Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pilkka osui nolosti kokoomuksen omaan nilkkaan – “Arto Satonen on haukkunut SDP:tä, kuinka meillä ei ole esittää tarkkoja laskelmia”

Kokoomuksen versiota sosiaaliturvamallista olivat julkistamassa puheenjohtaja Petteri Orpo (seisomassa) ja (vasemmalta) kansanedustajat Sari Multala, Juhana Vartiainen ja Arto Satonen.

Kokoomus lanseerasi tänään oman versionsa sosiaaliturvasta, joka perustuu vastikkeelliseen yleistukeen. Passiivisuus hakea töitä tai työllistymistä edistäviin palveluihin kostautuisi tuen leikkauksella jopa 40 prosentilla.

Marja Luumi

Demokraatti

Kokoomuksen yleistuessa yhdistyvät toimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja yleinen asumistuki. SDP:n yleisturvamallia kehittämässä ollut Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Matias Mäkynen huomauttaa, että sosiaaliturvan yksinkertaistaminen onkin positiivista. Samaan pyrkii myös SDP, joka julkisti oman mallinsa huhtikuussa.

– Tämä on varmaan suunta, johon tulevaisuudessa mennään. Siitä tuntuu olevan aika selkeä yksimielisyys.

Kokoomuksen mallissa korostuvat rangaistukset. Siinä näkyy Mäkysen mielestä puolueen arvopohja. SDP:n mallissakin nojataan vastikkeellisuuteen, mutta turvasta ei leikattaisi vaan aktiivisuuteen kannustetaan porkkanoilla.

– Kokoomus lähtee siitä, että ihmisiä pitää patistaa ja aktivoida. SDP luottaa omassa mallissaan enemmän ihmisiin ja siihen, että he haluavat lähtökohtaisesti työllistyä. Sitä tuetaan tarkoituksenmukaisilla ja hyvillä palveluilla.

Hän ihmettelee sitä, että kokoomus jättää kertomatta selkeästi, miten vastikkeellisuutta kiristetään. Kokoomuksen mukaan yleisturvan mahdollinen leikkaus olisi jossain määrin verrattavissa nykyisen toimeentulotuen karenssiin. Puolue ei kuitenkaan ole uudessa mallissaan vielä määritellyt yksilöllisemmin, millaisia velvoitteita työttömälle työnhakijalle asetetaan ja mitkä työnhakijan tekemät laiminlyönnit johtaisivat yleisturvan leikkaamiseen.

– Sehän tarkoittaa käytännössä jatkoa työttömien aktiivimallille. Ihmisen täytyy keinotekoisesti osoittaa olevansa aktiivinen. Jos tukea voidaan leikata 20–40 prosenttia, ilmeisesti leikkureita käytettäisiin nykyistäkin useammin, Mäkynen arvioi.

Lisää aiheesta

“Se tarkoittaa jopa sadan euron leikkausta kuukaudessa.”

Mäkynen on huolissaan siitä, miten kävisi isolle osalle työmarkkinatuen ja peruspäivärahan saajista. Sitäkään ei avata kovin selvästi.

– Noin kolmanneksella heistä tulot laskisivat, koska heidän oikeutensa toimeentulotukeen loppuisi. Se tarkoittaa jopa sadan euron leikkausta kuukaudessa.

SDP on ajatellut toisin:

– Tavoitteena on se, että ihmisten tarve toimeentuelle poistuu sillä, että vähimmäistukia vähän korotetaan. Mutta kokoomus leikkaa ihmisiltä, jotka ovat vaikeimmassa asemassa.

Kokoomus esittää kuitenkin yksilöllistä osallistumistuloa vaikeimmin työllistyville, kuten pitkäaikaistyöttömille tai osatyökykyisille. Mäkynen arvioi, että tämä on vähän lähempänä SDP:n yleisturva-ajattelua. Kokoomuksen mallissa tuloon olisi kuitenkin oikeutettu vasta, kun ihminen on ollut vuoden yleistuen varassa.

– Meidän mielestämme tuki pitäisi olla yksilöllisempää alusta lähtien ja tukea ihmisen työllistymistä työttömyyden alusta lähtien eikä vuoden päästä.

Opintotuki puuttuu kokoomuksen kokonaisuudesta kokonaan, mutta se ei Mäkystä yllätä, kun katsoo miten puolue on kohdellut opiskelijoita. Sen sijaan se vähän yllätti, että sairauspäivärahat eivät kuulu yleisturvan piiriin.

– Meidän tavoitteemme on, että elämäntilanteesta riippumatta ihminen olisi samanlaatuisen turvan varassa.

“Miten he kehtaavat puhua itsestään kovana taloudenhoidon puolueena?”

Kokoomuksen yleisturvaa ovat olleet valmistelemassa kansanedustajat Arto Satonen ja Juhana Vartiainen. Yleisturvamallin kustannuksia ei käytännössä avattu sitä esiteltäessä.

– Arto Satonen on haukkunut SDP:tä, kuinka meillä ei ole esittää tarkoittaa tarkkoja laskelmia omasta yleisturvastamme. Kyllä tämä on kokoomukselle noloa. Nyt se joutuu viimein itsekin myöntämään, että laajoissa uudistuksissa niitä on oikeastaan mahdoton tehdä, Mäkynen huomauttaa.

Hänen mukaansa SDP on laskenut kuitenkin esitetyille parannuksille ja pienille tukien nostoille arvoja.

– Kokoomuksella ei ole yhtään mitään. Kyllä minä ihmettelen, miten he kehtaavat puhua itsestään kovana taloudenhoidon puolueena.

Mäkynen ottaa esimerkiksi kokoomuksen tavoitteen, että jokaisesta tienatusta eurosta pitää vähintään yksi kolmasosa jäädä tuensaajan käteen.

– Sekin on käytännössä satojen miljoonien eurojen satsaus, Matias Mäkynen muistuttaa.

“Britannian malli on hyvin ankara ja epäinhimillinen.”

Kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit hehkuttavat Britannian Universal Credit -mallia. Niiden mallit pohjautuvat siihen pitkälti. Mäkysestä Britannian esimerkki ei ole mitenkään autuaaksi tekevä.

– Ei varmaan ainakaan briteiltä kysyttäessä. Toimeenpano on epäonnistunut aivan täysin. Kokoomuksen sisarpuolue maassa on kohdistanut siihen niin isot leikkaukset, että tuki on evätty käytännössä isolta osalta ihmisiä.

Mäkynen kuvailee Britannian mallia hyvin ankaraksi ja epäinhimilliseksi. Se perustuu pakkohakuun eli työttömän pitää lähettää tietty määrä hakemuksia viikossa. Esimerkiksi sairauden osoittaminen on tehty hyvin nöyryyttäväksi. Mäkynen luki tapauksesta, että sairaan piti työvoimatoimistossa kumartua poimimaan kynä lattialta todistaakseen, ettei pysty siihen.

– Ainoa järkevä suunta siellä on tukien yhtenäistäminen, mutta ei se muuten sovellu Pohjoismaihin mitenkään. En ymmärrä miksi siihen vedotaan, Mäkynen ihmettelee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE