Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Piispan vierasvalinta kuohuttaa Kirkkopäivillä – ”Ei ole hyvä kutsua yhden eduskuntapuolueen puheenjohtajaa”

Helsingin piispa Teemu Laajasalo keskustelee Kirkkopäivillä Jussi Halla-ahon kanssa.

Kirkkopäiväviikonlopun ennalta keskustelluin ohjelmanumero nähdään lauantai-iltana, kun Helsingin piispa Teemu Laajasalo haastattelee perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halloa-ahoa ja koomikko Joonas Nordmania.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ohjelmanumeron nimi on Mistä saa puhua, mille saa nauraa?

Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professorin Ilkka Huhta ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaara ovat peruneet osallistumisensa Kirkkopäiville piispa Laajasalon vierasvalinnan takia. Huhdan ja Malkavaaran oli määrä puhua perjantaina.

– Viestimme järjestäjille oli, että ei ole hyvä kutsua yhden eduskuntapuoleen puheenjohtajaa viikkoa ennen EU-vaaleja, Huhta sanoo.

”Saksan kirkkopäivät otti kantaa populismia ja rasismia vastaan”.

Huhta jatkaa, että hän ja Malkavaara myös pitivät aihevalintaa kummallisena.

– Tutkimuksen näkökulmasta pidämme huolestuttavana konservatiivikristittyjen ja oikeistopopulistien lähentymistä Euroopassa ja muualla maailmassa. Vähän olisi odottanut, että Kirkkopäivät olisi seurannut isoveljensä esimerkkiä – Saksan kirkkopäiväthän otti hyvin voimallisesti kantaa populismia ja rasistista ideologiaa vastaan, Huhta sanoo.

Huhta painottaa, ettei hänellä ole mitään Halla-ahoa vastaan henkilönä.

– Kritisoimme ilmiötä, jossa ei oteta tiukkaa kantaa rasismia vastaan. Meidän näkemyksemme tutkimuksen näkökulmasta on, että Kirkkopäivät voisi olla sellainen foorumi, jossa nimenomaan otetaan kantaa rasismia vastaan, eikä keskustella sananvapaudesta sellaisessa kontekstissa jossa on vaarana, että rasistiselle puheelle annetaan lisää tilaa. Tämä on viestimme, ei mikään muu, Huhta sanoo.

”Ymmärrämme eriäviä mielipiteitä.”

Kirkkopäivien johtoryhmä keskusteli Laajasalon ohjelmaehdotuksesta samalla tavalla kuin kaikista muista, sanoo Kirkkopalvelun viestintäpäällikkö Sanna Peltonen. Hän ei itse kuulu johtoryhmään, vaikka osallistuukin joskus sen kokouksiin. Hän ei ollut läsnä Laajasalo-keskustelun aikana.

Peltonen sanoo, että Kirkkopäivien koko historian aikana sen ytimessä on ollut avoimen dialogin rakentaminen eri lailla ajattelevien ja uskovien välille. Hän huomauttaa, että Kirkkopäiville osallistuu myös muita poliitikkoja, kuten vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Kiireisen vaalikevään takia moni politiikan vaikuttaja ilmoitti tosin jo hyvissä ajoin, että heillä ei ole mahdollisuutta osallistua tänä vuonna.

Peltosen mukaan Kirkkopäivät kunnioittaa myös heitä, jotka ovat sitä mieltä, että Laajasalon vierasvalinta tai ohjelmanumeron teema on sopimaton.

– Jotkut ovat halunneet jättää tulematta tänne, ja kaikin tavoin kunnioitamme sitä päätöstä. Ymmärrämme toki, että tästä asiasta on hyvin erilaisia mielipiteitä. Siitäkin huolimatta meidän pitää noudattaa Kirkkopäivien linjaa, eli avoimen keskusteluyhteyden rakentamista.

Peltonen toivoo, että kävijät näkevät Kirkkopäivien ohjelman kirjon. Hän sanoo, että Kirkkopäivät ei ole yhden aiheen ympärille keskittyvä tapahtuma, vaan huomioi monia ajankohtaisia yhteiskuntaan ja kirkkoon liittyviä aiheita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE