Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Porin Suomi-areena juhlisti ”minglauksen” merkeissä kansanvallan kuolemaa

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Yleisöä oli niukasti seuraamassa keskustelua Suomi Areenan Purje -lavalla.

Suomessa on jo pitkään puhuttu päätöksenteon kriisistä. Vaikka perustuslain toinen pykälä määrittää ylimmän valtiovallan kuuluvan kansalle, silti vallankäytössä on piirteitä, jotka etäännyttävät tavallisia ihmisiä päätäntävallan ytimestä. Suomessa kansanvalta on delegoitu valtiopäiville kokoontuvalle eduskunnalle.

Demokraatti

Demokraatti

Siitä huolimatta perustuslain henki velvoittaa kuuntelemaan kansalaisia vaalien välissä. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen. Toteutuuko lain henki käytännön tasolla, onkin sitten eri juttu.

Yksi kansanvaltaa vahvistavista lainmuutoksista on muutama vuosi sitten käyttöön otettu laki kansalaisaloitteesta. Eduskunnan on siis otettava käsittelyyn kansalaisaloite, joka on saanut taakseen 50 000 allekirjoittanutta.

Muistavatkohan nämä edustajat oikeasti, mistä he ovat valtakirjansa saaneet?

Paras ja ilahduttavin esimerkki uuden lain toiminnasta on tasa-arvoista avioliittolakia vaatinut kansalaisaloite, jonka seurauksena Suomi muutti vuosisatoja syrjineen avioliittolain sukupuolineutraaliksi. Tästä kansanvallan riemuvoitosta pelästyneenä muutamat kansanedustajat ovat hiljaisesti olleet vaatimassa kansalaisaloitteen läpimenon kriteeriksi 100 000 allekirjoitusta. Muistavatkohan nämä edustajat oikeasti, mistä he ovat valtakirjansa saaneet?

Muutamista kansanvallan onnistuneista ponnisteluista huolimatta päätöksenteossa on asioita, jotka eivät toimi demokratian hengessä. Merkittävin näistä lienee kysymys siitä, kuka määrittelee asiat, jotka nostetaan yleiseen keskusteluun ja joista päätetään?

Perinteisesti yhteiskunnallisen keskustelun agendan ovat määritelleet poliitikot ja heidän taustallaan toimivat virkamiehet, yritykset, etujärjestöt ja heidän asiantuntijansa sekä media.

Lisää aiheesta

Tähän aloiteketjuun ovat viime vuosina rynnineet voimallisesti viestintätoimistot, jotka käyttävät lobbausosaamistaan ja valtaa entistä suuremmin ja kätketymmin. Voikin perustellusti kysyä, mistä lobbaustoimistot saavat valtansa? Tuskin ainakaan kansalta.

Porin Suomi-areena juhlisti ”minglauksen” merkeissä kansanvallan kuolemaa.

Viime viikko Porin Suomi-areena juhlisti ”minglauksen” merkeissä kansanvallan kuolemaa. Mingel tulee ruotsin kielen sanasta ja tarkoittaa hauskuutta ja ilonpitoa.

Kevyen ja viihdyttävän yhteiskunnallisen keskustelun lomassa yhteiskunnan kerma päätti muun muassa sote-uudistuksen seuraavista suuntaviivoista, Suomen tulevasta EU-komissaarista sekä mahdollisesta palkankorotusvarasta. Nämä ovat tärkeitä asioita ja päätöksiä.  Harmi vain, ettei kansalaisilta haluttu kysyä oikein mitään.

Demokratian kehityksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kansalaiset pidetään tiiviisti informoituna asioista, jotka koskevat heidän elämäänsä. Viestintätoimistojen kasvava rooli ei tässä mielessä täytä hyvän kansanvallan periaatteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE