Pettynyt Halla-aho: ”Oli vaikeaa ennakoida näin laajaa äänestäjien pettämistä”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, työmies Matti Putkonen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä 13. kesäkuuta.

Vaikka perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kasvot pysyivät totutun lakonisina, miehen sisällä varmasti tunteet myllersivät hänen pitäessä tiedotustilaisuutta perussuomalaisten puoluetoimistolla Yrjönkadulla.

– Yritän aina ajatella hyvää ihmisistä, mutta oli vaikeaa ennakoida näin laajaa äänestäjien pettämistä.

– Mielestäni on hyvin surullista, että se joukko puolueesta, joka on korostanut SMP:n perintöä, tekee tällaisen teon.

Oheisilla lauseilla Halla-aho kuvaili hänessä heränneitä tunteita perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajotessa. Yhteensä 22 perussuomalaista irtautui tänään puolueen eduskuntaryhmästä ja 20 heistä perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustaja Simon Elon johdolla.

Loikkareiden joukossa oli muun muassa puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini ja puheenjohtajaksi viime viikonloppuna ehdolla ollut Eurooppa- kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Halla-aho kertoi, että näin usean jäsenen irtautuminen tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Hän totesi osanneensa arvella, että osa ryhmän jäsenistä saattaisi vaihtaa puoluetta hänen puheenjohtajaksi valintansa jälkeen, mutta tämän mittaluokan hajoamista hän ei osannut odottaa.

– Loikkarin ottaa ohraleipä. Jätän heidät omaan arvoonsa.

– Ei se tuntunut hyvältä. Tässä on suurta historiallista ironiaa, kun tarkastelee toimintaa suhteessa siihen, mitä Soini on loikkareista aivan lähimenneisyydessä sanonut.

Tässä on suurta historiallista ironiaa.

Kommentillaan Halla-aho viittaa Soinin 3.6. julkaisemaan kirjoitukseen, jossa Soini muun muassa linjasi, että ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”.

Halla-ahon viesti tiedotustilaisuudessa oli selvä. Hänen mukaansa kaikki eduskuntaryhmästä eronneet henkilöt katsotaan eronneiksi myös puolueesta.

– Ei voi tulla kyseeseen että perussuomalaiset rahoittaisivat kilpailevan eduskuntaryhmän toimintaa, hän totesi viitaten puolueen sääntöihin.

Mielenkiintoisen lisän soppaan tuo se, että perussuomalaisten puoluetoimisto sijaitsee Perussuomalaisten tukisäätiön tiloissa, jolle puolue maksaa vuokraa. Säätiössä päätäntävaltaa käyttää hallitus, jossa avainpaikoilla on perussuomalaisia perustamassa olleet Raimo Vistbacka ja Timo Soini.

Jussi Halla-aho vältteli vastaamasta kysymykseen, aikooko perussuomalaisten puoluetoimisto jäädä nykyisiin tiloihinsa, ja kartuttaa täten soinilaisten omaisuutta.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kertoi lisäksi, että Halla-aho tulee rakentamaan puolueensa ohjelmaa perussuomalaisten vuosien 2001 ja 2015 ohjelmien pohjalta.

Emme vaatineet kiristyksiä maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan.

Tänään tapahtuneiden käänteiden johdosta tiedotustilaisuuden alkuperäinen agenda jäi taka-alalle. Puolue pyrki silti esittämään omia näkemyksiään siitä, mikseivät pääministeri Juha Sipilä (kesk. ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) voineet toimia hallitusyhteistyössä Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Työmies Putkosella oli asiaan selvä kanta, jonka hän esitti tiukin sanakääntein tilaisuuden aluksi.

– Kysymys ei ole arvoista, eikä ihmisistä. Kysymys on bisneksestä, eli veroeurojen ohjaamisesta kepulaisten ja kokoomuslaisten yksityisiin taskuihin.

– Maahanmuutto on ollut useille demari-, kokoomus- ja kepu-taustaisille henkilöille erittäin tuottava bisnes. Yhdessä sovittu 80 kohdan ohjelman toteuttaminen olisi tyrehdyttänyt valtion kassasta yksityiselle tulevan varman kassavirran, jos perussuomalaiset olisivat jatkaneet hallituksessa.

Halla-aho ei aivan näin jyrkkiin sanankäänteisiin taipunut. Hän totesi lähteneensä neuvotteluihin sillä linjalla, että perussuomalaiset tulevat pysymään hallitusohjelmassa. Hän kuitenkin kertoi vaatineensa, että puolueelle keskeisiä kirjauksia on kunnioitettava.

– Emme vaatineet kiristyksiä maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan.

Hän totesi Sipilän soittaneen parin tunnin kuluttua neuvotteluista.

– Sipilä soitti ja suunnilleen samaan aikaan painoi Enteriä Twitterissä kertoakseen, ettei hallitusyhteistyölle ole edellytyksiä.

Uskon, että suoriudumme eduskuntavaaleista hyvin.

Halla-aho arveli, että päätös oli tehty perussuomalaisten uuden johdon henkilöiden, ei politiikan perusteella. Hän piti myös lähes varmana, että päätöstä oli suunniteltu ja valmisteltu jo aikaisemmin.

Hän muisti todeta neuvotteluiden menneen hyvin ja asiallisesti. Hänen mukaansa Sipilä oli ollut ennen kaikkea huolissaan siitä, että hallitus oli ollut äärirajoilla perussuomalaisten maahanmuuttolinjan suhteen jo aikaisemmin.

Halla-aho sanoi, että hän ei ollut tuonut kenenkään nimiä esiin mahdollisiksi ministereiksi. Hän totesi Sipilän ja Orpon tehneen päättelynsä puolueen uuden puheenjohtajiston perusteella.

Hän vahvisti lisäksi aikovansa asettua ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Uskon, että suoriudumme eduskuntavaaleista hyvin.

Tarja Filatov järkyttyi natsien marssista: ”En kyennyt kirjoittamaan sanaakaan, koska asia tuntui niin absurdilta”

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov kommentoi Facebook-päivityksessään viime päivien keskustelua uusnatsien marssista Tampereella.

Filatovin mukaan hän ei kyennyt kirjoittamaan aiemmin sanaakaan, koska asia tuntui niin absurdilta.

”Edellisellä viikolla eduskuntaan oli jaettu vastarintaliikkeen kirjanen, joka oli ihan sitä itseänsä, Hitler-linjaa.”

Filatov palauttaa mieleen saksalaisen teologin Martin Niemöllerin kuuluisat sanat.

”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.

Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.

Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.

Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

Vuonna 1892 syntynyt Niemöller päätyi itsekin natsien keskitysleireille toisen maailmansodan aikana, mutta selvisi ja kuoli Länsi-Saksassa vuonna 1984.

”Kauneinta sinussa on luonto ja metrojunan häivähdys puiden takana” – Heinäluoma suitsuttaa kotikulmiaan Kirkko ja kaupunki-lehdessä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Eero Heinäluoma toivoo Mellumäen säilyttävän yhteisöllisyyden ja naapurista välittämisen kulttuurin.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on asunut Helsingin Mellunmäessä 1990-luvun alusta alkaen.

Heinäluoma kertoo suhteestaan itähelsinkiläiseen noin 8 500 asukkaan pienkerrostalovaltaiseen alueeseen Kirkko ja kaupunki -lehden Rakas lähiö -sarjassa, jossa eri alojen tunnetut ihmiset kertovat kotilähiöstään.

– Vuonna 1991 muutimme nykyiselle asuinseudulle. Mellunmäki oli sellainen rauhallinen, tavallaan arvostettu lähiö, Heinäluoma kertoo juttuun liittyvällä videolla.

– Se oli niin sanotusti haluttu paikka, hän muistelee.

Vaikka Mellunmäessäkin on muutoksia tapahtunut, rauhallisuus ja luonto ovat siellä edelleen läsnä.

Heinäluoma kuvaa mellunmäkeläisiä vastaanottavaisiksi ja ystävällisiksi. Ihmiset välittävät toisistaan.

– Kyllä täällä on hyvä meininki ja elää yhteishenki edelleeen, hän kehuu.

Annetun lauseenalun Kauneinta sinussa on hän jatkaa: kesäinen luonto ja oranssisen metrojunan vilahdus puiden välistä.

Eero Heinäluoman parhaat muistot Mellunmäestä liittyvät siihen aikaan, kun hän vietti aikaa leikkipuistossa lastensa kanssa.

Tuomioja Ylelle: ”On hyvin kyseenalaista, että Jemenin sotaan osallistuviin maihin on viety aseita”

Kuva: Lehtikuva

Lähi-idän osuus Suomen sotatuoteviennistä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen, kertoo maanantaina julkaistu raportti.

Suomalaisen SaferGlobe-ajatushautomon raportin mukaan kolmen Lähi-idän maan osuus sotatuoteviennistä oli viime vuonna liki 63 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2002 alkavan tilastoinnin aikana, raportissa todetaan.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Lähi-itään suuntautuvassa aseviennissä on suuria ongelmia.

– Lähi-idässä ei ole juurikaan demokratioita, eikä ole juurikaan sellaisia maita, jotka eivät olisi jossain konfliktissa osapuolena joko suoraan tai epäsuorasti. Näin ollen on hyvin kyseenalaista, että esimerkiksi Jemenin sotaan osallistuviin maihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on viety aseita, Tuomioja kommentoi Yle Uutisille tänään.

Kaikkiaan Suomen aseviennin arvo on raportin mukaan kaksinkertaistunut vuosina 2002–2016.

Kun Tuomioja itse aiemmin toimi ulkoministerinä, asevienti puhutti ja joskus myös äänestytti hallituksessa.

– Yksi tapaus on, jossa hallitus päätti äänestyksen jälkeen toisin kuin ulkoministeriö oli lausunnossaan esittänyt vientiluvan myöntämisestä Saudi-Arabiaan. Minusta se oli silloin virhe ja on sitä edelleen, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä aseviennin sääntöjä pitäisi kunnioittaa.

– Pidetään kiinni niistä periaatteista, että suomalaisia aseita ei päädy konfliktien osapuolten käsiin eikä niitä käytetä ihmisoikeusloukkauksiin ei suoraan eikä epäsuorasti, hän määrittelee linjan Ylelle.

Viime vuonna suurin osa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui kolmeen Lähi-idän toimijaan.

”Minusta se oli silloin virhe ja on sitä edelleen.”

Paavo Arhinmäki on tyrmistynyt Suomen kasvavasta asekaupasta Lähi-itään. (Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki pitää moraalittomana kasvavaa asekauppaamme Lähi-itään ja erityisesti Arabiemiirikuntiin, joka on sotinut maaliskuusta 2015 lähtien Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Arhinmäen mukaan näyttää myös siltä, että asekauppaa Lähi-idän alueelle halutaan kasvattaa, sillä Patria tavoittelee parhaillaan uutta suurta kauppaa Qatarin kanssa.

– Suomen aseviennin on oltava vastuullisempaa ja kestävämpää. Suomi ei voi viedä aseita sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Suomen tulee edistää Lähi-idän vakautta lopettamalla aseviennit Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan, Arhinmäki toteaa tiedottessaan.

Sekä Tuomioja että Arhinmäki ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäseniä.

”Poikakin on aina oikeassa” – Laatunen niputti tarinalla Wahlroosin asiantuntijuuden

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Björn Wahlroosin (kuvassa) perustuslakinäkemykset eivät vakuuta EK:n eläkkeellä olevaa työmarkkinajohtajaa Lasse Laatusta. Laatunen on itse juristi.

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos esittää tänään ilmestyvässä Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Hiljainen vallankumous -pamfletissa lukuisia perustuslain kehitysehdotuksia.

Esimerkiksi lakien perustuslaillisuuden arviointi pitäisi antaa erilliselle perustuslakituomioistuimelle tai korkeimmalle oikeudelle. Wahlroos on myös huolestunut siitä, että valiokunta on riippuvainen ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä.

Tänään julkaistiin myös tutkija Matti Hirvolan (Kalevi Sorsa -säätiö) tutkimus Luottamuksen loppu? Sipilän hallituksen työmarkkinapolitiikasta.

EK:n eläkkeellä olevalta työmarkkinajohtajalta Lasse Laatuselta kysyttiin julkaisutilaisuudessa kantaa Wahlroosin näkemyksiin.

Laatunen oli lehtitietojen varassa. Hän kertoi kuitenkin tarinan 1980-luvulla kokoontuneesta työryhmästä, jota veti Nalle Wahlroosin isä Bror ”Buntta” Wahlroos.

Laatunen kertasi, miten Nalle (Björn Wahlroos) oli vasta silloin tulossa ensi kertoja julkisuuteen. Muoviteollisuuden toimitusjohtaja kysyikin Buntalta, oliko Nalle tämän poika.

– Buntta vastasi, että on, ja poikakin on aina oikeassa. Kun tänään lehdestä luin että Nalle Wahlroos on myös perustuslakiasiantuntija, jossain määrin se tietysti yllätti. Mutta kun muistin Buntan sanat, ajattelin, että näinhän se tietysti on, Laatunen tarinoi.

”Kansanedustajat eivät hallitse tehtäväänsä.”

Laatunen itse ei usko siihen, että suomalaista politiikkaa voitaisiin rakentaa sen varaan, että perustuslakia lähdetään muuttamaan nopeissa sykleissä. Perustuslain pitää pikemminkin elää vuosikymmeniä, jotta se tulee koetelluksi.

– Toistaiseksi ei ole keksitty parempaa perustuslain mittaaamisen tapaa kuin nykyinen perustuslakivaliokunta. Puolueet voivat katsoa peiliin, jos asiantuntijat pyörittävät perustuslakivaliokuntaa. Sehän on vain osoitus siitä, että valiokunnan jäsenet, kansanedustajat eivät hallitse tehtäväänsä. Jäsenillä pitää olla niin hyvä juridinen osaaminen, että he pystyvät argumenteillaan kyseenalaistamaan oikeustieteen asiantuntijoiden esiinnostamat seikat.

Laatusen mielestä tilanne ei paranisi yhtään sillä, että korkeimmasta oikeudesta tehtäisiin perustuslain tulkitsija tai luotaisiin erillinen perustuslakituomioistuin.

– Ei se viisaus siellä ole sen enempää. Etukäteiskontrolli on toimiva. Olen tässä Wahlroosin kanssa eri mieltä.

Tutkija Matti Hirvola painottaa, että puolueiden pitää kantaa vastuu siitä, ketä perustuslakivaliokuntaan nimetään ja siitä että heillä on riittävä osaaminen.

Perinteisesti perustuslakivaliokunnan paikat ja puheenjohtajuus on mielletty merkittäviksi paikoiksi.

– Tämä ei ehkä ole täysimääräisesti toteutunut viimeisten eduskuntavaalien jälkeen, Hirvola kuitenkin toteaa.

Koska valiokunnan arvostus on laskenut, hän arvioi asiantuntijoiden roolin vahvistuneen.

– Puolueiden pitää miettiä asiaa uudemman kerran, Hirvola summaa.

Sipilän hallituksen suosio pomppasi kyselyssä, joskin korkea se ei ole vieläkään

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Noin kolmasosa suomalaisista arvioi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin.

Kansalaisten arvio hallituksen toiminnasta on hieman kirkastunut, sillä viime vuonna vastaavaan aikaan hieman yli neljännes arvioi hallituksen onnistuneen melko hyvin tai hyvin.

Kantar TNS:n perinteisessä puoluebarometrissä keskustan kannattajat ovat tyytyväisempiä hallituksen toimintaan kuin kokoomuksen kannattajat. Keskustalaisista 20 prosenttia arvioi hallituksen toiminnan hyväksi ja 63 prosenttia melko hyväksi. Kokoomuslaisten keskuudessa vastaavat luvut ovat 11 ja 59 prosenttia.

Hallituksen arvosana on lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Kantar TNS on kysynyt puoluebarometrissaan vastaavia tietoja toukokuusta 1991 alkaen.

Oppositiopuolueiden kannattajat suhtautuvat tietenkin hallitukseen kriittisemmin. Yli neljä viidesosaa perussuomalaisten, SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista suhtautuu hallitukseen kriittisesti.

Suomalaiset suhtautuvat puolueista myönteisimmin vihreisiin, johon lähes puolet vastanneista suhtautuu erittäin tai melko positiivisesti. Seuraavaksi myönteisimmin suhtaudutaan kokoomukseen ja SDP:hen.

Kantar TNS:n kyselyyn vastasi 2.–9. lokakuuta 1 227 suomalaista, jotka edustavat 15–74-vuotiaita. Äänestämistä koskevat kysymykset esitettiin äänestysikäisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta