Politiikka
5.9.2019 12:36 ・ Päivitetty: 5.9.2019 12:37
Postin johdon palkkioiden nousun taustalla on myös edellisen hallituksen pörssiseikkailu – Orpo veisi yhä Postin pörssiin, Paatero ei
Entinen valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eilen Demokraatille, että Posti pitäisi viedä pörssiin.
– Postin luonne on niin valtavasti muuttunut ja se toimii hyvin paljon myöskin kilpaillulla markkinalla. Minusta silloin olisi syytä vakavasti miettiä se, onko Posti vielä sellainen, että sen pitää olla valtio-omisteinen. Minusta Posti voisi olla pörssiyhtiö, Orpo sanoi.
Lue lisää: Petteri Orpo veisi Postin pörssiin ja pohtisi sen valtio-omisteisuutta
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) muistuttaa nyt, että juuri viime hallitus, jossa kokoomuskin oli, kävi asiaa läpi.
– Oli tavoitteena, että Posti viedään pörssiin ja siitä syystä koko yhtiöön on suhtaudutta näissä monissa asioissa niin kuin pörssiyhtiöön. Ja sitten hallitus kuitenkin kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten tai silloin varmaan sinisten johdolla päätti, että sitä ei viedä. Joten en usko, että on järkevää aloittaa kahden vuoden sisällä asiaa uudestaan, Paatero sanoo.
Käytännössä siis Paatero ei suunnittele Postin viemistä pörssiin.
Paateron puolue SDP oli viime hallituskaudella oppositiossa.
Yrityksen hallitus voi arvioida, onko kaikkia palkkioita tarpeen laittaa maksuun.
Posti on kokonaan valtion omistuksessa. Tämän hallituskauden valtioneuvoston omistajapoliittinen periaatepäätös on luvassa lokakuussa.
Tässä päätöksessä otetaan kantaa eri valtionyhtiöiden omistamisen rajoihin.
– Omistusprosentit tulevat käytäväksi läpi omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä. Siellä katsotaan kaikki strategiset intressit, omistusrajat, jos niihin tarvitsee jotakin muutosta. Siellä katsotaan palkitsemissäännöt ja kaikki muukin mikä liittyy yhtiöön.
Yhtiön kannustinohjelmista päättää Postin tapauksessa yhtiön hallitus. Ohjelmien pitää olla niissä rajoissa, joihin omistajapoliittinen periaatepäätös antaa mahdollisuuden.
Paatero painottaa, että yhtiöiden hallitus voi vuosittain tarkastella, onko mahdollista ja tarpeen kaikkia ohjelmissa olevia palkkioita maksaa. Hän näkeekin Postissa tarpeen arvioida johdon palkkioita ja viittaa tässä päätöksiin, jotka ovat heikentäneet työntekijöiden tilannetta.
Veivaus olisi pitänyt jättää tekemättä.
Edellinen Sipilän hallitus siis suunnitteli Postin viemistä pörssiin. Niinpä Posti alettiinkin vuonna 2016 omistajapoliittisessa linjauksessa pörssiyhtiöihin.
– Se johtui juuri tästä ajatuksesta, että edellinen hallitus aikoi viedä sen pörssiin
Postin pörssiyhtiöön rinnastaminen olikin Paateron mukaan jälkikäteen ajatellen virhe.
– Koska jos sellainen oli ajatuksena tehdä niin silloin se olisi pitänyt tehdä (eli viedä pörssiin) eikä tehdä tällaista veivausta.
Paatero ei tiedä syitä, miksei Postia viety pörssiin.
Kun Posti alettiin rinnastaa pörssiyhtiöön, näyttää siltä, että etenkin johtoryhmän palkkiot ovat tämän jälkeen nousseet todella huomattavasti. Toki on huomattava sekin, että jotkut palkkiohjelmat ovat jo ajalta ennen pörssiin rinnastamista ja tuskin on puoluetta, joka ei näistä olisi osavastuussa.
– Kyllä itsekin katsoin, että jonkin verran on ajateltu siinä kohtaa, kun on lähtenyt suunnittelu pörssiin viemisestä, että myöskin palkkiojärjestelmissä mennään pörssiyhtiöitten palkkiojärjestelmiin etukäteisesti, Paatero arvioi.
Paatero kysyi golf-asioista Postista.
Iltalehti kertoi tänään, että Posti olisi hankkinut Suomen kalleimmalta golfkentältä Postin toimitusjohtaja Heikki Maliselle.
Paatero kertoo lukeneensa hämmentyneenä uutista ja kysyneensä asiasta Postilta.
– Postilla on ollut (aiemmin) kaikenlaisia omaisuuksia eri puolilla Suomea, varmaankin esimerkiksi kiinteistöjä. Sitten sinne on jäänyt ja jätetty tällainen yksi osake, jota on ilmeisesti käytetty niin, että yhteistyökumppaneita on käytetty siellä pelaamassa, Paatero sanoo.
Paatero sanoo, ettei tunne sitä tarinaa, miksi golf-osake oli tarve siirtää toiselle kentälle.
Postista on tänään kiistetty, että osake olisi ostettu Maliselle. Postin mukaan ”peliliput” ovat olleet alusta lähtien liiketoimintaryhmien myynnin käytössä asiakaskäyttöä varten. Tästä kertoo muun muassa Seinäjoen Sanomat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.