Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Poliisi kommentoi Dödspatrullen-tutkintaa: Suomeen epäillään tuodun 350 kiloa huumeita

Kari Hulkko

Ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon liittyvä huumetutkinta alkoi Suomessa viime vuoden syksyllä, kun poliisi kiinnitti huomiota tiettyihin Suomessa vierailleisiin ruotsalaisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Marko Heinonen kertoo, että väkivaltaiseen ryhmään liittyvien ihmisten huomattiin tapaavan ja viettävän aikaa suomalaisten katujengiläisten kanssa.

Myöhemmin poliisin tietoon tuli, että ruotsalaisten mukana Suomesta Ruotsiin liikkui rahaa, ja alkuvuodesta tehty liikennepysäytys vahvisti käsityksen, että kyse on huumeista.

- Henkilöltä, jonka kanssa ruotsalaiset olivat viettäneet paljon aikaa Suomessa, takavarikoitiin 1,5 kiloa amfetamiinia. Siinä yhteydessä lukittautui, että kyse on huumausaineista, Heinonen sanoo.

Tutkinta jatkui 1,5 kilon takavarikosta, ja Suomen ja Ruotsin poliisin yhteistyössä kävi ilmi, että taustalla on järjestäytynyt rikollisryhmä. Sen epäillään tuoneen Suomeen kymmenellä eri kerralla yhteensä noin 350 kiloa huumeita, yli 145 000 ekstaasitablettia ja yli miljoona lääkeainetablettia.

HEINOSEN mukaan ensimmäinen huumelähetys tuli Suomeen postitse. Loput yhdeksän tulivat poliisin mukaan rekkakuljetuksilla pohjoisen rajan kautta.

- Pähkinänkuoressa Ruotsista lähtöisin olevat ja vahvasti linkittyneet henkilöt ovat hallinnoineet hyvin laajaa maahantuontia ja jatkolevitystä, ja tämä on ollut kokonaan kansainvälisen organisaation hallussa, Heinonen sanoo.

STT:n tietojen mukaan ruotsalaisista epäillyistä neljä liittyy ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon. Esitutkinnan aikana poliisi on ottanut kiinni yhteensä 30 ihmistä, joista 17 on yhä vangittuina. Epäillyt ovat usean eri maan kansalaisia.

Poliisin mukaan Ruotsista huumeet tulivat Hämeessä sijaitsevalle varastolle ja espoolaisen kaatopaikan lähelle. Helsingin poliisin tutkinnanjohtajan Mikko Nikkasen mukaan epäillyillä oli pääkaupunkiseudulla kymmenkunta huoneistoa, joista huumeita jaeltiin eteenpäin.

NIKKANEN kuvailee epäiltyjä verkostoksi tai ketjuksi, jossa kaikilla on ollut oma tehtävänsä. Kenelläkään ei hänen mukaansa ole välttämättä ollut johtavaa roolia. Suomalaisiin katujengeihin liittyvät ihmiset ovat hänen mukaansa myyneet verkostolta peräisin olevia huumeita katutasolla.

Nikkanen sanoo, että kansainvälisen rikollisorganisaation epäillään saaneen huumeista useiden miljoonien eurojen rikoshyödyn. Suomesta ulkomaille on poliisin mukaan viety pelkästään käteisenä 2,5 miljoonaa euroa.

Tutkinnassa poliisi sai haltuunsa epäiltyjen huumekaupasta pitämänsä kirjanpidon. Se oli Nikkasen mukaan kirjoitettu käsin paperille.

Heinonen sanoo, että näyttää siltä, että tutkinnassa ei ole päästy organisaation ylätasoon asti. Hänen mukaansa Suomen poliisi on kiinnostunut ruotsalaisesta Foxtrot-rikollisverkostosta. Sen johtaja Rawa Majid eli ”Kurdikettu” majailee tällä hetkellä Turkissa, minne tämän tutkinnan perusteella on viety Suomesta rahaa rekoilla.

- Tässä materiaalissa ei ole mitään, mikä osoittaisi hänen syyllisyyttään. Ei ole muuta yhdistävää tekijää, kuin että hän on Turkissa karussa ja osa rahoista ollut matkalla Turkkiin.

- Mutta mitä hänen ympärillään on, ne ovat tulevaisuuden asioita, kun halutaan selvittää, mitä ylämiehiä tässä on.

STT /Johanna Latvala, Jecaterina Mantsinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE