5.10.2016 20:59 ・ Päivitetty: 6.10.2016 08:38
Pikaisen sadonkorjuun kiusausta ei vältetty — maan toistaiseksi mahtavin yksityistämishanke etenee
Edellisen hallituskauden lopussa nähtiin eriskummallinen näytelmä, kun hallituspuolueidenkin kansanedustajat äänestivät vaivalla aikaansaatua sote-esitystä vastaan. Se ei ollut kaunis näky.
Silti edellisen hallituksen sote-seikkailuista olisi kannattanut ottaa edes jotain oppia. Kun uudistus ei ottanut edistyäkseen, hallitus otti lusikan kauniiseen käteen ja sotea ryhdyttiin viemään eteenpäin parlamentaarisen työryhmän voimin.
Niin olisi pitänyt toimia alusta alkaen. Niin suuresta ja periaatteellisesti tärkeästä hankkeesta oli ja on edelleen kysymys.
Edellisen hallituksen sote-hanke kaatui osin perustuslakiongelmiin mutta kylläkin myös uskon puutteeseen. Nyt on paljastunut, että kyse saattoi olla myös tarkoitushakuisuudesta. Ehkä ajateltiin, että jos vaalien jälkeen löytyisi sopiva porvarillinen koalitio, sote-uudistus voitaisiin viedä maaliin vahvasti ideologisin tavoittein, mikä ei Kataisen/Stubbin laajakirjoisella pohjalla ollut mahdollista.
Ei ole yllätys, että Juha Sipilän hallitus on pitänyt sote-uudistuksen tiukasti näpeissään. Oppositiolla ei ole sijaa niissä pöydissä. Hallitus on kertonut, että oppositiolle riittää osallistuminen niin sanottuun soten seurantatyöryhmään. Päätöksenteon kannalta katsottuna seurantaryhmään osallistumisella ei kuitenkaan ole merkitystä.
Kuka muistaa, että sote-uudistuksen alkuperäisinä tavoitteina oli julkisten palvelujen parantaminen ja hoitoketjujen integraatio?
Porvarihallitus saikin ympättyä sote-malliinsa kaksi merkittävää tavoitettaan. Keskusta saa pitkään ajamansa maakuntahallinnon ja kokoomus palvelujen ”valinnanvapauden”. Jälkimmäinen on ”kustannustehokas” siinä mielessä, että yhteiskunnan kustannukset nousevat. Alalla olevat ja alalle tulevat yritykset sen sijaan pääsevät avoimesti saalistamaan voittoja. Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten osakkeet ovat nyt haluttua tavaraa. Kymmeniä yrityksiä onkin siirtynyt ulkomaiseen omistukseen viime kuukausien aikana.
Kokoomuksen kannalta lienee kiusallista, että sen sote-kysymyksiin vahvasti perehtyneet poliitikot ja poliittiset toimihenkilöt eivät kyenneet välttämään pikaisen sadonkorjuun kiusausta. Viime viikolla kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja siirtyi terveydenhoitoyhtiö Mehiläisen kehityspäälliköksi. Kenties siellä tarvitaan asiantuntemusta vaikkapa yrityksen verosotkujen selvittelyyn.
Toukokuussa entinen ministeri ja apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty päätyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi ja sitä ennen ex-kansanedustaja Lasse Männistö niinikään Mehiläiseen johtajaksi.
Urakierrossa ei sinänsä ole mitään väärää. Eri asia on, miltä tällainen liikehdintä ulospäin näyttää.
Kuka muistaa, että sote-uudistuksen alkuperäisinä tavoitteina oli julkisten palvelujen parantaminen ja hoitoketjujen integraatio? Nyt pääasiallinen vaikutelma on, että kyseessä onkin maan toistaiseksi mahtavin yksityistämishanke.
Syyrian hallitus aloitti Venäjän tuella viime viikolla massiivisen hyökkäyksen Aleppon piiritettyyn kaupunkiin. Loukussa on 200 000 ihmistä. Heistä suurin osa on lapsia. Kyseessä voi olla tämän vuosikymmenen suurin teurastus. Emme voi jäädä välinpitämättömiksi. Me kaikki olemme aleppolaisia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.