Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Presidentinvaalien toisella kierroksella hylättyjen äänien määrä yli tuplaantui

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Hylätty äänestyslappu presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Kallion virastotalossa Helsingissä 29. tammikuuta.

Hylättyjen äänien määrä nousi presidentinvaalien toisella kierroksella verrattuna ensimmäiseen kierrokseen. Oikeusministeriön tulospalvelusta ilmenee, että mitättömiä ääniä oli kertynyt lähes 20  600, kun alustava laskenta valmistui sunnuntai-iltana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mitättömien äänten osuus on 0,7 prosenttia annetuista äänistä. Vaalipäivän ääniä hylättiin suhteessa enemmän kuin ennakkoääniä.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella mitättömiä ääniä annettiin lähes 9  100, mikä on 0,3 prosenttia tuolloin annetuista äänistä.

Tilastokeskuksen mukaan yleisin syy äänen hylkäämiseen ensimmäisellä kierroksella oli se, että äänestyslipussa oli äänestäjän nimi, jokin erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä. Näitä oli yli puolessa hylätyistä äänestyslipuissa.

Toiseksi yleisin hylkäämissyy oli se, että ehdokkaan numero oli merkitty epäselvästi. Näitä oli vajaa neljännes ensimmäisen kierroksen mitättömistä äänistä. Tyhjiä lippuja oli hylätyistä noin joka seitsemäs.

Muita hylkäämissyitä ovat äänestyslipun leimaamattomuus, asiaton merkintä vaalikuoressa tai se, että vaalikuoressa on muuta tai muutakin kuin yksi oikeusministeriön painattama äänestyslippu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE