Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pohdintaa ilmassa – Onko Trump luopumassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta?

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump elää tähän asti vaikeinta vaihetta presidentinvaalikampanjassaan. Hänen levottomat kommenttinsa ovat saaneet ihmiset jopa epäilemään hänen henkistä tasapainoaan. Ilmassa on myös pohdintaa siitä, että Trumpia ei lopulta nähtäisikään republikaanien ehdokkaana.

Brittilehti The Independentin haastattelema hallintoon erikoistunut Columbian yliopiston professori Robert Shapiro pitää Trumpin jäämistä pois presidentinvaalikampanjasta tai heittäytymistä itsenäiseksi ehdokkaaksi 10-prosenttisesti todennäköisenä.

Joku tosin voisi sanoa tähän, ettei äärimmäisyyksien miehen toimia voi oikeastaan edes todennäköisyyksin mitata.

Shapiro huomauttaa, että Trump rakastaa salamavalojen loistetta ja pelkää myös, että ehdokkuudesta luopuminen voisi vaurioittaa hänen liiketoimintojaan.

Trump on viime aikoina muun muassa kehottanut Venäjää hakkeroimaan presidenttiehdokas Hillary Clintonin yksityismeilin. Tosin hän on maininnut kommentin olleen ironiaa. Hänen tylyt kommenttinsa amerikkalais-pakistanilaiselle perheelle, jonka poika kuoli Irakin sodassa, ovat myös herättäneet laajaa hämmennystä. Hän on niin ikään vetänyt eri vaaleihin tukensa arvostetuilta puolueensa kärkinimiltä Paul Ryanilta ja John McCainilta.

Republikaanipuolueen sisällä on alettu jo kysellä, “miten Trump voi” viitaten tämän käyttäytymiseen. Pieni merkki keskustelusta lienee sekin, että laatulehti The Atlanticin kesäkuinen The Mind of Donald Trump -juttu on ponnahtanut lehden luetuimpiin. Kyseessä on laaja, vähemmän mairitteleva psykologin arvio presidenttiehdokkaasta.

Hän ei ole enää kaaoskandidaatti vaan kamikaze-kandidaatti.

Lisää aiheesta

Ilmassa on myös pohdintaa, että Trump voisi hylätä puolueensa ilmoittautumalla itsenäiseksi ehdokkaaksi. Yksi syy tähän olisi se, että monet republikaanien nokkanimet ovat vetäneet häneltä tukensa. Shapiro huomauttaa The Independentille, että tällainen toiminta jakaisi republikaaniset äänestäjät ja pelaisi suoraan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin pussiin.

Selvää on sekin, että mikäli Trumpin ehdokkuus tulee laajemmin epävarmaksi, sekin vaikuttaa vastaehdokkaan hyväksi. Tällä hetkellä Trumpin kannatusluvut ovat surkeassa jamassa, ero Clintoniin on nitkahtanut verraittain suureksi. ABC Newsin mukaan republikaanisessa puolueessa varaudutaan kaiken varalta siihen, että Trump saisi vaaleista tarpeeksen. Trumpin kampanjavastaavien toimesta luopumisaikeet on kuitenkin kiistetty ehdottomasti.

USA:n presidentinvaalihistoria tuntee kaksi tapausta, jossa presidenttiehdokas on jättänyt leikin kesken. Kyseessä on molemmilla kerroilla ollut varapresidenttiehdokas. Vuonna 1912 republikaanien ehdokas kuoli ennen vaaleja ja vuonna 1972 demokraattien varapresidenttiehdokkaalla ilmeni vakavia mielenterveysongelmia, joiden todettiin vaativan sähköshokkihoitoa.

Kummillakin kerroilla puolueiden kansalliset komiteat nimittivät korvaavat ehdokkaat. Näin luultavimmin tehtäisiin nytkin, jos Trumpin ehdokkuuteen tulisi muutoksia.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja, dosentti Benita Heiskanen toteaa Demokraatille republikaanisen puolueen nitisevän ja natisevan liitoksistaan.

– On tullut ulostuloja, joissa puolueen johtohahmot ovat sanoneet julkisesti äänestävänsä Clintonia. Tämähän on täysin ainutlaatuinen tilanne. Kuulin eilen eräästä amerikkalaisohjelmasta sellaisenkin arvion, että hän ei ole enää kaaoskandidaatti vaan kamikaze-kandidaatti. Tuhon elementit ovat hänen omassa diskurssissaan, Heiskanen sanoo.

Onhan se toki mahdollista, että vielä jokin uusi ehdokas nousee.

Heiskasen mukaan on kuitenkin vaikea nähdä skenaariota, jossa Trump todella luopuisi ehdokkuudestaan.

– Koska hänet on jo virallisesti nimetty ehdokkaaksi. Sitoutumaton ehdokkuus taasen oli ajankohtaista siloin, kun hän ei ollut vielä saanut puoluekokouksen nimitystä.

Uuden ehdokkaan tai Trumpin itsenäisen ehdokkuuden mahdollisuutta Heiskanenkaan ei kuitenkaan sulje täysin pois.

– Onhan se toki mahdollista, että republikaanien leireistä nousee vielä jokin uusi ehdokas, mutta Trump on nyt virallinen ehdokas, se päätös on tehty. Se vaihtoehto, mikä heillä on tällä hetkellä on jättää äänestämättä, ja sitä on puolueen arvovaltainen eliitti jo ilmoittanut tekevänsäkin.

Heiskanen huomauttaa myös, että kyseessä eivät ole vain presidentinvaalit, millä silläkin on vaikutusta republikaanisen puolueen vaalistrategiaan ja siirtoihin presidentinvaalissa. Vaaleissa valitaan myös edustajia kongressiin ja edustajainhuoneeseen. Kongressienemmistön saavuttaminen vaikuttaa keskeisesti presidentin toimintaedellytyksiin.

Heiskanen huokailee, miten tämänkertaisen presidentinvaalin tapahtumia on suorastaan mahdoton ennustaa.

– Trumpin tapauksesta jos antaa haastattelun, on todella vaikea spekuloida mitään. Hän on täysin poikkeuksellinen kandi ja tilanne elää päivittäin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE