Työmarkkinat
14.11.2024 09:13 ・ Päivitetty: 14.11.2024 09:13
Poliisijärjestöjen liitto valmistautuu neuvotteluihin – ”Kyllä palkankorotusvaraa pitäisi löytyä”
Valtiolla on palkankorotusvaraa ja sitä on käytettävä, Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL vaatii. SPJL:n valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander varoittaa, että valtiontalouden sopeuttamistoimissa ja tuottavuusohjelmissa piilee hölmöläisten peiton jatkamisen vaara.
Sevanderin mukaan siitä huolimatta, että valtiontalouden sopeuttamistoimet eivät osu kipeimmin sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ammattilaisiin, ne uhkaavat niin henkilöstön jaksamista ja toimeentuloa kuin kansalaisten saamia palvelujakin.
– Poliisille on myönnetty lisärahoitusta, mutta esimerkiksi nousevien toimitila-, IT- ja ajoneuvokustannusten aikana se ei välttämättä riitä lisäämään henkilöstöä toivotulla tavalla.
Sevander muistuttaa tiedotteessa, että poliisin hallinto- ja tukipalvelu hallinto- ja tukipalvelut perustuvat aina myös tarpeeseen ja kysyntään, ja ovat kiinteässä yhteydessä operatiiviseen toimintaan.
Hän huomauttaa, että tavoite saada lisää poliiseja operatiiviseen toimintaan on hyvä, mutta jos samalla leikataan hallinto- ja tukipalveluja, on suuri vaara, että osa tehtävistä siirtyisi operatiivista poliisityötä tekeville. Keskittäminenkään ei Sevanderin mukaan tätä ongelmaa ratkaise.
– Säästötoimet houkuttavat päättäjiä, mutta on muistettava, että poliisissa, oikeushallinnossa ja hätäkeskuksissa tehdään lakisääteisiä töitä, joista suurinta osaa ei voi jättää tekemättä, Sevander sanoo tiedotteessa.
– Oletus siitä, että nykyiset tehtävät ja päättäjien tasaisin välein asettamat lisätehtävät hoituisivat entistä pienemmällä henkilömäärällä, johtaa uupumukseen, ammattien rekrytointi- ja pitovaikeuksiin ja lopulta kansalaisten näkökulmasta heikkeneviin palveluihin.
PALKANKOROTUKSIIN on SPJL:n mukaan nyt varaa. Liiton valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander muistuttaa, että erityisesti oikeushallinnossa, mutta myös muilla SPJL:n jäsensektoreilla haasteena on, että alan heikko palkkaus ei houkuta uusia osaajia.
– Valtion budjetista vain vajaat 8 prosenttia menee valtiolla työskentelevien palkkakustannuksiin, joten kyllä palkankorotusvaraa pitäisi löytyä. Olemme hyvillämme siitä, että sisäinen turvallisuus ja oikeudenhoito eivät ole leikkauslistojen kärjessä, mutta tulevissa ves-neuvotteluissa on myös taattava näiden alojen yhä haastavammissa oloissa työskentelevien ammattilaisten ostovoiman parantaminen, Sevander sanoo tiedotteessa.
SPJ:n valtuusto kokoontuu tänään Helsingissä ja valmistautuu talven virkaehtosopimusneuvotteluihin (ves-neuvottelut).
– Poliisin, oikeushallinnon, Hätäkeskuslaitoksen ja Suojelupoliisin ammattien veto- ja pitovoima ja siten koko sisäinen turvallisuus ja oikeusvaltion toimivuus edellyttävät, että palkkaus, työsuhteen ehdot ja työolot ovat hyvät – valtiontalouden sopeuttamistarpeista riippumatta, SPJL linjaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.