Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Poliisin syyte George Floydin kuolemasta koveni: painoi polvella niskasta lähes yhdeksän minuuttia

LEHTIKUVA / AFP Kerem Yucel

Satojen ihmisten odotettiin torstaina osallistuvan poliisin käsissä kuolleen George Floydin muistotilaisuuteen Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ihmisoikeusaktivisti Al Sharptonin johtama seremonia alkoi ltayhdeksältä Suomen aikaa.

– Saamamme tuki ja osallistuminen mielenosoituksiin on ollut ennennäkemätöntä. Nyt meillä on mahdollisuus saada aikaan todellinen muutos, Sharpton sanoi ennen tilaisuutta televisiohaastattelussa.

New York Timesin mukaan Sharpton on sanonut kertovansa muistotilaisuudessa uudesta kansanliikkeestä ja vaativansa myös liittovaltion tasoisia lakeja, joiden tarkoituksena olisi kitkeä rasismia poliisin toiminnasta.

CNN uutiskanavan mukaan muistotilaisuuteen osallistuvat Floydin perhe, ystävät sekä joukko vieraita. CNN:n mukaan torstainen seremonia on ensimmäinen muistotilaisuuksien sarjassa.

CNN kertoi myös, että Minnesotan kuvernööri Tim Walz kokee torstaisen muistotilaisuuden olevan kaikille tilaisuus eheytyä Floydin kuoleman jälkeen.

Floyd kuoli Minneapolisissa viime viikon maanantaina sen jälkeen kun valkoinen poliisi oli painanut häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Paikalla oli myös kolme muuta poliisia.

Floydia niskasta painanut poliisi oli oikeudessa ensi kertaa jo viime viikolla. Hänen syytteensä kovenivat torstaina Suomen aikaa kolmannen asteen murhasta, joka Suomessa vastaisi lähinnä kuolemantuottamusta, toiseen asteen murhaan, joka vastaa tappoa.

Kolmen muun oli määrä joutua oikeuteen ensi kertaa torstaina. He tulevat saamaan syytteet avunannosta toisen asteen murhaan. Kaksi poliiseista auttoi pitelemään Floydia, ja kolmas seisoi lähettyvillä, mutta ei puuttunut tilanteeseen.

Ex-puolustusministeri on syyttänyt Trumpia yrityksestä hajottaa Yhdysvallat.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuominnut Floydin kuoleman, mutta samaan aikaan hän on ottanut tiukan asenteen mielenosoittajia kohtaan. Hän on sanonut, että mielenosoittajien joukossa on ”pahoja ihmisiä” ja vaatinut kuvernöörejä ”valtaamaan kadut”.

– Tarvitsemme lakia ja oikeutta, hän toisti.

Entinen puolustusministeri Jim Mattis on harvinaisessa kannanotossaan syyttänyt Trumpia yrityksestä hajottaa Yhdysvallat. Hänen mukaansa Yhdysvallat on elänyt viimeiset kolme vuotta ilman kypsää johtajuutta.

– Trump on ensimmäinen presidentti elämäni aikana, joka ei yritä yhdistää yhdysvaltalaisia – joka ei edes yritä esittää tekevänsä niin. Sen sijaan hän yrittää hajottaa meidät, Mattis kirjoitti The Atlantic -lehden julkaisemassa kirjoituksessa.

Trump iski takaisin Twitterissä, jossa hän kutsui Mattisia ”maailman yliarvostetuimmaksi kenraaliksi”.

Mattis toimi Trumpin puolustusministerinä aiemmin ja on tähän asti välttänyt kritisoimasta entistä pomoaan, vaikka häneltä on tivattu kommentteja useasti Trumpin toimiin liittyen.

Mattis erosi puolustusministerin tehtävästä joulukuussa 2018 vastalauseena Trumpin päätökselle vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE