Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pohjoismaiset työväenliikkeen lapsijärjestöt: Nyt tarvitaan tositoimia turvapaikkaa hakevien lasten suojelemiseksi

iStock

Pohjoismaisen työväenliikkeen lapsijärjestöt painottavat, että turvapaikkaa hakeville lapsille on annettava mahdollisuus samoihin laillisiin oikeuksiin ja turvaan, joiden pitäisi kuulua jokaiselle lapselle.

Demokraatti

Demokraatti

– Ydinviestimme on: Herätkää hallitukset, meidän on toimittava nyt, järjestöt muistuttavat lausunnossaan.

Ilman huoltajaa tai saattajaa saapuvien, turvapaikkaa hakevien lasten hyväksikäyttö on vakava ja moniulotteinen ongelma, lapsijärjestöt muistuttavat. Sillä on vakavia lasten terveyteen, kehitykseen ja tulevaisuuteen vaikuttavia seurauksia.

Suomesta lausunnon on allekirjoittanut Nuorten Kotkien keskusliitto.

– Hyväksikäyttö voi ilmetä esimerkiksi väkivaltana, pakkotyönä, rikollisuutena, prostituutiona tai ihmissalakuljetuksena. Hyväksikäyttö voi myös olla hienovaraisempaa ja ilmetä esimerkiksi lasten haavoittuvaisuuden, luottamuksen, uskollisuuden tai avun tarpeen hyväksikäyttönä rahallisen tai muun hyödyn saavuttamiseksi.

Järjestöt korostavat, että hyväksikäyttöä voi tapahtua lasten kotimaassa, maassa josta turvapaikkaa haetaan tai matkalla sinne. Viime vuosien aikana yli 10 000 turvapaikkaa hakevaa lasta on kadonnut Euroopassa.

Pohjoismaat eivät tee lapsijärjestöjen mielestä estääkseen katoamisia tai löytääkseen kadonneita lapsia.

LASTEN laillinen turva vaihtelee eri Euroopan maiden ja alueiden välillä. Aiheeseen liittyen on edelleen useita haasteita ja puutteita, jotka pitää järjestöjen mielestä ratkaista.

Yksi on tiedon puute lasten laillisista oikeuksista. Sitä ilmenee niin lapsilla, heidän perheillään, ammattilaisilla ja päätöksentekijöillä. Puutteita on myös kansallisella ja paikallisella tasolla olemassa olevien sopimusten ja suuntaviivojen valvonnassa ja täytäntöönpanossa.

Epäonnistuttu on järjestöjen mukaan myös siinä, että lapsella olisi mahdollisuus ymmärtää turvapaikkaprosessia.

– Puutteita resursseissa ja pätevyyksissä on myös esimerkiksi tuomareilla, juristeilla, sosiaalityöntekijöillä ja poliisilla. Lasten turvallisuuden parissa toimivat eivät myöskään tee yhteistyötä ja koordinoi tarpeeksi.

Järjestöjen mielestä eri tahojen välinen perusteellinen ja sektorirajat ylittävä yhteistyö on välttämätöntä, jotta lasten laillista turvaa Euroopassa voidaan vahvistaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE