Ulkomaat

Pohjois-Korea soitti kuuman linjan puhelun Etelä-Koreaan

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Etelä- ja Pohjois-Korea avasivat keskiviikkona maiden välisen niin sanotun kuuman linjan uudelleen. Etelä-Korea vahvisti saaneensa puhelun Pohjois-Korealta aamulla Suomen aikaa.

Puhelinkeskustelu kesti parikymmentä minuuttia, mutta yksityiskohtia siitä ei ollut saatavilla.

Kuuman linjan avaamisesta kerrottiin aiemmin Pohjois-Korean televisiossa luetussa lausunnossa. Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Pohjois-Korean edustaja sanoi, että maat aikovat keskustella Etelä-Koreassa ensi kuussa pidettävistä talviolympialaisista.

Panmunjomin rajakylässä sijaitseva kuuma linja oli toiminnassa helmikuuhun 2016 asti. Pohjois-Korea katkaisi sen, kun maiden suhteet huononivat. Korkean tason neuvotteluja maat kävivät viimeksi 2015.

Etelä-Korea sanoi keskiviikkoaamuna pitävänsä Pohjois-Korean lupausta linjan avaamisesta ”erittäin merkittävänä”. Presidentin lehdistöedustajan mukaan kyseessä on tärkeä askel vuoropuhelun aloittamiseksi uudelleen.

Ei vielä vastausta tapaamistarjoukseen

Etelä-Korea on ehdottanut rajanaapurilleen korkean tason neuvotteluiden järjestämistä ensi viikolla. Etelä-Korea kertoi toivovansa, että maiden edustajat voisivat keskustella Panmunjomin raja-asemalla kasvotusten Pohjois-Korean mahdollisesta osallistumisesta talviolympialaisiin ja muista asioista.

Keskiviikkona ei ollut tietoa, hyväksyykö Pohjois-Korea tarjouksen. Panmunjom on paikka, jossa maat ovat perinteisesti käyneet keskusteluja.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un varoitti uudenvuodenviestissään, että ydinlaukaisunappi on aina hänen pöydällään. Hän puhui toisaalta myös Koreoiden välisten jännitteiden vähentämisestä. Olympialaisiin osallistuminen olisi hänen mukaansa hyvä tilaisuus osoittaa Pohjois-Korean kansan yhtenäisyyttä.

Maiden välit kiristyivät syksyllä Pohjois-Korean kiihdytettyä ydinaseohjelmaansa.

STT-AFP, Soul

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat