Turva – Hymy

Pohjois-Korea soitti kuuman linjan puhelun Etelä-Koreaan

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Etelä- ja Pohjois-Korea avasivat keskiviikkona maiden välisen niin sanotun kuuman linjan uudelleen. Etelä-Korea vahvisti saaneensa puhelun Pohjois-Korealta aamulla Suomen aikaa.

Puhelinkeskustelu kesti parikymmentä minuuttia, mutta yksityiskohtia siitä ei ollut saatavilla.

Kuuman linjan avaamisesta kerrottiin aiemmin Pohjois-Korean televisiossa luetussa lausunnossa. Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Pohjois-Korean edustaja sanoi, että maat aikovat keskustella Etelä-Koreassa ensi kuussa pidettävistä talviolympialaisista.

Panmunjomin rajakylässä sijaitseva kuuma linja oli toiminnassa helmikuuhun 2016 asti. Pohjois-Korea katkaisi sen, kun maiden suhteet huononivat. Korkean tason neuvotteluja maat kävivät viimeksi 2015.

Etelä-Korea sanoi keskiviikkoaamuna pitävänsä Pohjois-Korean lupausta linjan avaamisesta ”erittäin merkittävänä”. Presidentin lehdistöedustajan mukaan kyseessä on tärkeä askel vuoropuhelun aloittamiseksi uudelleen.

Ei vielä vastausta tapaamistarjoukseen

Etelä-Korea on ehdottanut rajanaapurilleen korkean tason neuvotteluiden järjestämistä ensi viikolla. Etelä-Korea kertoi toivovansa, että maiden edustajat voisivat keskustella Panmunjomin raja-asemalla kasvotusten Pohjois-Korean mahdollisesta osallistumisesta talviolympialaisiin ja muista asioista.

Keskiviikkona ei ollut tietoa, hyväksyykö Pohjois-Korea tarjouksen. Panmunjom on paikka, jossa maat ovat perinteisesti käyneet keskusteluja.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un varoitti uudenvuodenviestissään, että ydinlaukaisunappi on aina hänen pöydällään. Hän puhui toisaalta myös Koreoiden välisten jännitteiden vähentämisestä. Olympialaisiin osallistuminen olisi hänen mukaansa hyvä tilaisuus osoittaa Pohjois-Korean kansan yhtenäisyyttä.

Maiden välit kiristyivät syksyllä Pohjois-Korean kiihdytettyä ydinaseohjelmaansa.

STT-AFP, Soul

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.

May ja Macron tapaavat sotilastukikohdassa – aikomuksena julkistaa uusi siirtolaissopimus

Kuva: Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat tänään sotilastukikohdassa Lontoon lähistöllä. Kokouksessa keskityttäneen ainakin brexitiin, pakolaisteemaan ja terrorismin taltuttamiseen.

Ranskan presidentinkanslia kertoi eilen, että May ja Macron julkistavat tänään maiden välisen uuden siirtolaissopimuksen.

Sopimuksessa käsitellään sitä, miten Ranskasta Britanniaan yrittäviä maahanmuuttajia kohdellaan. Macronin kanslian mukaan sopimus koskee muun muassa Britanniaan yksin yrittäviä alaikäisiä.

Keskustelua aiheesta

Some-jätti aikoo ottaa yhteyttä jopa miljooniin ihmisiin – valmistelut poikkeuksellisiin toimiin aloitettu

Kuva: Lehtikuva

Sosiaalisen median jätti Twitter aikoo ottaa yhteyttä käyttäjiinsä, jotka altistuivat venäläispropagandalle Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Yhtiön edustaja sanoi Yhdysvaltain senaatin komiteakuulemisessa keskiviikkona, että yhtiö on aloittanut valmistelut propagandaa nähneiden käyttäjiensä tunnistamiseksi ja aikoo ilmoittaa heille asiasta. Kyse on mahdollisesti miljoonista ihmisistä.

Asiasta uutisoi NBC News.

Yhdysvaltain kongressi on painostanut sosiaalisen median yrityksiä kertomaan ihmisille, jos nämä ovat altistuneet venäläiselle disinformaatiolle vaalien alla. Keskiviikon kuulemisessa kuultiin Twitterin lisäksi edustajia Facebookista ja Youtubesta.

Keskustelua aiheesta

Malmössä räjähti illalla – parikymppiset miehet otettiin kiinni

Kuva: Lehtikuva

Malmössä on otettu kiinni kaksi ihmistä epäiltynä poliisiaseman edessä tapahtuneesta räjähdyksestä. Räjähdys sattui Rosengårdin kaupunginosassa yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Poliisin tiedottajan mukaan kiinni otetut ovat parikymppisiä miehiä.

Poliisiasemalla oli räjähdyksen tapahtuessa paikalla henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdyksessä vaurioitui poliisiautoja ja myös poliisitaloon tuli joitakin vaurioita.

Poliisin pommiryhmä on paikan päällä tutkimassa asiaa. Myös alueen poliisipäällikkö Stefan Sinteus on käynyt räjähdyspaikalla keskustelemassa henkilökunnan kanssa ja tarkastamassa vahingot.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysymys vainoaa yhä: Altistuivatko Facebookin käyttäjät venäläispropagandalle brexit-äänestyksen alla?

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Facebook aloittaa uudelleen tutkinnan siitä, altistuivatko palvelun käyttäjät venäläispropagandalle Britannian brexit-äänestyksen alla. Muun muassa asiasta uutisoineen New York Timesin mukaan somejätti myös laajentaa tutkintaansa.

Britannian parlamentti pyysi viime vuonna Facebookia sekä useita muita sosiaalisen median yrityksiä selvittämään, pyrkikö mikään venäläistaho vaikuttamaan äänestykseen EU-erosta.

Washington Postin ja BBC:n mukaan tutkinnan seurauksena Facebook kertoi löytäneensä hyvin vähäisiä todisteita vaikuttamisyrityksistä. Asiaa BBC:lle kommentoineen yrityksen edustajan mukaan tutkinnan perusteella yritys uskoo, että Venäjän internetpropagandan välittäjänä pidetty Internet Research Agency oli tuottanut vain kolme Britanniaan liittyvää mainosta. Mainokset olivat saavuttaneen noin 200 britannialaista.

Joidenkin Britannian parlamenttiedustajien mukaan aiemmin tehty tutkinta oli kuitenkin puutteellinen. Kritiikin mukaan tutkinnassa oli keskitytty liikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kohdistuneeseen venäläispropagandaan.

Keskiviikkona uuden tutkinnan aloittamisesta kertonut somejätti myönsi tutkinnan keskittyneen niihin venäläisiin linkittyneisiin tileihin, jotka Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat jo tunnistaneet propagandatileiksi.

– Ryhmämme tutkii nyt, löytyykö muita samankaltaisia tiliryhmiä, jotka koordinoivat brexit-äänestykseen liittyvää toimintaa, Facebookin edustaja sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta