Politiikka
6.6.2017 06:48 ・ Päivitetty: 6.6.2017 06:48
Professori Hiilamo: Eriarvoistumista voidaan hillitä politiikalla
Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan raportissa 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo käy läpi taloustieteellisen tuloerotutkimuksen uranuurtaja Anthony B. Atkinsonin suosituksia ja arvioi, että ne tarjoavat käyttökelpoisia virikkeitä myös suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan.
Atkinson (1941–2017) esitti kirjassaan Inequality. What can be done? (2015) kattavan keinovalikoiman, jolla voitaisiin pureutua yhteen aikamme keskeisistä ongelmista, eriarvoistumiseen.
Atkinsonin mukaan 1980-luvulta lähtien alkaneen yhteiskuntien sisäisen eriarvoistumisen jatkuminen ei ole globalisaation ja teknologisen kehityksen sanelema väistämättömyys, vaan siihen voidaan vaikuttaa politiikalla, esimerkiksi markkinatulojen jakautumisen sekä uudelleenjaon lisäämisen osalta.
Hiilamo arvioi, että vähittäiskaupan kilpailun lisääminen, johtajien palkkakatto, talletusten minimituoton takaaminen sekä perusturvan nostaminen ja laajentaminen nauttivat Suomessa laajaa poliittista kannatusta.
Perintöveron kiristäminen ja pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi taas olisivat tehokkaita tapoja tuloerojen tasaamiseen, jos kansalaiset saataisiin niiden taakse.
Suomessa eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.
Suomessa tuloerot eivät viime vuosina ole kasvaneet 1990-luvun lopun tapaan, mutta eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.
Lisää aiheesta
Hiilamon mielestä huolestuttavinta ei ole miljonäärien määrä vaan se, että köyhimmät ovat jääneet muista jälkeen muun muassa pitkäaikaistyöttömyyden ja sosiaaliturvaleikkausten vuoksi.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen asettaman eriarvoisuustyöryhmän ei kannata sivuuttaa Atkinsonin ehdotuksia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.