Politiikka
7.3.2016 22:01 ・ Päivitetty: 8.3.2016 05:22
Presidentti Tarja Halonen ja palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi kohtasivat ensi kertaa – ”Sukuelinten silpominen on pahimman luokan väkivaltaa”
Silpomaton-kampanja haastaa kolmetuhatta suomalaista sijoittamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi Keniassa. Mukana ovat presidentti Tarja Halonen ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi, jotka naistenpäivänä julkaistavassa videossa keskustelevat silpomisen vastaisesta työstä.
– Tämä ei vain naisten asia, tämä ei ole vain niiden yhteisöjen asia, joissa tätä tapahtuu, tämä on meidän kaikkien asia, Halonen korostaa videolla.
Halosen mukaan asiasta on pakko puhua julkisesti, vaikkei se olisi helppoa.
– Silpominen on pahimman luokan väkivaltaa tuhansia ja tuhansia tyttöjä ja naisia kohtaan.
Koutaniemi toivookin, että nimenomaan tieto tekee muutoksen mahdolliseksi.
Kampanja hakee esikuvaa joukkorahoituksesta. Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo, että he etsivät sijoittajia, jotka ovat halukkaita investoimaan naisten ja tyttöjen hyvinvointiin.
– Sukuelinten silpominen on valtava ihmisoikeusrikos, jota ei pysäytetä ilman resursseja, ihmisten osallistumista ja aikaa.
Hanke on rajattu Keniaan Nyanzan alueelle, jota asuttavan kisii-heimon parissa lähes jokainen tyttö silvotaan. Työn ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta. Työ silpomista vastaan on vasta alkamassa alueella ja sen eteneminen riippuu pitkälti suomalaisten sijoittajien halukkuudesta tukea toimintaa.
– Emme lupaa ihmelääkkeitä. ’Lahjoita kymppi ja pelastat lapsen’ – sellainen mielikuva ei ole todellisuutta, kun puhutaan silpomisen vastaisesta työstä. Tarvitaan sitoutumista muutokseen ja läsnäoloa ongelman ytimessä. Sen me voimme tarjota.
Keniassa silpomisen vastaisen työn suunnittelee ja toteuttaa kolme paikallista järjestöä, joilla on kokemusta naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisestä yhteisöissään.
Kenialaisen Manga Heart -järjestön toiminnanjohtaja Bernard Oseko kuvailee Solidaarisuuden lähestymistavan olevan alueella täysin uutta.
– Tämä ei ole ylätason vaikuttamistyötä, vaan olemme sisällä perheissä vaikuttamassa mielipiteisiin.
Kampanja lupaa tavoittaa 13 000 kenialaista naista ja 3000 miestä suomalaisten lahjoituksilla. Nuikan mukaan projekti toimii avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteiden mukaan.
– Kehitykseen kuuluu myös vastoinkäymisiä voittojen ja onnistumisten lisäksi. Kun sijoittaa tähän projektiin, saa vastineeksi aitiopaikan siihen, miten muutos käynnistetään kenialaisissa yhteisöissä, lupaa Nuikka.
Kampanjassa ovat mukan myös ohjaaja Iiris Härmä, näyttelijä Iina Kuustonen ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.