Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

7.4.2021 07:07 ・ Päivitetty: 7.4.2021 07:07

Poliisi yritti sopia tonnilla kunniansa loukkaamisen 14-vuotiaan perheen kanssa – KO hylkäsi valituslupahakemuksen

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Korkein oikeus hylkäsi keskiviikkona valituslupahakemuksen jutussa, jossa poliisimies yritti saada teinipojan maksamaan itselleen korvauksia kunniansa loukkaamisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Näin ollen Helsingin hovioikeuden miehelle langettama sakkotuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta jää voimaan.

Tapahtumat saivat alkunsa vappuaattona 2017, kun poliisimies poisti työparinsa kanssa yhden ihmisen Helsingin rautatieasemalta.

14-vuotias poika kuvasi tilanteen ja latasi videon Youtubeen otsikolla ”Rasistiset poliisit pidättävät nuoren maahanmuuttajan ilman syytä”. Videolle ehti kertyä yli 58  000 katsomiskertaa, ennen kuin se poistettiin palvelusta.

Poliisimies teki pojasta tutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta ja haitanteosta virkamiehelle. Esitutkinta kuitenkin lopetettiin alkuunsa, kun selvisi, että poika oli alle 15-vuotias eli ei vielä rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisimies käytti hyväksi poliisin asemaa ja arvovaltaa.

Esitutkinnan lopettamisen jälkeen poliisimies sopi pojan perheen kanssa tapaamisen Pasilan poliisitalolle, missä hän esitti asian sopimista tuhannen euron korvausta vastaan.

Käräjä- ja hovioikeus katsoivat selvitetyksi, että poliisimies käytti hyväksi poliisin asemaa ja arvovaltaa pyrkimällä sovittelemaan omaa asiaansa poliisin tiloissa ja virkapuvussa.

Hovioikeus totesi, että rikoksen asianomistajalla on oikeus esittää vahingonkorvausvaatimuksensa rikoksesta epäiltyä kohtaan vapaamuotoisesti, esimerkiksi suullisesti. Oikeuden mukaan miehen toiminta oli kuitenkin omiaan vaarantamaan luottamuksen poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

– (Tuomitun) on tullut ymmärtää, ettei hän ole voinut syytteessä kuvatuissa olosuhteissa poliisilaitoksella poliisin virkapuvussa käyttää asianomistajalle kuuluvaa oikeutta vahingonkorvausvaatimuksen esittämiseen, koska menettely on omiaan johtamaan vastapuolta harhaan, toimiiko (tuomittu) asiassa julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä vai yksityishenkilönä, hovioikeuden tuomiossa sanottiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU