Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Politiikka on ja sen kuuluukin olla kilpailua, mutta… ” – eduskuntaan paremman politiikan verkosto

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa ja tähän on havahduttu myös eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 prosenttia luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Luottamuspulaan on havahtunut myös kansanedustaja Eeva Kallin (kesk.) johdolla eduskuntaan perustettava yhteiskuntatiedon ja paremman politiikan verkosto. Sen tavoitteena on vahvistaa sopimisen kulttuuria sekä yhteiskunnallisen tiedon ja tutkimuksen hyödyntämistä päätöksenteon tukena.

Tällä viikolla käynnistettävän verkoston yhteistyökumppaneita ovat Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut Yka, Työeläkevakuuttajat Tela ja Palvelualojen työnantajat Palta. Kaikki kansanedustajat voivat liittyä verkoston jäseniksi.

“Luottamuspääoma näyttää politiikassa ohentuneen rajusti.”

Perustamiskokouksessa luottamuksesta suomalaisessa politiikassa puhui eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Aikaisempina vuosikymmeninä meillä oli vallalla poliittinen kulttuuri, jossa mitkä tahansa kaksi eduskuntapuoluetta pystyivät lähtemään samaan hallitukseen. Viime vuosina tilanne on radikaalisti muuttunut ja luottamuspääoma näyttää politiikassa ohentuneen rajusti, mikä heijastunee myös kansalaisten eduskuntaan kokemaan luottamukseen, Jokisipilä arvioi tiedotteen mukaan.

TAUSTALLA vaikuttavia voimia voivat hänen mukaansa olla paitsi poliittisten voimasuhteiden ja puoluekannatusrakenteen muutos, myös asenne- ja keskusteluilmapiirin muuttuminen kärjistyneempään suuntaan.

– Politiikka on ja sen kuuluukin olla kilpailua, mutta on luultavasti olemassa myös piste, jossa tuo kilpailu muuttuu järkevää päätöksentekoa haittaavaksi tai jopa sen estäväksi tekijäksi. On syytä kysyä, olemmeko jo tällaisessa pisteessä ja pitäisikö asialle yrittää tehdä jotain, ja jos, niin mitä.

“Yleiset käytöstavat ovat romahtaneet aiempaan verrattuna.”

Saman kehityskaaren eduskunnasta on havainnut myös Eeva Kalli. Hänet valittiin kansanedustajaksi 2019 vaaleissa reilun kymmenen vuoden politiikassa työskentelyn tauon jälkeen. Hänen mukaansa kymmenessä vuodessa tapahtunut muutos eduskunnan yhteistyökulttuurissa on valtava.

– Täysistunnossa käytyjen keskusteluiden tyyli, sävy ja yleiset käytöstavat ovat mielestäni romahtaneet aiempaan verrattuna. Yli puolue- ja hallitus-oppositiorajojen käytävä vuorovaikutus on vähentynyt ja jossain määrin kuplautunut myös täysistuntojen ulkopuolella, vaikkakin hyvää yhteistyötä edelleen tehdään myös yli puoluerajojen. Mutta tarve sille olisi vielä suurempi, Kalli toteaa tiedotteessa.

VERKOSTOLLA halutaan hänen mukaansa rakentaa puoluerajat ylittävää alustaa rakentavammalle keskustelukulttuurille ja yhteiskunnalliselle dialogille, sekä muistuttaa tietoon perustuvan päätöksenteon tärkeydestä.

Uuteen verkostoon on tähän mennessä liittynyt 20 kansanedustajaa sekä hallitus- että oppositiopuolueista. Foorumin on tarkoitus syventyä Suomen tulevaisuuden kannalta ajankohtaisiin ilmiöihin puoluerajat ylittäen sekä lisätä ratkaisukeskeistä ajattelua poliittisessa päätöksenteossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE