Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pitäisikö ansiosidonnaisen kestoa lyhentää? – kolmen puoluejohtajan käsi pysyi alhaalla

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kuuden isoimman puolueen johtajista puolet on valmis lyhentämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa nykyisestä.

Demokraatti

Demokraatti

Tämä kävi ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vaalitentissä. Puolueiden edustajilta kysyttiin “käsi ylös, ketkä ovat valmiita lyhentämään ansiosidonnaista työttömyysturvaa”. Käden nostivat puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) sekä vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne.

Sen sijaan SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm sekä puheenjohtajat Li Andersson (vas.) ja Riikka Purra (ps.) pitivät kätensä alhaalla.

Malm perusteli kantaansa sillä, että kaikkien kustannusten noustessa sosiaaliturvasta leikkaaminen ei ole järkevää.

– SDP:n mielestä täytyy pitää huolta heistä, jotka tilanteesta eniten kärsivät. Jos ansiosidonnaista leikataan, se ei suinkaan tarkoita sitä, että sillä hetkellä, kun se leikkuri leikkaa, välittömästi töihin pääsisi.

Hänen mielestään Suomessa pitäisi keskittyä paremminkin kohtaanto-ongelmaan eli siihen, että työntekijät ja työpaikat eivät kohtaa. Malm myös puuttui kannustinloukkuihin.

– Kannustinloukku on muun muassa se, ettei kannata ottaa työtä vastaan, jos siitä ei makseta sellaista palkkaa, että voisi laittaa esimerkiksi lapset hoitoon.

Hän antoi samalla kiitosta hallitukselle siitä, että päivähoitomaksuja on alennettu.

SAARIKKO sanoi olevansa sitoutunut hallitusyhteistyöhön. Hän totesi, ettei keskustan irtoaminen hallitusrintamasta ympäristövaliokunnassa luonnonsuojelulain kohdalla ollut itsetarkoitus.

-  Kyse oli itse asiasta. Ei ollut itsetarkoituksellista että hallituksen rivit hajoavat. Olen sitoutunut hallitusyhteistyöhön.

Malm totesi, että keskustan sisällä voisi harkita pelisääntökeskustelua. Hän kertoi viestitelleensä Australiassa matkalla olevan pääministeri Sanna Marinin kanssa.

-  Pääministeri on tietoinen siitä, mitä täällä tapahtuu.

Vasemmistoliitosta ja vihreistä käytiin ärhäkämmin hallituskumppani keskustan kimppuun. Harjanne piti puolestaan lievänä määritelmää, että keskustan toiminta olisi herättänyt närää hallituksessa.

-  Voin sanoa että se on herättänyt raivoa.

Vaalitentissä otettiin yhteen myös taloudenhoidosta. Hallituksen ministerit Andersson ja Saarikko puolustivat hallituksen velanottoa todeten, että suuri osa siitä on seurausta kansainvälisistä kriiseistä.

Orpo kuitenkin peräänkuulutti menoleikkauksia, mutta Andersson vastasi pelkäävänsä, että mahdollisilla leikkauksilla katkaistiin tulevan talouskasvun edellytyksiä.

TENTIN ALLA EK julkaisi kyselynsä, jonka mukaan kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten porvarihallitus on suomalaisten suosikkivaihtoehto seuraavaksi hallituspohjaksi. Sen ilmoitti suosikikseen 28 prosenttia vastaajista. Nykyistä hallituspohjaa tuki 21 ja sinipunahallitusta 20 prosenttia vastanneista.

Saarikko sanoi kyselyn osoittavan, että politiikka on eriskummallinen laji.

-  Kaksi suosituinta hallituspohjaa pitää sisällään keskustan, ja sitten sanotaan että meihin ei voi luottaa, ja meidän kannatus on historiallisen alhaalla.

Uutista päivitetty klo 19.57

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE