Politiikka
18.11.2017 10:00 ・ Päivitetty: 17.11.2017 19:22
Presidenttiehdokkaalta pamfletti: ”Informaatiosota, kyberuhat ja terrorismi kulkevat rajojen yli ilman sodanjulistusta”
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on julkistanut tänään pamfletin ”Suomen paikka maailmassa”, jossa hän pohtii presidenttikampanjansa sisältöjä. Pamfletti esitellään julkisuudessa ensi kertaa SDP:n puoluevaltuuston yhteydessä Turussa.
”2000-luvulla maailma on monella tavalla erilainen kuin ennen. Suurimmat turvallisuusuhat eivät ole valtioiden välisiä, vaan ilmastonmuutos seurauksineen, kyberuhat, terrorismi ja eriarvoistuminen lieveilmiöineen uhkaavat turvallisuuttamme valtioiden rajoihin katsomatta”, Haatainen kirjoittaa.
Tämän päivän turvallisuusuhat ovat monilta osin hienovaraisempia kuin suoraviivainen voimapolitiikka.
SDP:n presidenttiehdokas pohtii pamfletissaan muun muassa ääriliikkeitä.
”Kaikkialla maailmassa ääriliikkeet saavat kannatusta, jos yhteiskunta ei onnistu tarjoamaan merkityksellistä tulevaisuudennäkymää ja mahdollisuutta vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.”
Haataisen mukaan Suomen turvallisuuden kulmakivi on konfliktien ennaltaehkäisy poliittisen dialogin keinoin.
”Tämän päivän turvallisuusuhat ovat monilta osin hienovaraisempia kuin suoraviivainen voimapolitiikka. Informaatiosota, kyberuhat ja terrorismi kulkevat rajojen yli ilman sodanjulistusta. Ne ovat hankalasti havaittavissa, mutta niiden uhka on todellinen ja niihin on vastattava vahvasti.”
Lisää aiheesta
Haatainen linjaa, että hyvät kahdenväliset suhteet kaikkien naapurimaiden, myös Venäjän kanssa, luovat vakautta koko Itämeren alueelle.
Uhripalvelumme, esimerkiksi turvakodit, ovat vakavasti aliresursoituja.
Hän nostaa esille myös naisiin kohdistuvan väkivallan ja parisuhdeväkivallan, jotka ovat hänen mukaansa merkittäviä ihmisoikeusloukkauksia Suomessa.
”Asianosaisiin se jättää syvät arvet. Monissa tapauksissa väkivalta olisi estettävissä tai sen kierre katkaistavissa. Viranomaiset saavat usein vihjeitä väkivallan uhasta, mutta voimavarat eivät riitä tilanteeseen puuttumiseen. Uhripalvelumme, esimerkiksi turvakodit, ovat vakavasti aliresursoituja.”
Tavoitteemme on siis edistää samoja asioita kansainvälisesti, kuin mihin Suomessa pyrimme.
Haatainen puhuu laveasti feministisestä ulkopolitiikasta.
”Feministinen lähestyminen ulkopolitiikkaan ei rajoitu vain naisten aseman parantamiseen, vaan kyseessä on laajempi tarkastelukulma. Tarkoitus on parantaa syrjittyjen asemaa ja siten edistää yhteiskuntien vakautta, kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.”
”Tavoitteemme on siis edistää samoja asioita kansainvälisesti, kuin mihin Suomessa pyrimme.”
Haataisen mukaan Itämeren jännitteisiin ei ole aseellista ratkaisua, eivätkä naapurimme ole me nossa minnekään.
”Siksi feministinen ulkopolitiikka eli rauhan, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen edistäminen on paitsi oikein, myös viisasta.”
Haatainen haluaa, että Suomi allekirjoittaa ydinasekieltosopimuksen. Lisäksi Suomen tulee edistää ihmisoikeuksia ja korostaa monenkeskisen kansainvälisen diplomatian merkitystä tukien YK:n uudistumisprosessia.
Edelleen Haatainen toivoo, että Suomi jatkaa ja vahvistaa rauhanturvaamisen ja rauhanvälittämisen perinnettään, painottaen erityisesti naisten roolia rauhan rakentamisessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.