Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Pitkään käytössä olleen sanonnan mukaan Yhdysvalloissa on kahdenlaisia yrityksiä: niitä, jotka kiinalaiset ovat hakkeroineet ja niitä, jotka eivät vain ole sitä vielä huomanneet”

Kiina on jo aktiivisin valtio tietoverkkojen maailmassa mutta maa pyrkii todelliseksi supervallaksi. Kiinan politiikan ja teknologian asiantuntija Adam Segal uskoo Kiinan olevan tulevaisuudessa kybermaailman tärkein toimija.

– Tällä hetkellä keskitymme – hyvästä syystä – Venäjään sen vaalihakkeroinnin ja jatkuvien operaatioiden takia. Mutta jos katsomme viiden tai kymmenen vuoden päähän, tärkein (kyber)toimija on Kiina, Segal arvioi Helsingissä Cyber Security Nordic -tapahtumassa.

Kiinan kybertarpeita sanelevat niin sisäiset kuin ulkoisetkin syyt. Kotimaisen vakauden turvaamiseksi valvonta ja kontrolli on tärkeää.

Segalin mukaan kiinalaisten verkkoyhtiöiden täytyy palkata kymmeniätuhansia sensoreita poistamaan arveluttavia viestejä. Hänen mukaansa ne eivät niinkään ole sellaisia, joissa arvostellaan kommunistista puoluetta vaan esimerkiksi viestejä huomiseksi sovitusta tapaamisesta.

– Kritiikkiä sisältävät tekstit voivat pysyä netissä päivän tai kaksi, mutta viestit, joissa pyritään järjestämään jotain, häviävät melkein heti, Segal kertoo.

Uusi silkkitie on myös digitaalinen

Ulkoisesti Kiina näkee kyberturvallisuuden oleellisena osana kansallista turvallisuutta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump syytti viime kuussa Kiinaa sen aikeista sekaantua Yhdysvaltain tuleviin vaaleihin. Segal ei usko, että Kiina kokee tarvetta ryhtyä moiseen, vaikka sillä kykyä siihen teknologisesti riittäisikin.

– Pitkään käytössä olleen sanonnan mukaan Yhdysvalloissa on kahdenlaisia yrityksiä: niitä, jotka kiinalaiset ovat hakkeroineet ja niitä, jotka eivät vain ole sitä vielä huomanneet.

Segal pitää Kiinan merkittävämpänä kyberprojektina Eurooppaan ulottuvaa valtavaa hanketta uudesta silkkitiestä (Belt and Road Initiative), jolla on satamien, teiden ja lentokenttien lisäksi digitaalinen ulottuvuutensa. Kiinalaiset yhtiöt rakentavat kuituyhteyksiä siellä täällä, eikä kehittyvistä valtioista usein löydy omaa it-osaamista.

– Silloin käännytään helposti kiinalaisen yhteistyökumppanin puoleen, joka ei toimita vain teknologiaa vaan myös ajattelutavan siitä, miten pitäisi toimia internetin vapauden ja turvallisuuden kanssa, Segal sanoo.

Hänen mukaansa kiinalaisen ajattelun yksi peruskivi on siinä, että ilmatilan ja maa-alueiden tapaan myös tietoverkoissa pätee kansallinen itsemääräämisoikeus globaalin avoimuuden sijaan.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE