5.11.2016 13:17 ・ Päivitetty: 5.11.2016 13:17
Pienikin yritys voi voittaa hankintakilpailun – hankinta-asiamiehet auttavat voittamaan byrokratian
Kainuun hankinta-asiamies Kyösti Kauppinen on yksi niistä hankinta-alan ammattilaisista, jotka auttavat yrittäjiä julkisten hankintojen viidakossa.
Kajaanin kaupunki maksaa osan ammattilaisen palkasta, jotta tämä opastaisi paikallisia yrityksiä menestymään hankintakilpailutuksissa.
– Tyypillinen yhteydenotto koskee tällä hetkellä ESPD-lomaketta. Se on EU:n laatima yleiseurooppalainen lomake, joka on otettu käyttöön julkisten hankintojen yhteydessä vain Suomessa. Sellainen tyypillinen EU-kankea lomake, Kauppinen kuvailee.
Neuvontatyö kohdistuu ennen kaikkea pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vaikka hankinnoissa liikkuvat isot rahat, kaikki yritykset eivät lähde mukaan.
– Yksi syy on byrokratia ja toinen syy on, etteivät pienyritykset löydä tietoa julkisista hankinnoista. Meidän alueellakin isoilla Transtechin kaltaisilla yrityksillä on runsaasti osaamista julkisiin hankintoihin liittyen, mutta pienet 1–2 hengen yritykset jäävät hankinnoista sivuun, Kauppinen harmittelee.
Sataa kuntien laariin.
Hankinta-asiamiestoiminta käynnistyi vuonna 2010 Varsinais-Suomesta. Suomen Yrittäjien 20 alueellisesta yrittäjäjärjestöstä toiminnassa on mukana suoraan tai yhteistyön kautta 12 aluetta. Toiminta on tarkoituksena ulottaa koko maahan.
– Uuteen hankintalakiin tulee työ- ja elinkeinoministeriölle velvoite järjestää neuvontapalvelut yrityksille julkisiin hankintoihin liittyen. Hankinta-asiamiesmalli on yksi mahdollisuus hoitaa tämä velvoite, idean isä ja Varsinais-Suomen hankinta-asiamies Jorma Saariketo toteaa.
Kunnat ovat lähes poikkeuksetta yrittäjäjärjestöjen ohella rahoittamassa alueellisten hankinta-asiamiesten toimintaa joko suoraan tai palveluostojen kautta.
– Tämä toiminta sataa kuntien laariin. Kunnat joutuivat aiemmin jopa hylkäämään selkeästi parhaita tarjouksia jonkin muotovirheen vuoksi. Meidän tehtävämme on auttaa yrityksiä tarjoamaan mahdollisimman oikein, Saariketo kiteyttää.
Rahaa liikkuu liki 33 miljardia.
Mitä paremmin tieto julkisista hankinnoista leviää yrittäjien keskuuteen, sitä parempia tarjouksia kunnat ja kaupungit saavat eteensä ostopäätöksiä tehdessään.
– Kun yrittäjien osaaminen ja tietämys julkisista hankinnoista kasvaa, niin totta kai se on myös ostajan etu. Hankinta-asiamiesten toimenkuvan tuleekin kohdistua ennen kaikkea pk-yritysten suuntaan. Osaaminen ja tietämys hankinnoista vähentävät ennakkoluuloja julkisiin hankintapäätöksiin liittyen, pohtii Jyväskylän hankintajohtaja Marjo Laine.
Suomessa on vuositasolla noin 18 000 julkista hankintaa, joissa rahaa liikkuu lähes 33 miljardia euroa. Kuntien ja kuntataustaisten yhteisöjen osuus hankintakakusta on 19 miljardia.
STT–PEKKA MOLIIS
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.