Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Poliisi Demokraatille: Alaikäisten ja raskaana olevien palautukset mahdollisia

Lehtikuva

Ylikomisario Hannu Pietilä sanoo Demokraatille, että laki ei estä alaikäisten tai raskaana olevien niin sanottuja ”pakkopalautuksia”.

Rane Aunimo

Helsingin poliisilaitos vastaa tilauspalautuslennoilla tapahtuvasta maastapoistamispäätösten täytäntöönpanosta. Poliisi tiedotti tänään eiliseen palautukseen liittyen, että liikkeellä on ollut väärää tietoa.

”Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä. Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana. Eikä heistä kukaan halunnut tavata avustajaa. Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja, ylikomisario Pietilä sanoi tiedotteessa.

Pietilä sanoo tiistaina Demokraatille ennen puoltapäivää, että heidän tiedossaan ei edelleenkään ole, että juuri tässä koneessa olisi ollut alaikäisiä tai raskaana olleita. Sosiaalisessa mediassa pyörii edelleen sitkeästi huhuja asiaa koskien. Pietilä sanoo kuitenkin, että lain puitteissa alaikäisten ja raskaana olevien palauttaminen on mahdollista.

Poliisin mukaan sillä on lakisääteinen tehtävä toimeenpanna täytäntöönpanokelpoinen käännytyspäätös. Poliisilla ei ole oman ilmoituksensa mukaan ole asiaan liittyen mahdollisuutta käyttää omaa harkintavaltaa.

— Lennolla olleista nuorin oli 18-vuotias ja vanhin noin 60 vuotta, Pietilä sanoo.

Pietilä sanoo myös, että palautuslennoilta putoaa aina jossain vaiheessa prosessia henkilöitä pois. Pietilä ei vahvista huhua, jonka mukaan eilsieltä lennolta olisi vedetty joku tai jotkut pois aivan viime metreillä.

Helsingin Sanomien mukaan Kabulin lentokentältä saamat tiedot palautettujen täysi-ikäisyydestä ovat ristiriitaisia. Lentokentän johtaja kertoi HS:lle, että mukana olisi ollut kaksi alaikäistä. HS ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja.

Poistettu otsikosta sana ”pakko” palautusten edestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE