tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Pettynyt Halla-aho: ”Oli vaikeaa ennakoida näin laajaa äänestäjien pettämistä”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, työmies Matti Putkonen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä 13. kesäkuuta.

Vaikka perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kasvot pysyivät totutun lakonisina, miehen sisällä varmasti tunteet myllersivät hänen pitäessä tiedotustilaisuutta perussuomalaisten puoluetoimistolla Yrjönkadulla.

– Yritän aina ajatella hyvää ihmisistä, mutta oli vaikeaa ennakoida näin laajaa äänestäjien pettämistä.

– Mielestäni on hyvin surullista, että se joukko puolueesta, joka on korostanut SMP:n perintöä, tekee tällaisen teon.

Oheisilla lauseilla Halla-aho kuvaili hänessä heränneitä tunteita perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajotessa. Yhteensä 22 perussuomalaista irtautui tänään puolueen eduskuntaryhmästä ja 20 heistä perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustaja Simon Elon johdolla.

Loikkareiden joukossa oli muun muassa puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini ja puheenjohtajaksi viime viikonloppuna ehdolla ollut Eurooppa- kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Halla-aho kertoi, että näin usean jäsenen irtautuminen tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Hän totesi osanneensa arvella, että osa ryhmän jäsenistä saattaisi vaihtaa puoluetta hänen puheenjohtajaksi valintansa jälkeen, mutta tämän mittaluokan hajoamista hän ei osannut odottaa.

– Loikkarin ottaa ohraleipä. Jätän heidät omaan arvoonsa.

– Ei se tuntunut hyvältä. Tässä on suurta historiallista ironiaa, kun tarkastelee toimintaa suhteessa siihen, mitä Soini on loikkareista aivan lähimenneisyydessä sanonut.

Tässä on suurta historiallista ironiaa.

Kommentillaan Halla-aho viittaa Soinin 3.6. julkaisemaan kirjoitukseen, jossa Soini muun muassa linjasi, että ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”.

Halla-ahon viesti tiedotustilaisuudessa oli selvä. Hänen mukaansa kaikki eduskuntaryhmästä eronneet henkilöt katsotaan eronneiksi myös puolueesta.

– Ei voi tulla kyseeseen että perussuomalaiset rahoittaisivat kilpailevan eduskuntaryhmän toimintaa, hän totesi viitaten puolueen sääntöihin.

Mielenkiintoisen lisän soppaan tuo se, että perussuomalaisten puoluetoimisto sijaitsee Perussuomalaisten tukisäätiön tiloissa, jolle puolue maksaa vuokraa. Säätiössä päätäntävaltaa käyttää hallitus, jossa avainpaikoilla on perussuomalaisia perustamassa olleet Raimo Vistbacka ja Timo Soini.

Jussi Halla-aho vältteli vastaamasta kysymykseen, aikooko perussuomalaisten puoluetoimisto jäädä nykyisiin tiloihinsa, ja kartuttaa täten soinilaisten omaisuutta.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kertoi lisäksi, että Halla-aho tulee rakentamaan puolueensa ohjelmaa perussuomalaisten vuosien 2001 ja 2015 ohjelmien pohjalta.

Emme vaatineet kiristyksiä maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan.

Tänään tapahtuneiden käänteiden johdosta tiedotustilaisuuden alkuperäinen agenda jäi taka-alalle. Puolue pyrki silti esittämään omia näkemyksiään siitä, mikseivät pääministeri Juha Sipilä (kesk. ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) voineet toimia hallitusyhteistyössä Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Työmies Putkosella oli asiaan selvä kanta, jonka hän esitti tiukin sanakääntein tilaisuuden aluksi.

– Kysymys ei ole arvoista, eikä ihmisistä. Kysymys on bisneksestä, eli veroeurojen ohjaamisesta kepulaisten ja kokoomuslaisten yksityisiin taskuihin.

– Maahanmuutto on ollut useille demari-, kokoomus- ja kepu-taustaisille henkilöille erittäin tuottava bisnes. Yhdessä sovittu 80 kohdan ohjelman toteuttaminen olisi tyrehdyttänyt valtion kassasta yksityiselle tulevan varman kassavirran, jos perussuomalaiset olisivat jatkaneet hallituksessa.

Halla-aho ei aivan näin jyrkkiin sanankäänteisiin taipunut. Hän totesi lähteneensä neuvotteluihin sillä linjalla, että perussuomalaiset tulevat pysymään hallitusohjelmassa. Hän kuitenkin kertoi vaatineensa, että puolueelle keskeisiä kirjauksia on kunnioitettava.

– Emme vaatineet kiristyksiä maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan.

Hän totesi Sipilän soittaneen parin tunnin kuluttua neuvotteluista.

– Sipilä soitti ja suunnilleen samaan aikaan painoi Enteriä Twitterissä kertoakseen, ettei hallitusyhteistyölle ole edellytyksiä.

Uskon, että suoriudumme eduskuntavaaleista hyvin.

Halla-aho arveli, että päätös oli tehty perussuomalaisten uuden johdon henkilöiden, ei politiikan perusteella. Hän piti myös lähes varmana, että päätöstä oli suunniteltu ja valmisteltu jo aikaisemmin.

Hän muisti todeta neuvotteluiden menneen hyvin ja asiallisesti. Hänen mukaansa Sipilä oli ollut ennen kaikkea huolissaan siitä, että hallitus oli ollut äärirajoilla perussuomalaisten maahanmuuttolinjan suhteen jo aikaisemmin.

Halla-aho sanoi, että hän ei ollut tuonut kenenkään nimiä esiin mahdollisiksi ministereiksi. Hän totesi Sipilän ja Orpon tehneen päättelynsä puolueen uuden puheenjohtajiston perusteella.

Hän vahvisti lisäksi aikovansa asettua ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Uskon, että suoriudumme eduskuntavaaleista hyvin.

Ylen selvitys: Ammattiliitoilla on miljardien eurojen varallisuus

Kuva: Kari Hulkko
Varakkain suurista liitoista on Metallityöväen liitto.

Ammattiliitoilla on miljardien eurojen varallisuus ja sijoitustuotot, ilmenee Ylen A-studion selvityksestä.

A-studio tutki suurimpien ammattiliittojen tilinpäätökset ennen kuin ne on toimitettava kesäkuun loppuun mennessä yhdistysrekisteriin.

Varakkain suurista liitoista on Metallityöväen liitto, joka on toukokuusta lähtien ollut Teollisuusliitto. Sillä on nettovarallisuutta yli 200 miljoonaa euroa.

Moni muu suurista liitoista pääsee 100 miljoonan sarjaan. Metallin perässä tulevat SAK:laiset liitot Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ja palvelualojen PAM.

Työmarkkinajärjestöt eivät yleishyödyllisinä yhteisöinä maksa tuotoistaan veroa. Lisäksi niiden jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Viime kädessä liiton jäsenet omistavat varallisuuden, mutta yleishyödyllinen yhteisö ei voi jakaa osinkoa.

Liitot kartuttavat sijoitustuotoillaan yleensä lakkokassaa.

Liitot kertovat kartuttavansa sijoitustuotoillaan yleensä lakkokassaa.

– Varallisuuden kerääminen perustuu vain siihen, että olemme riittävän uskottava, jos neuvottelut menevät jumiin. Työnantajapuolella on aina suurempi voima, opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo Ylen haastattelussa.

Luukkainen muistuttaa, että varallisuus hupenisi nopeasti lakon aikana.

– Jos koko jäsenkunta pantaisiin lakkoon kerralla, työtaistelurahastolla oltaisiin muutamia kymmeniä päiviä lakossa. Todennäköisempää on, että osa porukasta olisi lakossa ja osa töissä. Silloin rahasto tietysti kestäisi pidempään.

Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän.

Vertailun vuoksi Yle pyysi myös kymmenen suurimman työnantajaliiton tilinpäätökset.

Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän, mutta poikkeuksen tekee suurin työnantajaliitto Teknologiateollisuus. Se on 250 miljoonan euron varallisuudellaan rikkaampi kuin yksikään ammattiliitto.

Ylen selvityksen mukaan suurten työnantajajärjestöjen varallisuus on vain miljoonien luokkaa.

Keskustelua aiheesta

Pääministeri Sipilä: Sote-uudistus menee hyvään suuntaan ilman yhtiöittämisvelvoitetta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä pysähtyi seurueineen lounaalle Burger Kingiin Kiinan Dalianissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus menee hyvään suuntaan, jos yhtiöittämisvelvoitetta ei ole, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Pääministeri jaksaa uskoa siihen, että soten ongelmat ovat ratkaistavissa. Hänen mukaansa oli odotettavissa, että perustuslakivaliokunnalta tulee huomautettavaa soteen sisältyvästä valinnanvapauskokonaisuudesta.

Sipilä kertoo, että tulevan lausunnon mahdollisiin muutosvaatimuksiin on valmistauduttu hyvin.

Pöystin mukaan valinnanvapausmalli toimii hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

Keskustelu pakkoyhtiöittämisestä roihahti eilen eduskunnassa, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tunnusti, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Hän ei kuitenkaan nähnyt asiassa erityistä ongelmaa.

– Ei tämä yhtiöittäminen itsessään ole ollut mikään poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on. Kun olen asiaa selvittänyt, niin minun tietääkseni valinnanvapaudelle kuuluu hyvää, Orpo totesi.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo totesi Demokraatille, että mikäli pakkoyhtiöittämisestä päästään eroon ja valinnanvapautta valmistellaan huolellisemmin ajan kanssa, sote-uudistus siirtyy oikeaan suuntaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta vastaavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan valinnanvapausmalli tai erilaiset valinnanvapausmallit toimivat hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

– Näinhän on Ruotsissakin, hän sanoo Demokraatille tekstiviestitse.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevalle lausunnolleen.

Soini kohu-uutisen kiistämisestä: ”Puolueen puheenjohtaja puolustaa puolueen yhtenäisyyttä kaikin laillisin keinoin”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja on nyt Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kansanedustaja. Uuden puolueen nimeksi tulee Sininen tulevaisuus.

Demokraatti palasi eduskunnassa tänään ulkoministeri, kansanedustaja Timo Soinin (Uusi vaihtoehto) kanssa muutaman viikon takaisiin tapahtumiin.

Lännen Media oli 3.6. tehnyt kuuluksi tulleen uutisensa, jonka mukaan Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta, mikä myöhemmin kävi tarkalleen toteen.

Jo samana päivänä 3.6. Timo Soini kiisti jyrkin sanoin uutisen. ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”, hän kirjoitti blogiinsa.

Kysymys kuuluukin, oliko virhe mennä kiistämään kirjoitus niin kovaa.

– Ei tietenkään ollut. Puolueen puheenjohtaja puolustaa puolueen yhtenäisyyttä kaikin laillisin keinoin. Tosiasia on se, että minä johdin puoluetta 20 vuotta ja se pysyi kasassa. Kolmen päivän jälkeen puolue oli marginalisoinut itsensä ja hajonnut, Soini sanoo ja viittaa perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksen tapahtumiin.

Moni on vaikuttanut hyvinkin pettyneeltä Soinin toimintaan. ”Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole”, oli esimerkiksi otsikoitu Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistu toimittaja Yrjö Raution jäähyväishenkinen kolumni.

Ilmassa on ollut kokemus, että periaatteen mieheksi julistautunut Soini ei pitänyt periaatteitaan.

– Kansan syvät rivit ovat puolella. Älämölö on somessa, Soini kuitenkin näkee.

Oliko teillä tieto, kun kiistitte Lännen Median artikkelin, että tällainen 20 hengen ryhmä mahdollisesti tulee?

– Agenttitarinoita, Soini katsoo yhä.

Eli edelleen pidätte niitä agenttitarinoita, ihan oikeasti?

– Totta kai.

Keskustelua aiheesta

Sote-uudistuksen toimeenpanosta vastaava Pöysti: ”Valinnanvapausmalli toimii hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä”

Kuva: Lehtikuva / Seppo Samuli
Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta vastaavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan valinnanvapausmalli tai erilaiset valinnanvapausmallit toimivat hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

– Näinhän on Ruotsissakin, hän sanoo Demokraatille tekstiviestitse.

Pöysti näkee, että yhtiöittämisvelvoitteen poisto antaa paremmat mahdollisuudet säilyttää integroidut tuotantokokonaisuudet.

Hänen mukaansa myös kustannusten läpinäkyvyyden turvaaminen on tärkeää.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi.

Keskustelu pakkoyhtiöittämisestä roihahti tänään eduskunnassa, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tunnusti, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Hän ei kuitenkaan nähnyt asiassa erityistä ongelmaa.

– Ei tämä yhtiöittäminen itsessään ole ollut mikään poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on. Kun olen asiaa selvittänyt, niin minun tietääkseni valinnanvapaudelle kuuluu hyvää, Orpo totesi.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo totesi aikaisemmin Demokraatille, että mikäli pakkoyhtiöittämisestä päästään eroon ja valinnanvapautta valmistellaan huolellisemmin ajan kanssa, sote-uudistus siirtyy oikeaan suuntaan.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevalle lausunnolleen.

Hallituspuolueitten sanasota sotesta kiihtyy – Pertti Salolaiselta raju kommentti Twitterissä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Hallituspuolueiden kansanedustajat tekevät nyt jatkuvasti erilaisia irtiottoja sote-asioissa.

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Pertti Salolainen kommentoi Twitterissä myrkyllisesti sotea ja kysyy perään, onko maakuntavaalien toteutuminen tammikuussa realismia. Salolainen on ennenkin kritisoinut sote-uudistuksen tiettyjä piirteitä.

– Maakuntasote alkaa maistua tosi happamalle. Julkisuusvauriot jo suuret. Maakuntavaalit noin puolen vuoden päässä!?! Realismi? Salolainen päivittää.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tänään eduskunnassa, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Orpon lausunto herätti ihmetystä, sillä sote- ja maakuntauudistuksesta vasta odotetaan perustusvaliokunnan lausuntoa. Sen on määrä tulla tällä viikolla.

Keskustelua aiheesta