve saada yhä useampi ihminen töihin.

-  Meillä on reilusti yli 100  000 avointa työpaikkaa. Nyt on töitä tarjolla. Me haluamme, että työn tekeminen ja vastaanottaminen olisi kannustavampaa, Orpo sanoi.

Orpo nosti mahdollisiksi säästökohteiksi myös julkiset hankinnat sekä yritystuet. Hän toisti myös ajatuksensa siitä, että budjettia tulisi käydä läpi kohta kohdalta säästömahdollisuuksia etsien.

Orpo sanoi, että Suomen velkaantuminen ja alijäämä on nyt niin syvää, että se vaatii kahden vaalikauden mittaisen ohjelman, jossa sitoudutaan myös menojen hillitsemiseen ja leikkaamiseen. Kokoomuksen mukaan sopeutusta tulee tehdä miljardilla eurolla vuodessa.

-  Kaikkien on oltava valmiita vaikeisiinkin ratkaisuihin. Meidän pitää olla lujina, jotta me puolustamme Suomea, Orpo sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE