Mielipiteet
11.9.2020 08:05 ・ Päivitetty: 11.9.2020 14:23
Politiikassa ratkaisevat teot, eivät koulutus tai varsinkaan lupaukset
Kansanedustaja Jussi Saramoa ehdotetaan Li Anderssonin sijaiseksi opetusministerinä Anderssonin äitiysloman ajaksi.
Tästä ehdotuksesta on noussut myrsky vesilasiin, koska Saramon koulutus, ammattikoulututkinto datanomi ei monien mielestä riitä opetusministerille. Monet vaativat opetusministeriltä jopa tohtorin tutkintoa.
Politiikassa tärkeintä ovat kuitenkin näkemys, rohkeus ja taito ajaa asioita eteenpäin ja päätökseen ja tietysti myös vastuu päätösten eettisyydestä. Koulutus on työkalu, joka auttaa näiden asioiden edistämisessä.
Katsotaan esimerkkinä kolmea Suomen entistä pääministeriä K.-A. Fagerholm, Ahti Karjalainen ja Rafael Paasio. Fagerholm oli koulutukseltaan parturi, Karjalainen valtiotieteen tohtori ja Paasio lehtimies. Ei todellakaan voi sanoa, että Karjalainen olisi ollut näistä ansioitunein poliitikko, vaikka hänelle oli korkein koulutus.
Fagerholmin 1. hallitus 1948–1950 taisteli täysillä ja onnistuneesti Suomen kommunistien ja Neuvostoliiton painostusyrityksiä vastaan. Siinä ei kysytty tohtorin tutkintoa vaan rohkeutta ja määrätietoisuutta. Karjalaisella ei taas vastaavaa määrätietoisuutta ollut. Päällimmäisenä taisi olla oman poliittisen uran edistäminen, niin kuin hänen jälkiensä seuraajalla Paavo Väyryselläkin.
Politiikassa tärkeintä ovat kuitenkin näkemys, rohkeus ja taito ajaa asioita eteenpäin ja päätökseen ja tietysti myös vastuu päätösten eettisyydestä.
Suomessa ministerin kelpoisuusvaatimus on ollut, että hänen täytyy olla rehellinen ja taitava Suomen kansalainen. Siltä pohjalta on hyvä edelleenkin arvioida ministereitä. Ja taitava ei tarkoita lupauksia vaan tekoja.
Timo Kalema
Kanta-Helsingin demarien puheenjohtaja
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.