Politiikka

Pride-osallistujat entistä tarkemmassa syynissä – perussuomalaiset jättäytyivät pois

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Helsingissä järjestettiin Pride-kulkue myös viime vuonna.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Helsingissä järjestettiin Pride-kulkue myös viime vuonna.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Helsingissä järjestettiin Pride-kulkue myös viime vuonna.

Ensi lauantaina Helsingissä järjestettävään Pride-kulkueeseen on periaatteessa vapaa pääsy. Tänä vuonna Pride-tapahtumaa järjestävä Heseta ry on kuitenkin joutunut hieman tarkentamaan politiikkaansa.

Kaikki tapahtumaan mukaan pyrkineet tahot eivät nimittäin ole täyttäneet järjestön tapahtumalle asettamia kriteerejä, ja joitain tahoja on kehotettu harkitsemaan osallistumistaan uudelleen.

– Aikaisemmin ei ole ollut sellaista tilannetta, että olisimme joutuneet hirveästi rajaamaan osallistujia, Pride-kulkueen järjestyksestä vastaavan Hesetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma toteaa.

– Näemme sen äärimmäisen tärkeänä, että erilaiset yhteisöt ja organisaatiot osallistuvat Prideen.

Hänen mukaansa oletuksena on, että mikäli jokin taho osallistuu tapahtumaan, tulee heidän sitoutua tapahtumaa järjestävän Hesetan tavoitteisiin ja arvoihin.

– Arvoihin kuuluu muun muassa ihmisoikeuksien kunnioittaminen, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat lainsäädännölliset tavoitteet.

Tänä vuonna kuitenkin esimerkiksi poliisihallituksen sekä maahanmuuttoviraston osallistumisesta on syntynyt kritiikkiä.

Horsman mukaan poliisi on muuten tapahtumassa läsnä vain virkatehtävässä.

Maahanmuuttovirasto puolestaan vetäytyi aikaisemmin tänään kulkueesta perustelemalla asiaa siten, että ”osa kokee viraston läsnäolon niin vahvasti, ettei halua osallistua kulkueeseen lainkaan, jos olemme mukana”.

Poliittisten puolueiden osallistuminen ei ole ongelmatonta.

Myöskään poliittisten puolueiden osallistuminen tapahtumaan ei ole täysin ongelmatonta.

Horsma kertoo, että valtaosa Suomen suurista puolueista on ilmoittautunut Pride-kulkueeseen. Yksityiskohtaisemmin hän ei kuitenkaan lähde erittelemään, mitä nämä puolueet ovat.

Ilmoittautuneiden puolueiden joukossa on ainakin sosialidemokraatit, vihreät ja kokoomus.

Kuitenkin esimerkiksi perussuomalaisten jäseniä ei ainakaan tällä hetkellä ole tapahtumaan puolueen tunnuksissa osallistumassa.

Horsma kertoo, että joitain perussuomalaisen puolueen jäseniä on ilmaissut kiinnostuksestaan osallistua tapahtumaan epävirallisesti.

– Hesetan hallituksen jäsenet kertovat, että jäsenten kanssa on ollut keskustelua tapahtuman ja yhdistyksen arvoihin sitoutumisesta. Keskusteluun ei osallistunut virallisesti perussuomalaiset, vaan joitain heidän toimijoitaan, Horsman sanoo.

– Toimijat olivat olleet kiinnostuneita tapahtumaan osallistumisesta. Kenenkään osallistumista ei ole kielletty, mutta keskustelun päätteeksi jäsenet olivat päättäneet olla tulematta kulkueeseen.

Juttua korjattu klo 13:40. Poliisihallituksen osallistuminen on synnytänyt kritiikkiä, ei Helsingin poliisin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat